5 Tips för att göra sparandet roligare

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza. Om du vill veta mer om varför och hur jag använder reklam kan du läsa min annonspolicy.

Det är långt ifrån alla som tycker att det är kul med sparande och ekonomi. Jag anser mig lyckligt lottad som tycker att det är roligt då jag tror att jag förenar både nytta med nöje. Om sparande innebär en bättre privatekonomi så innebär det ju också nytta.

Kom ihåg att investeringar är förenade med risk och att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Investeringar kan minska i värde och du kan förlora det investerade beloppet. Detta inlägg ska inte ses som ekonomisk rådgivning.

1. Sätt upp mål och delmål med sparandet

Att spara bara för sparandets skull är kanske inte så roligt, men om man har ett större mål med sitt sparande får man extra motivation. Mitt personliga mål är att bli ekonomiskt oberoende men målen kan vara mycket mindre än så. Det kan t ex vara allt från att köpa en ny dator eller en resa, till att spara ihop kontantinsatsen för en bostadsrätt eller ett hus.

Om man satt upp ett större mål kan det vara bra att dela upp det i mindre delmål. I mitt exempel skulle det kunna vara olika delmål för olika nivåer av ekonomiskt oberoende. Ett delmål skulle kunna vara när mina investeringar avkastar tillräckligt för att täcka min hyra, ett annat delmål när det även täcker min matkostnad o.s.v.

Jag använder Avanza (annonslänk) som min börsmäklare och där kan man lägga upp egna sparmål. Personligen tycker jag att sånt här är jättebra då det motiverar mig ytterligare samtidigt som det är kul att kunna följa sin progress.

Sparmål i Avanzas app.
Sparmål i Avanzas app

2. Dela upp ditt sparande

Jag tror starkt på att dela upp sitt sparande. Nyttan med det är helt enkelt att det ökar ens chanser att inte ta ifrån sparandet och använda pengarna till annat än huvudsyftet.

Jag har t ex delat upp mitt sparande i tre delar. Ett buffertsparande som är tänkt att användas om jag skulle råka ut för någon oförutsedd utgift. Eftersom att jag bor i hyresrätt, inte äger någon bil och är med i a-kassa så är min buffert rätt liten jämfört med vad den hade varit om jag bodde i hus och hade en bil som jag var beroende av för att ta mig till och från jobbet o.s.v.

En annan del av mitt sparande är avsett för resor och annat kul, t ex elektronik. Både detta och buffertsparandet har jag på sparkonton hos min vanliga bank.

Mitt tredje sparande är det som är avsett för att uppnå ekonomisk frihet och det har jag hos Avanza (annonslänk). I det här sparandet investerar jag i fonder, enskilda aktier och i kryptovaluta. Målet är att få ihop så mycket pengar så att jag till slut kan leva på avkastningen från kapitalet om jag skulle vilja.

Genom att ha delat upp mina sparanden höjer jag tröskeln för att ta pengar ifrån dem. Jag har t ex aldrig tagit ut pengar från Avanza för att konsumera. Pengarna som finns där är öronmärkta just för att bli ekonomiskt oberoende i framtiden.

Med det sagt kanske jag ändå kommer ta ut pengar någonstans på vägen, t ex om jag skulle hitta mitt drömhus. Någon gång har jag gjort tvärtom, alltså tagit från min buffert för att investera, men då såg jag ändå till att bufferten hade tillräckligt mycket kvar.

Hur delar du upp ditt sparande? Dela gärna med dig i en kommentar om du vill.

3. Lär dig mer – ät kakan och ha den kvar

En annan sak som gör sparandet roligare är genom att lära sig mer. En av sakerna som man kan lära sig är att det går att äta kakan och ha den kvar, något som vi blivit intalade som omöjligt.

Säg att du älskar att åka skidor och vill göra det varje år. Ett liftkort kostar ca 2500 kronor. Om du lyckas spara ihop 62 500 kronor kan avkastningen från din investering bekosta ditt liftkort, antingen genom att du investerar i aktier som har en direktavkastning om 4 % eller genom att investera i fonder och ta ut 2500 kronor varje år.

Det är samma princip som jag tänker använda mig av för att bli ekonomiskt oberoende, men den går att applicera på andra områden av sitt liv också. I exemplet ovan får man ha kvar sitt sparade kapital på 62 500 kronor samtidigt som man får sitt liftkort.

Exemplet ovan är något förenklat och en investering kan så klart även sjunka i värde, men med lite smart planering kan man ta höjd för detta.

4. Krydda ditt sparande

Om man tycker att sparande överlag är tråkigt och att det händer för lite så kan man få en extra kick av att krydda sitt sparande. Jan Bolmeson som har rikatillsammans-bloggen brukar kalla denna delen av sparandet för ”lekhinken”. Jag menar inte att man ska lägga alla sina pengar här, men man kan lägga en liten del just för att göra sitt sparande mer intressant, förutsatt att man redan har en grund att stå på.

Jag själv har valt att investera i enskilda aktier och i certifikat som följer kursen på kryptovalutor för att krydda mitt sparande. Som jag nämnde ovan är det viktigt att ha en stabil grund att stå på och att man läser på innan. Investeringar kan som sagt även sjunka i värde. Både enskilda aktier och kryptovalutor har högre risk än t ex en global indexfond.

5. Gör det till en utmaning

Mitt sista tips är att försöka göra sparandet till en utmaning. Säg att du månadssparar 500 kronor i månaden. Fråga dig själv hur du kan spara 500 kronor till. Vad kan du göra för att nå dit? Äter du mycket ute är det lätt fixat genom att laga mat hemma istället. För vissa är det inte svårare än att byta mobilabonnemang så är man nästan där.

Här är det så klart viktigt att ha en balans. Sparande är inte allt och det är inte positivt att ta det för extremt åt något håll.

Sammanfattning

Detta var mina 5 tips för att göra sparandet roligare. Har du några egna tips? Du får gärna dela med dig om du vill. Det är bara att lämna en kommentar nedan i så fall.

Glöm inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev om du vill läsa mer av bloggen i framtiden.

Lämna en kommentar