Boktips – Beating the street

För ett tag sedan läste jag Beating the street och nu tänkte jag skriva ett boktips om den. Det är uppföljaren till One up on Wall Street, som jag tyckte väldigt mycket om. Målet med mina boktips är inte att förklara hela boken, utan bara att ge er läsare tips om böcker som jag gillade. Därför försöker jag hålla mig relativt kortfattad. Om ni tycker det verkar intressant rekommenderar jag er att läsa boken.

Vem är författaren?

Författaren är Peter Lynch, en av världens mest kända och mest framgångsrika fondförvaltare. Jag vill inte upprepa det lilla jag redan skrivit om honom i mitt boktips om one up on wall street så jag håller det väldigt kort i det här inlägget.

Vad handlar den om?

Boken handlar om lite olika saker inom investeringar.

Att amatörer kan slå index

Peter Lynch är övertygad om att det går att slå aktiemarknaden. Han berättar om en klass i skolan som fick i uppgift att undersöka företag, investera (på låtsas) och motivera sina investeringar för sina klasskamrater. Dem lyckades slå indexet S&P 500 och Peter menar på att till och med barn kan investera framgångsrikt om dem gör sin hemläxa ordentligt.

Att en framgångsrik investerare inte ska vara rädd för mindre svängningar

Marknaden kommer att svänga ibland och för att lyckas bli en framgångsrik investerare ska man inte bli rädd när det händer. Peter menar att det är en mänsklig instinkt att sälja när det går ner eller när det börjar se oroligt ut för att skydda sina tillgångar men att det är väldigt svårt att lyckas med det i praktiken. Det går inte att veta när man borde sålt och köpt förens efteråt och det är därför bättre att köpa regelbundet.

Hur han investerade under sina år som fondförvaltare för Magellan Fund

Lynch förklarar också hur han investerade under sina år som fondförvaltare. Jag personligen tyckte det var väldigt intressant att få inblick i hur en av världens bästa investerare tänkte.

Och mycket mer

Jag vill inte avhandla hela boken här. Om du tycker den låter intressant är det bättre om du läser den. Boken tar upp några saker, t ex att Peter tycker att stock picking är delvis en vetenskap och delvis en konstform men att man inte kan förlita sig på bara det ena av dem. Han ger också tips på hur man kan hitta intressanta företag genom att kolla runt omkring sig. Boken handlar om flera ytterligare intressanta saker som rör investeringar.

Vem borde läsa den?

Jag kan rekommendera boken till alla som är intresserade av aktiehandel. Jag skulle nog rekommendera att först läsa One up on Wall Street och sen läsa denna efteråt om man tyckte om den första. Jag själv gillade den första lite mer men tyckte att båda var riktigt bra böcker.

Sammanfattning

Vill du se fler boktips likt detta? Då kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen. Har du läst boken? Du får gärna lämna en kommentar nedan och skriva vad du tyckte om den.

Lämna en kommentar