13 Saker alla borde göra enligt mig

Egentligen ogillar jag inlägg eller videoklipp likt dessa. När någon säger åt andra vad dem ska göra. Därför tycker jag inte att du ska se detta som en uppmaning, utan mer som inspiriation. Om du stör dig på inlägg likt dessa på samma sätt som jag gör kan du helt enkelt låtsas att titeln är 13 saker som enbrablogg tycker att enbrablogg borde göra. I grund och botten är det jag nämner nedan sådant som jag vill göra och som jag helt enkelt tror att andra också har nytta av.

Om du går igenom listan märker du kanske att de fem första punkterna har med hälsa att göra. Jag tycker helt enkelt att hälsa är väldigt viktigt. Att må dåligt, oavsett om det är psykiskt eller fysiskt påverkar livskvaliteten negativt. Jag har människor i min närhet som blivit sjuka och som nu inte kan göra samma saker som innan. Vissa av grejerna som dem fortfarande kan göra kan dem inte njuta lika mycket av. Att göra vad man kan för att hålla sig frisk gör förmodligen inte bara så att man lever längre, man lever även bättre.

Ibland när jag diskuterar hälsa med människor så tycker dem att det kvittar. Dem menar att när man är 70 eller 80 år orkar man inte med något i alla fall. Det är ju just därför jag tycker att hälsa är viktigt. Skillnaden mellan en välmående 80 åring och en sjuk 80 åring är som dag och natt.

En annan anledning till att jag tycker hälsa är viktig går hand i hand med mitt mål om att bli ekonomiskt oberoende. Om jag kämpar för att uppnå någon form av frihet i många år vill jag se till att jag är frisk och kan njuta av den i framtiden. Det finns alldeles för många exempel på människor som dött precis i anslutning till att dem gick i pension. Än värre dem som dött innan dem ens hann gå i pension. Jag är medveten om att man kan leva hur sunt som helst och ändå bli sjuk eller råka ut för en olycka, men då har man i alla fall gjort vad man kunnat för att förbättra sina chanser.

Jag är så klart inte perfekt och jag sköter mig långt ifrån exemplariskt. Vissa av grejerna nedan gör jag regelbundet, andra gör jag sporadiskt och vissa strävar jag efter att göra.

Träna

Jag är övertygad om att alla människor mår bra av att ägna sig åt någon typ av träning. Jag säger inte att alla ska börja träna på gym och bli bodybuilders, men i dagens stillasittande samhälle är all fysisk aktivitet en förbättring. Min uppfattning är att en daglig promenad räcker långt.

Detta är något jag själv har svårt att göra regelbundet. Det händer att jag blir inspirerad och kommer igång med träningen i ca 6 månader för att sedan tappa rutinerna. Sen tar det ca 6-12 månader och cykeln börjar om. Jag tror det är viktigt att bygga vanor som man klarar av att hålla. Sedan kan man uttöka dem vanorna tills man är nöjd. Det är något jag ska försöka bli bättre på. Om du har något tips på hur man kan göra får du mer än gärna lämna en kommentar nedan.

Äta hälsosamt

Många hälsoproblem är relaterade till vad vi stoppar i oss. Om man vill må bra är det därför i ens intresse att äta nyttigt. Det kan vara svårt att bryta gamla vanor och skapa nya, men jag tror de allra flesta hade mått bra av att äta mindre skräpmat och mer frukt och grönt.

Jag själv älskar god mat, som ofta inte är speciellt nyttig. Därför försöker jag äta nyttigt majoriteten av alla måltider för att kunna unna mig nåt ibland utan att få dåligt samvete över det.

Ta hand om sina tänder

En annan del av våran hälsa är tandhälsan. Det känns som en sån där sak man inte riktigt funderar över tills man får problem. Detta är en grej med enorm uppsida till en liten insats. Att borsta tänderna och använda tandtråd två gånger om dagen tar inte många minuter och resultatet blir att du minskar risken för tandsjukdomar som kan resultera i både smärta, hälsoproblem och dyra räkningar.

Få tillräckligt med bra sömn

Ytterligare en sak som är viktig för hälsan är sömn. Sömnen behövs för kroppens återhämtning. Jag tror inte jag behöver förklara mer ingående varför det är viktigt med sömn.

Vissa behöver mer sömn medans andra behöver mindre. Jag själv behöver mellan 8-9 timmar sömn varje natt för att fungera normalt och må bra. Det kan skilja sig lite från period till period. Under stressiga perioder behöver jag mera sömn medans jag klarar mig på lite mindre under lugna perioder. Det är dock inte bara antalet timmar sömn som spelar roll, sömnkvaliten är också viktig.

Ta det lugnt

Vi lever i stressiga tider, där man har stora krav och förväntningar på sig själv. Det är lätt att bli stressad och långvarig stress utan återhämtning kan leda till flera olika sjukdomar.

Jag har själv upplevt en mängd symptom kopplade till stress och det är inget jag önskar någon. Det påverkade mig tills att jag ibland inte kände igen mig själv riktigt. Nu mår jag bättre än när det var som värst, men det är fortfarande inte helt bra ännu och jag får ofta påminna mig om att varva ner och ta det lugnt.

