Att investera i investmentbolag

Investmentbolag nämns ofta som ett utmärkt sätt att investera i aktier, speciellt för nybörjare, men vad är egentligen ett investmentbolag och varför skulle dem vara bättre än andra bolag? Det tänker jag skriva om i det här inlägget.

Detta inlägget skall inte ses som ekonomisk rådgivning. Investeringar är förenade med risk och du kan förlora investerat kapital. Du bör göra egen research innan du investerar.

Vad är investmentbolag?

Ett investmentbolag är ett företag som tjänar sina pengar genom att investera i andra företag. Dem är ofta långsiktiga i sitt ägande, och eftersom att dem vill att företagen ska öka i värde kan dem ibland också vara med och utveckla företagen.

Det finns många olika investmentbolag med lite olika inriktningar. Längre ned i inlägget finns en lista över olika investmentbolag.

Varför investera i investmentbolag?

Vad finns det då för anledningar att investera i ett investmentbolag? Som jag skrev ovan nämns investmentbolag ofta som en bra typ av aktier. Jag håller med om det och det finns lite olika anledningar till det.

Riskspridning

Vanligtvis när man köper aktier får man exponering mot just det bolaget man köper aktier i, men eftersom att investmentbolag äger aktier i andra bolag får man exponering mot dem bolagen. På så sätt är det lite likt en fond och ger en automatisk riskspridning jämfört med om du bara skulle köpt en enda ”vanlig” aktie.

Investmentbolag är så klart inte riskfria. Även investmentbolag kan gå i konkurs. Bolagen som investmentbolaget investerar i kan minska i värde och då bör även värderingen av investmentbolaget sjunka.

Professionell förvaltning till låg kostnad

Ett investmentbolag sysslar med professionell förvaltning men oftast till en lägre kostnad än t ex en aktivt förvaltad fond. Nedan kan du se en tabell med förvaltningskostnaden hos olika investmentbolag, med reservation för felskrivning. Jag hämtade siffrorna från en annan blogg och har inte dubbelkollat dem hos respektive investmentbolag. Siffrorna är från 2019 och kan ha ändrats sedan dess.

InvestmentbolagFörvaltningskostnad
Svolder0,8 %
Creades0,7 %
Bure Equity0,33 %
Investor0,11 %
Lundbergföretagen0,08 %
Latour0,03 %

Aktivt förvaltade fonder brukar vara mycket dyrare än såhär. Vissa av bolagen har en förvaltningskostnad som till och med är lägre än vissa indexfonder.

Handla till substansrabatt

När man pratar om investmentbolag pratar man ofta om substansvärde, substansrabatt och substanspremie. Substansvärdet är investmentbolagets nettotillgångar, d.v.s. deras tillgångar minus deras skulder. Ibland värderas investmentbolaget annorlunda än deras nettotillgångar. Dem värderas alltså lägre eller högre än deras substansvärde.

När investmentbolaget värderas lägre än sitt substansvärde så kan man handla det till en så kallad substansrabatt. Om bolaget värderas högre än sin substans handlar det istället om en substanspremie.

Det finns vissa olika anledningar till varför ett investmentbolag handlas till substansrabatt eller premie. En anledning är t ex att dem kan ha onotera innehav som vanliga investerare annars inte kan få exponering mot.

Det råder lite delade meningar om hur viktigt det här med substansrabatten är. Vissa tycker det är jätteviktigt eftersom att du kan köpa tillgångar värda 100kr för 80kr om substansrabatten är 20%. Detta är dock endast en fördel om bolaget värde närmar sig sitt substansvärde. Om det alltid handlas till 20 % rabatt så kommer man både att köpa och sälja det till rabatt.

Bra historisk avkastning

Investmentbolag har som grupp presterat väldigt bra de senaste åren. Tabellen nedan visar hur dem investmentbolagen jag gillar presterat de senaste åren jämfört med Stockholmsbörsen. Jag reserverar mig för felskrivningar. Om du ser att någon siffra inte stämmer får du gärna skriva en kommentar nedan så rättar jag till det så fort jag kan.

201520162017201820192020
OMX Stockholm PI6,59 %5,83 %6,41 %-7,61 %29,64 %12,86 %
Investor B9,80 %8,93 %9,87 %0,40 %36,10 %17,21 %
Lundbergföretagen38,20 %19,49 %9,76 %-14,78 %57,35 %7,20 %
Latour53,31 %9,78 %17,94 %11,00 %36,43 %30,69 %
Bure Equity91,50 %50,55 %-5,07 %10,33 %95,57 %38,49 %
Creades21,35 %13,01 %27,08 %-15,77 %90,64 %97,07 %
Svolder34,97 %55,47 %3,39 %-13,05 %54,81 %46,26 %
Avkastning per år för några olika investmentbolag. Siffror hämtade från Avanza.

Lista över investmentbolag

Ovan nämnde jag endast några av dem investmentbolagen som jag gillar och investerar i, men det finns många fler bolag. Nedan finns en större lista med börsnoterade investmentbolag. Det är mer än möjligt att jag missat något i listan. Den är inte tänkt att vara en fullständig lista över alla investmentbolag som finns utan för att ge en liten överblick över några olika alternativ.

Investmentbolag
Latour
Investor
Industrivärden
Lundbergföretagen
Bure Equity
Traction
Creades
Öresund
Svolder
Ratos
NAXS
Berkshire Hathaway
Wendel SE
Groep Brussel Lambert NV
Exor NV
Eurazeo SE
Sofina SA
Semapa Sociedade de Investimento e Gestao
Natixis
Ackermans & Van Haaren NV
Lista över investmentbolag

Vilket investmentbolag är bäst?

Så vilket investmentbolag är bäst? Det är omöjligt för mig att svara på. Det finns olika investmentbolag med olika investeringsstrategier. Vissa tar mer risk än andra. Vilket som är bäst för dig att investera i beror alltså på din egen investeringsstrategi och dina mål. Dessutom kan jag inte se in i framtiden så jag kan inte veta vilket som kommer prestera bäst. Om någon påstår att dem kan det så ljuger dem förmodligen.

Fond med investmentbolag

Om man inte vill investera direkt i aktier finns det olika fonder med investmentbolag.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Detta är en riktigt populär fond. I skrivande stund har den mer än 400 000 ägare hos Avanza och investerar i bland annat Investor, Industrivärden, Kinnevik och Lundberg.

Spiltan Globalfond Investmentbolag

För dig som vill ha en investmentbolagsfond med global inriktning kan Spiltan Globalfond Investmentbolag vara ett intressant val. Hos Avanza kan du se fondens 10 största innehav.

SEF – Kavaljer Investmentbolagsfond

En annan fond som investerar i investmentbolag både i Sverige och globalt är SEF – Kavaljer Investmentbolagsfond. Även denna kan du hitta hos Avanza.

Sammanfattning

Jag själv älskar investmentbolag och investerar i flera stycken. Det finns vissa jag inte tycker om men överlag gillar jag konceptet.

Jag har tidigare reflekterat lite om det skulle kunna vara så att investmentbolagen börjar hamna i en bubbla, det inlägget kan du läsa här. Sen jag skrev det har vissa av värderingarna minskat lite, något som jag tycker är skönt. Det minskar min rädsla för någon typ av bubbla.

I skrivande stund investerar jag i följande investmentbolag:

  • Latour
  • Investor
  • Lundbergföretagen
  • Bure Equity
  • Creades
  • Svolder
  • Prosus NV

Investerar du själv i något investmentbolag? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet nedan. Om du vill läsa mer inlägg likt detta i framtiden har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

Lämna en kommentar