13 Alternativ till aktier – andra sätt att investera

Jag är ett stort fan av aktier. Det är enkelt att komma igång, det går att göra passivt, det går att snöa in sig ordentligt och göra aktivt och det finns potential till hög avkastning. Jag har nästan alla mina pengar investerade i aktier och det är med hjälp av aktier som jag tänker uppnå ekonomisk frihet. Jag förstår dock att alla inte gillar aktier lika mycket som jag gör, därför tänkte jag i detta inlägg ta upp alternativa investeringar man kan göra om man av någon anledning inte skulle gilla aktier eller om man bara vill diversifiera lite.

Kom ihåg att du investerar på egen risk och att historiskt avkastning inte ger några garantier för framtida avkastning. Pengar som du investerar är pengar du kan förlora. Detta inlägg ska inte ses som ekonomisk rådgivning.

1. Aktiefonder

Ja, aktierfonder är också aktier, men man slipper välja ut egna aktier och överlämnar det jobbet till någon annan. En fond är väldigt simpelt förklarat en samling aktier. Det finns flera olika sorters fonder, t ex indexfonder, branschfonder, fonder som investerar i vissa geografiska områden, aktivt förvaltade fonder, hedgefonder, fond i fonder, etiska fonder och börshandlade fonder. Det finns också kombinationer av vissa av dem.

Det finns även blandfonder som investerar i både aktier och räntor. Vill du läsa mer om vilka olika typer av fonder det finns har jag ett helt inlägg om det här.

2. Fastigheter

Ett alternativ till aktier är fastigheter. Enligt vissa är fastigheter den absolut bästa investeringen man kan göra. Jag personligen är inte helt såld och har skrivit ett helt inlägg om varför jag inte investerar i fastigheter. Med det sagt menar jag inte att fastigheter är en dålig investering, men det passar nödvändigtvis inte mig just nu.

3. Räntefonder

En annan typ av investering man kan göra är att investera i räntebärande värdepapper, genom t ex en räntefond. Jag själv kan inte särskilt mycket om räntor och jag tänker därför inte försöka mig på att förklara det. Om du vill läsa mer om räntor finns det bättre källor än den här bloggen.

4. Peer-to-peer-lån

Peer-to-peer-lån är något som verkat växa på senaste tiden. Om du inte vet vad peer-to-peer-lån är ska jag förklara det för dig. Det är när du som privatpersoner lånar ut pengar till andra personer. Du använder dig alltså av bankens affärsmodell. Det finns olika hemsidor som fungerar som låneförmedlare, så du behöver själv inte hitta låntagare.

Jag har själv inte testat peer-to-peer-lån. I teorin tycker jag att det låter som en intressant diversifiering från börsen men det finns vissa saker som avskräcker mig. Jag kommer i framtiden att skriva ett helt inlägg om just detta.

5. Företagslån

Att investera i företagslån är likt peer-to-peer-lån, men i denna formen är låntagaren inte en privatperson utan ett företag. Även detta något som jag anser skulle kunna vara en intressant diversifiering från börsen men som jag ännu inte är helt såld på.

6. Kryptovalutor

Ett annat alternativ till aktier är kryptovalutor som t ex Bitcoin eller Ether (Ethereum). Jag själv har investerat i Ether genom certifikat hos Avanza. Jag äger alltså inte den faktiska kryptovalutan men jag äger ett certifikat som följer kursen. Stiger kryptovalutan i värde så stiger även mitt certifikat i värde. Samma sak om värdet skulle sjunka.

Men vad är egentligen en kryptovaluta? Nedan finns en video som förklarar vad Bitcoin är. Det är värt att nämna att det finns fler kryptovalutor än just bitcon, som t ex Ether (Ethereum). Videon är ca 13 minuter lång, men om du vill lära dig mer om kryptovalutor förklarar den det hela på ett enligt mig väldigt bra och enkelt sätt.

7. Råvaror

Ytterligare ett alternativ till aktier är råvaror, som t ex metaller som stål, järn, guld och silver, men det finns också andra typer av råvaror som t ex olja, sojabönor och majs. Likt räntor har jag inte särskilt bra koll på investeringar i råvaror, så om du vill lära dig mer om det finns det mycket bättre käller att hitta om du googlar lite.

8. Sparkonto

För vissa kan ett sparkonto var ett alternativ till aktier. I dagsläget kan man räkna med låg ränta vilket gör att pengarna faktiskt förlorar värde p.g.a. inflationen, trots detta kan ett sparkonto vara intressant.

Jag har två olika sparkonto med olika syften. Ett är för mitt buffertsparande. Det kontot används om jag skulle få en oförutsedd utgift. Det är skönt att ha dem pengarna lättillgängliga och utan volatilitet. Om jag skulle behöva använda dem är det tråkigt om dem helt plötsligt tappat i värde p.g.a. av svängningar på aktiemarknaden.

Mitt andra sparkonto använder jag för att spara ihop till konsumption inom en nära framtid, t ex för resor eller dyrare elektronik.

Ett sparkonto kanske inte ska ses som en investering, men jag ville ändå nämna att det kan vara ett vettigt alternativ till aktier i vissa scenarion.

9. Skog

Ett annat alternativ till aktier är att investera i skog. Då äger man en fysisk tillgång som man sedan kan avverka, göra virke av och sälja. Även detta är något jag inte är insatt i alls och jag tänker därför inte ge mig in på att förklara det mer.

10. Förnybar energi

Att investera i förnybar energi har blivit mer och mer populärt under sista tiden. Det går att göra på lite olika sätt, t ex genom att köpa solpaneler eller ett vindkraftverk och börja producera sin egen el eller genom att bli delägare i en solpark.

Om du köper egna solceller kan du sänka din egen elkostnad och även sälja tillbaka ett eventuellt överskott av el till elnätet. Just nu bor jag i en hyresrätt, så det enda alternativet för mig hade varit att bli delägare i en solpark.

Det här med att producera sin egen el tycker jag är jätteintressant. Både ur en ekonomisk synpunkt men också från ett hållbarhetsperspektiv. Eftersom att man producerar sin egen el sänker man sin månadskostnad. I teorin har solcellerna efter ett tag betalat sig själva och elen kan då ses som gratis. Detta är något jag skulle titta mer på om jag bodde i hus istället för lägenhet.

11. Konst och antikviteter

En annan sak man köpa för att sedan sälja med vinst är konst och andra antikviteter. En av Sveriges mer kända investerare, Winston Håkanson har faktiskt arbetat som konsthandlare.

Detta är inget jag sysslat med så jag kan inte ge särskilt mycket information men tyckte det var kul att nämna som ett alternativ till aktier.

12. Investera i dig själv

Något som är lätt att glömma är att man kan investera i sig själv. Man kan gå en utbildning för att lära sig mer om något för att sedan kunna tjäna mer pengar. Det går också att investera i vissa verktyg eller hjälpmedel som underlättar ens arbete vilket gör att man kan tjäna mera pengar.

13. Fondrobotar

Det sista jag tänkte nämna i detta inlägget är egentligen investeringar i aktier men i en mer passiv form, nämligen fondrobotar. Jag själv ser inte riktigt nyttan med dem, vilket jag har skrivit om här, men jag vet att vissa tycker att fondrobotar är jättebra och tänkte därför nämna det här i alla fall. Då kan du läsa på om dem och bilda dig en egen uppfattning.

Sammanfattning

Detta var alltså 13 olika sätt att investera eller 13 alternativ till aktier. Jag själv investerar huvudsakligen i aktier, både genom fonder och genom att direktäga aktier. Jag investerar och i kryptovaluta genom certifikat. Hur investerar du? Lämna gärna en kommentar nedan om du vill!

Precis som vanligt har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på för att få en notifikation när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar