Är investmentbolagen i en bubbla?

Att investmentbolag ökat i populäritet är nog ingen nyhet för det flesta som är intresserade av aktier. En risk när något ökar i populäritet väldigt snabbt är att det bildas en bubbla. När en bubbla väl spricker så sjunker priserna. Frågan är då, är investmentbolagen i en bubbla? Det tänkte jag diskutera i det här inlägget. Du får mer än gärna lämna en kommentar nedan med vad du tror.

Jag vill också poängtera att jag i skrivande stund är aktieägare i en del investmentbolag och att jag ser många fördelar med att investera i dem. På senaste har jag dock blivit lite rädd för deras värdering. Jag valde för ett tag sedan att sälja av en liten del av mitt innehav i Creades, som förövrigt är min favorit bland investmentbolagen.

Detta inlägg skall inte ses som ekonomisk rådgivning. Jag har ingen ekonomisk utbildning och klassar inte mig själv som någon aktieexpert. Detta är helt enkelt mina tankar om investmentbolagen och deras situation just nu.

Vad är en finansiell bubbla?

För att kunna svara på frågan om investmentbolagen är i en bubbla behöver vi veta vad en bubbla är. Jag tycker Wikipedia hade en bra förklaring.

”En finansbubbla eller finansiell bubbla är en situation när det pris som personer betalar för finansiella tillgångar, till exempel aktier eller fastigheter, överstiger det reella värdet på tillgången ifråga, d.v.s. det värde som tillgången har om man ser till de inkomster som tillgången realistiskt sett kan generera.”

På wikipediasidan står det även att bubblor uppstår genom att människor betalar ett orealistiskt högt pris på aktien. Bubblan fortsätter så länge folk är villiga att betala det höga priset men när inflödet av kapital minskar så kommer priset att sluta stiga. Sedan spricker bubblan och eftersom att efterfrågan är mindre än tillgångarna faller priserna ner till det reella värdet.

Vad är substansvärde, substansrabatt och substanspremie?

När man värderar investmentbolag brukar man prata om substansvärde, substansrabatt och substanspremie.

Substansvärde

När vi pratar om investmentbolag innebär substansvärde det verkliga värdet på bolagets tillgångar minus skulder. Eftersom att ett investmentbolag äger aktier i andra bolag så tittar man alltså på värderingen av aktierna dom äger.

Substansrabatt och substanspremie

Väldigt ofta värderas ett investmentbolag annorlunda än sitt substansvärde. Om bolaget värderas lägre in sitt substansvärde brukar man säga att bolaget handlas till en substansrabatt. Substanspremie är motsatsen.

Historiskt så har det varit vanligt att investmentbolag handlas till substansrabatt. Det finns lite olika anledningar till varför ett bolag skulle handlas till rabatt eller premie. Vissa menar att en premie är motiverad eftersom att du får ta del av aktiv förvaltning av proffs. Vissa tycker att en premie är motiverad om bolaget investerar i onoterade bolag som är svåra för småsparare att få tillgång till.

En del tycker också att det här med substansrabatt eller substanspremie inte spelar någon roll, och så länge substansrabatten eller substanspremien inte förändras över tid så anser jag nog att det stämmer, men eftersom den historiskt inte har varit konstant så tycker jag nog ändå att den har betydelse.

Hur ser dagsläget ur för olika investmentbolag?

Så hur ser det ut i skrivande stund? Nedan kan du se rapporterad substansrabatt/premie när inlägget skrevs och medel dem senaste fem åren.

Negativa siffror innebär en substanspremie medans positiva siffror innebär en substansrabatt. Siffrorna är hämtade från ibindex.se och kan ha förändrats sen jag skrev detta inlägget.

BolagRapporterad substansrabatt/premieMedel senaste 5 åren
Bure Equity-35,39 %+4,62 %
Creades-86,95 %-5,48 %
Industrivärden+7,83 %+11,58 %
Investor+13,14 %+17,62 %
Kinnevik+7,32 %+15,09 %
Latour-50,86 %-9,18 %
Lundbergföretagen-8,21 %-3,48 %
Svolder-7,14 %+5,05 %
Traction-3,03 %+5,46 %
VNV Global+10,27 %+15,72 %
Öresund-1,26 %-7,75 %

Genom att titta på denna tabell ser investmentbolagen dyrare ut idag jämfört med medel under de senaste 5 åren. Bolagen som sticker ut mest är Creades, Latour och Bure Equity. Creades handlas till nästan 90 % substanspremie.

Jag valde att sälja av några aktier i Creades för ett tag sedan, men inte alla då jag trots allt gillar bolaget men substanspremien skrämde mig lite. I skrivande stund har aktien ökat i värde med ca 20 % sen jag sålde. Om det var ett bra beslut eller inte får framtiden utvisa.

Egentligen kan jag tycka att man bör titta på data om sträcker sig längre än 5 år, men jag hade lite svårt att hitta sån data som presenterades på ett schysst sätt.

Så är investmentbolagen i en bubbla?

Jag tror inte att investmentbolagen i sin helhet är i en bubbla och jag tror inte att det finns någon anledning till panik så länge man är långsiktig. Man skulle kunna argumentera att vissa av bolagen börjar hamna i en eller redan är i en bubbla om man tittar på definitionen av en bubla som jag citerade ovan.

Investmentbolag har historiskt sett handlats till substansrabatt, men tänk om substanspremie blir det nya normala? Är det en bubbla om den aldrig spricker?

Det finns fortfarande investmentbolag som handlas till substansrabatt, även om den är lägre än medel från de senaste fem åren. Jag är inte kunnig nog att svara på om nåt av detta innebär att investmentbolagen är i en bubbla, men jag tror inte att dem är det. Det är något som framtiden får utvisa. Vad tror du? Lämna gärna en kommentar nedan.

Hur tänker jag agera?

Jag har inte helt bestämt mig ännu. I skrivande stund äger jag aktier i Bure Equity, Creades, Investor, Latour, Lundbergföretagen och Svolder. Som det ser ut nu kommer jag inte att köpa mer i varken Bure, Creades eller Latour, men jag tror heller inte att jag kommer sälja av mina innehav då jag tror på dem långsiktigt, förutsatt att jag inte hittar något annat som ser väldigt intressant ut.

Jag ska titta runt lite och se vad jag hittar för alternativ till mina investmentbolag. En del av dem kommer jag nog fortsätta köpa i, fast kanske till lite mindre summor än innan. Hittar jag något riktigt intressant kanske jag väljer att sälja av lite av mina investmentbolag och se hur läget uvecklar sig.

Om du vill läsa mer inlägg från mig och min blogg får du gärna prenumerera på mitt nyhetsbrev. Då får du en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar