5 Tips för att läsa mer böcker

Under de 2 senaste åren har jag gjort en helomvändning, från att inte ha läst en bok på min fritid på nästan 10 år till att ha det som ett av mina största och mest givande intressen. Eftersom att jag tycker att det är så givande att läsa tänkte jag dela med mig av lite tips för hur man kan komma igång och läsa mer böcker.

Om du vill veta varför man bör läsa har jag skrivit ett helt inlägg om det. Det hittar du här.

1. Gör det till en vana

Det som har gjort absolut störst skillnad för mig är att göra läsningen till en vana. Jag försöker läsa varje kväll innan jag ska sova. Om jag av någon anledning missar att läsa i en vecka eller två kan det ta en stund innan jag kommer igång ordentligt. Trots att jag älskar att läsa har jag svårt att faktiskt sätta mig och göra det om jag inte får det till en vana.

2. Läs böcker som intresserar dig

Ett annat tips är att läsa böcker som faktiskt intresserar dig. När du gick i skolan var du förmodligen tvungen att läsa vissa böcker, oavsett om dem intresserade dig eller inte. Jag tror att detta kan leda till att man tycker att det är tråkigt att läsa böcker, men det kan vara så att man egentligen inte hittat rätt typ av bok.

Så hur hittar man då böcker som man gillar? Genom att testa sig fram helt enkelt. En vändpunkt för mig var när jag började läsa facklitteratur istället för skönlitteratur. Nu när jag fått upp intresset för att läsa tänkte jag ge skönlitteratur en ärlig chans igen.

I mina månadsrapporter nämner jag vilken bok jag läser för tillfället. Om jag läser en bok som jag verkligen älskar brukar jag sedan skriva ett boktips om den boken.

3. Ha alltid en bok redo

Som jag skrev ovan kan det hjälpa att göra en vana av det hela, och om man då inte har en bok redo tills när man är klar med den man håller på med kan det göra att man tappar vanan. Därför ser jag alltid till att jag har en bok hemma som jag kan börja läsa direkt.

4. Lägg fram boken så du ser den

En annan sak som hjälpt mig är att lägga fram boken. Jag brukar lägga boken jag tänker läsa på mitt nattduksbord. Det kanske låter väldigt trivialt när man bara kan ha boken i en bokhylla, men jag upplever att alla saker man göra för att minska ”friktionen” gör det lättare att bygga det till en vana.

5. Schemalägg läsningen

Det går också att schemalägga läsningen. Skriv helt enkelt in en timme för läsning i din kalender. Om man planerar in det i sitt schema kan det bli lite lättare att faktiskt ta sig tiden att göra det.

Sammanfattning

Detta är alltså mina tips för hur man kan läsa mer böcker. Har du några egna tips som hjälpt dig får du gärna dela med dig i en kommentar nedan. Om du vill läsa mer inlägg likt detta har jag ett nyhetsbrev. Genom att prenumerera på det får du en notifikation när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar