9 anledningar till att bli minimalist

Om man inte hört talas om minimalism tidigare är det kanske inte helt uppenbart vilka fördelar som det innebär. I det här inlägget tänkte jag samla lite olika anledningar till varför man kanske vill bli minimalist.

Notera att detta är mina tankar och inlägget endast är till för att inspirera. Jag försöker inte ”konvertera” folk till att bli minimalister utan vill endast visa vilka fördelar som kan finnas och som jag själv upplever. Om du vill läsa mer om minimalism kan du göra det här.

Mer pengar

Innan jag blev minimalist insåg jag inte hur mycket pengar jag la på struntsaker. Det kunde vara allt från kläder som jag egentligen inte behövde till olika teknikprylar. Jag köpte sånt utan att egentligen reflektera över det. Efter att ha blivit minimalist tänker jag igenom mina köp och jag spontanthandlar i princip aldrig längre.

Detta leder så klart till att jag får mer pengar över, pengar som jag istället kan investera. För mig är minimalism ett stort hjälpmedel eftersom att jag vill bli ekonomiskt oberoende. Det ger egentligen dubbel effekt, dels genom att jag kan spara mer men också eftersom att jag inte vill ha eller ”behöver” lika mycket grejer som innan. Det kan också göra det enklare att gå ner i arbetstid om det är något jag vill göra i framtiden.

Bättre självförtroende

Kan man få bättre självförtroende av minimalism? Ja, jag tror det i alla fall, men det beror så klart på ens utgångsläge. Förr var jag väldigt intresserad av kläder. Jag ville ha mycket olika kläder och tyckte om att plocka ihop outfits. Det är lätt hänt att man börjar identifiera sig med sina saker, och ibland tyckte jag själv att det var en del av min personlighet att klä sig snyggt.

Jag tror jag tyckte om att köpa kläder för jag kände mig mer självsäker när jag hade snygga kläder på mig. Resultatet av det hela blev att jag köpte mer kläder än jag behövde och mycket användes väldigt sällan. Det blev onödigt mycket kläder helt enkelt. Minimalism har hjälpt mig att känna mig mer säker i mig själv. Jag behöver inte 10 olika jeans för att känna mig fin längre och jag identifierar mig inte längre med mina saker. Jag tycker fortfarande om att klä mig snyggt, men jag är medveten om att jag inte blir lyckligare av att ha 30 skjortor jämfört med 10 eller 5.

Enklare att leva i nuet

Jag tror att många människor har svårt att leva i nuet. Jag själv är en av dem. Vi drömmer ständigt om vad vi vill göra och vad vi vill ha i framtiden utan att riktigt uppskatta det vi har nu.

Förr kunde jag surfa runt och kolla på arkitektritade lyxhus, inte för att jag var intresserad av arkikektur utan bara för att jag ville bo så som rika kändisar bor. Det är en rätt stor kontrast mot nu när jag faktiskt är rätt nöjd med att bo i husvagn. Det är inget fel i att drömma om framtiden, jag själv gör det fortfarande ibland, men jag tror det är viktigt att uppskatta det man har och jag upplever att minimalism har hjälpt mig med det.

Enklare att fokusera på det som är viktigt

Minimalism har också gjort det enklare för mig att fokusera på det som är viktigt. Som jag nämnde innan brukade jag drömma om lyxhus och tyckte om att köpa nya kläder, men inget av dessa hade gjort mig lyckligare. För mig är saker och materiella ting inte viktiga, att må bra, vara lycklig och njuta av livet är däremot viktigt. Minimalism hjälper mig att fokusera på det som faktiskt gör mig lycklig.

Mindre stress

En av anledningarna till att jag tycker minimalism är bra är för att det kan minska stress. Mindre saker innebär mindre saker att hålla reda på, mindre att städa undan och mindre underhåll.

Enklare att flytta

En annan fördel med minimalism är att det blir enklare att flytta. Alla små struntsaker som man samlar på sig tar plats och innebär extra flyttlådor vid en flytt.

Enklare att städa

Som jag nämnde ovan, mindre saker innebär mindre saker att städa undan. Det gör det enklare och snabbare att städa.

Lättare att resa

Eftersom att jag vet att jag klarar mig med mindre är det också enklare att resa. Jag kan packa lätt och ska jag bara vara iväg ett par dagar får jag ner det jag behöver i min ryggsäck. Det är skönt att inte behöva dra runt en tung resväska i onödan.

Det är lätt att packa en hel resväska och sen använder man ändå bara hälften av grejerna man packade ner, så brukade det i alla fall vara för mig. Känner du igen dig?

Det är bra för miljön

Att köpa mindre saker är också bra för miljön. Allt som vi köper har en liten påverkan på miljön. Det ska tillverkas, paketeras och fraktas. Mycket av det vi köper har dessutom fraktats från andra sidan jorden. Det är rätt uppenbart att man minskar sitt avtryck genom att köpa mindre saker.

Sammanfattning

Detta är mina anledningar till varför jag är minimalist och varför jag tycker minimalism är bra. Vad tycker du om minimalism? Om du är minimalist, vad har du för erfarenheter av det? Om du är emot minimalism, varför då? Du får jättegärna lämna en kommentar nedan.

Om du vill få en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen får du gärna prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar