Alternativ till bilägande

För ett tag sedan hade jag lite strul med min bil och då reflekterade jag över vad det kostar att äga bil. I dag tänkte jag däremot titta på vilka alternativ det finns till bilägande och se över hur dem skulle fungera i min nuvarande situation. Du får jättegärna lämna en kommentar nedan och säga vad du tycker.

Glöm inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev om du vill följa min blogg i framtiden.

Cykel eller elcykel

Att cykla har många fördelar jämfört med bilkörande. Det är betydligt bättre för miljön och för hälsan. Man får träning på köpet medans man ändå ska ta sig någonstans. Det är också billigt och kräver väldigt lite underhåll och det underhållet som finns kan man ofta göra på egen hand.

Nackdelen med att cykla är så klart att man enkelt blir svettig (beroende på hur långt man cyklar), så det gäller att man har duschmöjlighet när man är framme. Här kan eventuellt en elcykel hjälpa till också då man inte behöver anstränga sig lika mycket själv.

Det är heller inte jätteroligt att cykla i regn eller snö, men det är långt ifrån omöjligt. När jag bodde längre ifrån jobbet cyklade jag ett par gånger under vintern och då tyckte jag verkligen om det. Nu bor jag med promenadavstånd till kontoret men annars hade jag nog försökt att cykla mera.

Elsparkcykel

Ett annat alternativ till bil är en elsparkcykel. Då får man så klart inte så mycket motion, men jag upplever ändå att det skulle vara bättre för kroppen än att köra bil. Om inte annat så är det bättre för miljön och billigare.

Nu finns det elsparkcyklar med en räckvidd på flera mil och jag tror inte man orkar åka mer än så på en elsparkcykel. Något jag gillar med tanken på en elsparkcykel är att dem ofta går att vika ihop och förvara enkelt. En cykel måste man låsa fast men en elsparkcykel kan man ta med sig lite lättare.

Moped eller motorcykel

Ett annat alternativ skulle kunna vara en moped eller motorcykel, gärna eldriven i så fall. Här har jag inte särskilt mycket kunskap men jag upplever att fördelarna mot en bil är lite begränsade. Man tvingas fortfarande köra på samma vägar som bilar så man undviker inte bilköer. Man behöver ha dem registrerade och betala för skatt och försäkring. Visst, ska man köra längre sträckor är det säkert trevligare än en cykel men jag är inte helt såld.

Åka kommunalt

Ett annat alternativ är så klart att åka kommunalt. Jag har pendlat kommunalt förut och det funkade men det var också inte heller jättekul. Det beror lite på hur långt man ska åka och om man behöver ha byten o sådär.

Hyra bil eller använda bilpool

Om man vill köra bil ibland utan att äga någon kan man alltid hyra bil eller använda sig av en bilpool. Jag har själv inte gjort detta så jag har tyvärr ingen erfarenhet.

Promenera

Beroende på hur nära man bor saker och ting kan det faktiskt räcka att promenera. I mitt fall går jag till jobbet och det finns mataffärer i närheten som jag skulle kunna handla att jag behöver ifrån, även om utbudet är sämre där än en bit utanför stan.

Sammanfattning

I mitt fall hade jag förmodligen klarat mig finfint utan bil. Det enda jag egentligen har bilen till är för att kunna hälsa på släkt och vänner samt för att kunna storhandla. Storhandlandet går att göra med hemkörning eller så får jag helt enkelt handla fler gånger inne i stan. Att besöka släkt och vänner går ofta att göra med cykel, elsparkcykel, buss eller taxi.

Just nu är jag lite kluven över hur jag ska göra med bilen. O ena sidan är den inte jättedyr så det gör mig inte särskilt mycket att ha kvar den. Den är heller inte värd särskilt mycket så att sälja den skulle inte vara någon stor vinst i sig.

En liten del av mig skulle vilja ha en större bil där man kan fälla baksätena och sova i. Det hade varit kul att testa på bilcamping men jag vet inte om det skulle vara värt kostnaden.

Äger du bil? Tycker du att det är värt det eller funderar du på att använda dig av andra alternativ? Lämna gärna en kommentar med dina tankar nedanför.

Lämna en kommentar