Alternativkostnad – exempel för privatekonomi

Det är inte ovanligt att man använder begreppet alternativkostnad när man pratar om privatekonomi och i det här inlägget tänkte jag förklara vad det är för något och ge några exempel. Glöm inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev om du vill läsa mer av bloggen i framtiden.

Vad är alternativkostnad

Alternativkostnaden är den kostnaden för en förlorad intäkt eller ökad kostnad från ett annat tillgängligt alternativ. Begreppet används även för företag men just det här inlägget handlar om privatekonomi. På engelska kallas alternativkostnad för opportunity cost.

Det finns olika exempel på alternativkostnader, vilket du kan läsa mer om längre ner, men ett vanligt exempel är en person som ska betala av sina lån eller investera pengarna. Om personen väljer att betala av lånet blir den förlorade intäkten som man skulle kunna få av att investera alternativkostnaden.

Exempel på alternativkostnad

Nedan finns några exempel på alternativkostnader. Notera att siffrorna är påhittade bara för att bevisa en poäng och behöver inte vara särskilt realistiska.

Amortera eller investera

Ett vanligt exempel är när en person har en större summa pengar och samtidigt har ett lån. Personen kan då välja att betala av lånet eller investera pengarna. Om man väljer att investera pengarna blir månadskostnaden för lånet den alternativa kostnaden. Om man istället väljer att betala av lånet blir dem förlorade intäkterna från investeringarna alternativkostnaden.

Genom att jämföra såhär kan man lättare se vad som är ekonomiskt bäst, även om såna här val också baseras på annat än bara matematik. Vissa sover bättre med mindre lån och sånt är svårt att räkna på.

Köp av bostad eller hyra

Ett annat exempel är när en person försöker bestämma om den ska hyra bostad eller köpa en bostad. Om den väljer att hyra kan den investera kontantinsatsen och slipper betala ränta på något lån. Om den väljer att köpa så behöver den investera kontantinsatsen och behöver betala ränta på ett lån, däremot behöver den inte betala någon hyra.

Vilket som blir mest lönsamt går inte att svara på utan att räkna noggrannt. Det är också svårt då man inte vet hur värdet på bostäder eller aktier kommer utvecklas, så man får använda något historiskt snitt för att göra en prognos.

Bilköp eller busskort

Ett liknande exempel är om man ska köpa en bil eller använda sig av busskort. Om man väljer att köpa bil behöver man använda en del pengar som man annars hade kunnat investera.

Säg att bilen kostar 200 000 kronor och ett busskort kostar 500 kronor i månaden. Om man investerar dessa 200 000 kronor och har en avkastning på 7 % om året får man 14 000 kronor varje år, vilket i det här exemplet hade täckt kostnaden för busskortet. Samtidigt finns det fler kostnader än bara inköpspriset när det kommer till bilägande.

Det här är ett förenklat exempel men det visar hur man kan tänka kring alternativkostnader.

Sammanfattning

Jag tycker det är intressant med alternativkostnader och använder mig själv av det när jag räknar på saker som mitt boende och fordon. Hur gör du? Du får gärna lämna en kommentar och skriva vad du tycker.

Om du vill läsa mer om mig och min ekonomiska resa så skriver jag månadsrapporter varje månad. Där kan du se hur mycket jag tjänar, hur jag investerar och hur det går för mina investeringar.

Lämna en kommentar