4 % regeln – allt du behöver veta

4 % regeln nämn ofta på bloggar och podcasts när det pratas om att bli ekonomiskt oberoende och den används ofta för att räkna ut när man kan klassa sig som ekonomiskt fri, men vad är egentligen 4 % regeln och var kommer den ifrån? Det får du svar på i det här inlägget.

Vad är 4 % regeln?

4 % regeln är en tumregel som används för att ta reda på hur stort kapital som behövs för att kunna gå i pension. Den visar alltså hur mycket pengar som behövs för att kunna leva på kapitalet. Tyvärr sker det mycket förenklingar och misstolkningar av 4 % regeln, vilket leder till felaktig information. Det tänkte jag försöka reda upp.

William Bengen

Upphovsmakaren till 4 % regeln är William Bengen, en numera pensionerad finansiell rådgivare. Han har på senare år sagt att 4 % regeln egentligen är 4,5 % regeln och senare 5 % regeln. Mer finns att läsa här.

Han har sagt att det finns två saker som har stor påverkan på hur länge kapitalet räcker. Det ena är om man råkar ut för en stor björnmarknad i början av pensionen. Det andra är om man råkar ut för hög inflation under pensionen.

Hans forskning har visat att under bra perioder bör man i teorin kunnat ha en withdrawal rate på hela 7 %.

William Bengen har själv sagt att regeln inte ska betraktas som någon naturlag utan mer som en riktlinje. Detta verkar tyvärr missas av många.

The Trinity study

Något som gjorde 4 % regeln mer populär är the Trinity study, en studie som släpptes i slutet av 90-talet av tre professorer inom ekonomi på Trinity University. Studien handlar kort och gott om så kallade ”safe withdrawal rates”, alltså hur ens kapital påverkas beroende på hur mycket man tar ut varje år.

I studien ansåg man att en portfölj var framgångsrik sålänge pengarna inte tog slut under pensionstiden. Om det fanns 1 krona eller 10 miljoner kronor kvar spelade mindre roll.

4 % regeln kommer från ett av alla scenarion som ingår i studien. Tanken är att man kan ta ut 4 % av kapitalet från en portfölj av aktier och räntor. Vissa tror då att det bara är att ta ut 4 % av kapitalet varje år men riktigt så enkelt är det inte. Istället tar man ut 4 % första året och sedan justerar man den summan för inflation.

Man gjorde så kallade ”backtests” på olika fördelningar av aktier och räntor under tidsperioder från 1925 till 1995. Studien har uppdaterats på senare år men utan någon större skillnad.

Det finns en del kritik riktad mot studien, bland annat att den inte kollar på tidsperioder längre än 30 år, vilket är relevant för dem som vill gå i tidig pension. Annan kritik är att den inte tar hänsyn till avgifter för t ex fonder.

En annan sak som folk ofta glömmer är att ta hänsyn till skatten. 4 % regeln räknar nämligen inte med skatt men i praktiken kommer du behöva betala skatt på ett eller annat sätt, och detta påverkar i sin tur hur utfallet blir. Det är också värt att tänka på att olika länders skatteregler skiljer sig vilket kan påverka hur det här funkar i praktiken.

Vissa menar också att 4 % regeln inte har funkat lika bra i andra länder som den har i USA.

Missuppfattningar om 4 % regeln

Det finns olika missuppfattningar om 4 % regeln. För det första beror resultatet på vilken fördelning man har av aktier och räntor. Enligt studien så hade 100 % aktier en 98 % success rate över en 30-årsperiod medans hälften aktier och hälften räntor hade 100 % success rate över samma period. Att säga att man kan leva på 4 % av kapitalet i all oändlighet är alltså inte helt sant.

Det finns dem som tittat tidsperioder upp mot 40 år och då kommit fram till att 4 % har en success rate på 92 %. Om 100 personer går i pension vid 60 och lever till 100 är det alltså 8 av dessa som får slut på pengar innan dem dör, i teorin.

En annan sak som gör 4 % regeln osäker är att den baseras på hur börsen och inflationen varit historiskt. Vi kan så klart inte se in i framtiden, så det är inte orimligt att utgå ifrån hur det varit innan, men man ska vara medveten om att det inte behöver se likadant ut i framtiden.

Som jag nämnde ovan tar man inte ut 4 % av portföljen varje år, vilket är ett vanligt missförstånd. Istället tar man ut 4 % första året och tar ut samma summa varje år men justerat för inflation.

4 % regeln i praktiken

Hur funkar 4 % regeln i praktiken då? Vad finns det för faktorer som kan påverka om man lyckas eller inte?

Marknadsnedgångar i början av tiden

Om marknaden sjunker kraftigt precis i början av pensiontiden så har detta rätt stor påverkan på hur utfallet blir. Återigen, vi kan inte se in i framtiden så det kan kännas svårt att göra något vettigt med den här informationen.

Man skulle kunna se till att ha sparat ett par års utgifter separat, men det är ju i princip samma sak som att ha en lägre withdrawal rate.

Pensioner

Det är också värt att tänka på att man får pengar i form av pension. Hur mycket man får beror på hur mycket man tjänat, om man haft tjänstepension eller inte, om man pensionssparat privat och hur börsen har gått.

Genom att ha en pension som inkomst kan man undvika att ta pengar från sitt kapital när marknaden går dåligt, vilket minskar risken för att pengarna skulle ta slut.

Flexibilitet

En annan sak som kan göra att pengarna räcker längre är att kunna vara flexibel. Om man kan ta ut mindre pengar än 4 % ibland så har man mer pengar kvar när börsen förhoppningsvis vänder upp igen.

Om man nu tar ut mindre än 4 % så borde det rimligtvis inte längre kallas för 4 % regeln.

Andra inkomster

Vill man vara extra säker på att klara nedgångar på aktiemarknaden kan det vara bra att ha andra inkomster. Då är man inte 100 % pensionerad i och för sig, men det kan ändå vara värt att tänka på.

Deltidsjobb eller eget företag

Man skulle t ex kunna ha ett deltidsjobb eller ett eget företag där man inte är fullbelagd.

Hyra ut rum

Ett annat sätt att tjäna mer pengar skulle kunna vara att hyra ut ett rum i sitt hus eller lägenhet om man har ett rum över. På så vis får man en inkomst som inte är bunden till börsen.

Sammanfattning

4 % regeln borde nog egentligen inte kallas för regel så som det gör. Det leder som sagt till olika missförstånd. Att säga att 4 % regeln visar när man är ekonomiskt oberoende är ett väldigt förenklat svar och ger alltså inte hela sanningen. När man tar hänsyn till skatter så blir det ännu mer komplicerat.

Hur ser du på 4 % regeln? Jag själv har tidigare räknat på att använda mig av 3 % som en safe withdrawal rate om jag skulle vilja leva på mitt kapital i framtiden, men jag kommer räkna på det och ta hänsyn till de skatteregler som finns när det närmar sig.

Om du vill läsa mer av min blogg och följa min resa mot ekonomiskt oberoende har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Jag skriver också månadsrapporter varje månad. I dem kan du följa min ekonomi och se hur det går för mina investeringar.

Lämna en kommentar