Ha en buffert

Alla borde ha en ekonomisk buffert. Förr eller senare kommer man råka ut för oförutsedda kostnader och då är bufferten världens bästa grej. Om man inte har en buffert och en oförutsedd kostnad dyker upp kan man bli tvungen att ta lån, sälja av aktier eller sälja någon av sina andra ägodelar. En buffert förhindrar detta och kan minska både huvudvärk och stress om det skulle knipa.

Hur stor buffert bör man då ha? Det finns tyvärr inget enkelt svar på den frågan. Det beror helt på ens livssituation. En lämplig buffert skiljer sig mellan en som har 2 barn, hus, 2 bilar och sommarstuga jämfört med en som bor själv i hyresrätt och inte har en bil. Vad som är en rimlig buffert kan även bero på andra saker, t ex ens jobbsäkerhet.

Månadsspara

Enligt mig är det helt fantastiskt att månaddspara i aktier eller fonder. Genom att avvara pengar nu kan man få mångdubbelt så mycket pengar i framtiden. Sparar man 1000 kr i månaden har man strax över 1,3 miljoner efter 30 år, räknat med en årlig avkastning på 8 % och skattesatsen för investeringssparkonto för 2020.

Vad man sen väljer att göra med pengarna är så klart individuellt. Vissa drömmer om att köpa ett fantastisk hus, köpa en sportbil eller resa. Jag drömmer om att bli ekonomiskt oberoende så att jag kan spendera min tid precis så som jag vill, utan att vara tvungen att ha ett vanligt jobb.

Läsa böcker

För ett par år sedan började jag läsa böcker och det kan ha varit ett av dem bästa besluten jag tagit. Dels hjälper det mig att koppla av, men jag lär mig också väldigt mycket och beroende på vad jag läser kan det vara väldigt motiverande.

Jag ångrar starkt att jag inte började läsa böcker tidigare. En del av det beskyller jag skolan för. Böckerna vi fick läsa där passade nog inte mig riktigt. Nu läser jag nästan uteslutande facklitteratur och jag älskar det. Om du vill ha tips på böcker så skriver jag boktips om jag läst en bra bok och vill rekommendera den här på bloggen.

Säga till dina nära och kära att du älskar dem

Dina nära och kära förtjänar att veta vad dem betyder för dig, annars hade dem per definition inte varit dina nära och kära. Jag kanske är lite blödig när det kommer till den här punkten, men om nåt skulle hända mig eller mina föräldrar vill jag att dem ska veta att jag älskade dem, därför försöker jag säga det varje dag som vi pratas vid.

Våga testa att uppnå sina drömmar

Alltför många drömmar går ouppnådda p.g.a. rädsla och jag tycker det är synd. Det är i alla fall värt att försöka. Ibland får man höra av folk i sin närhet om vad dem drömde om och vissa saker låg inom deras räckhåll men av olika anledningar satsade dem inte.

Jag är övertygad om att vi just nu lever i den tidsåldern där vanliga människor har fler möjligheter än någonsin tidigare. Jag är också övertygad om att jag kommer ångra mig när jag blir äldre om jag inte försöker uppnå mina drömmar. Den rädslan är nog en av mina drivkrafter tror jag. När jag är gammal och grå vill jag inte känna ånger, bara tanken på det ger mig ångest.

Uppskatta det dem har

Eftersom att denna bloggen skrivs på svenska kan jag utgå ifrån att du bor i Sverige och har tillgång till internet. Du har det därför förmodligen mycket bättre än en stor del av jordens befolkning. Visst, det finns alltid dem som har det bättre, men jag tror att det är viktigt att faktiskt stanna upp och uppskatta det vi har. Det är inte alla som har rinnande vatten, mat för dagen eller tak över huvudet. Många av oss har det där i överflöd och tar det för givet.

Bry sig mindre om vad andra tycker

Jag upplever att många människor bryr sig alldeles för mycket om vad andra tycker och jag tror tyvärr att det begränsar dem. Man kanske inte våga göra vissa saker p.g.a. av rädslan av vad andra skulle tycka. Det är synd, för enligt min erfarenhet bryr sig folk mindre än vad man tror och om dem skulle bry sig så spelar det egentligen inte så stor roll.

När jag valde att flytta in och bo i en husvagn på obestämd tid brydde jag mig inte om vad andra skulle tycka. Om jag hade gjort det hade jag förmodligen aldrig testat. Nu bodde jag bara i husvagnen i ett år men jag är ändå glad att jag testade, vilket leder oss in på nästa punkt.

Testa nya saker

Människor är ofta bekväma. Jag vet att jag lätt blir det i alla fall. Ibland kan det kännas onödigt att testa nya saker när man kan fortsätta göra samma saker som man redan vet att man tycker om, men genom att testa nya saker så lär vi oss mer och upptäcker nya saker som vi tycker om.

Det behöver inte handla om stora saker. Det kan handla om att testa en ny maträtt, en ny hobby eller lite större grejer som att resa till ett nytt land.

Sammanfattning

Detta var alltså 13 saker alla borde göra enligt mig, eller 13 tips på bra saker att göra eller 13 saker jag önskar att jag började göra tidigare. Oavsett hur man väljer att se på det hoppas jag att det kanske inspirerar någon.

Om du vill läsa mer från min blogg har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Då får du en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Om du har något tips eller något som du tycker att alla människor borde göra får du jättegärna lämna en kommentar nedan.

Lämna en kommentar