Boktips – Depression – det är inte bara du

Ni som läst min blogg tidigare vet att jag varit på gränsen till utbrändhet och att jag misstänker att jag lider av vinterdepression. Stress, ångest och depression har väldigt liknande symptom och därför valde jag att läsa den här boken. Den fullständiga titeln är Depression – det är inte bara du : Diagnos på ett omänskligt samhälle.

Vill du läsa fler boktips i framtiden så har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

Vem är författaren?

Författaren till boken är Johann Hari, en prisbelönt journalist och författare. Han drabbades av depression redan som ung och fick antidepressiva i tonåren. När dosen var tvungen att ökas med jämna mellanrum började han fundera över orsakerna till varför han mådde som han mådde.

Under 3 år gjorde Johann mer än tvåhundra intervjuer med både samhällsvetare och vanligt folk som lidit av depression. Resultatet blev den här boken.

Johann Hari har också pratat i TED Talks.

Vad handlar den om?

Boken handlar kort och gott om varför vi blir deprimerade och hur vi kan börja må bättre.

Johann har som många andra hört att depression orsakar av en kemisk obalans i hjärnan och att lösningen är medicin i form av antidepressiva. För Johann fungerade det till en början men depressionen kom alltid tillbaka, varvid man helt enkelt ökade dosen av de antidepressiva.

Han hade tre gåtor han ville få svar på. Den första hur han kunde fortsätta vara deprimerad fast han tog antidepressiva som skulle åtgärda den kemiska obalansen i hjärnan. Den andra var varför det är så många som är deprimerade och har ångest problematik i vårt moderna samhälle. Den tredje gåtan var om depression och ångest kunde bero på något annat än dåligt fungerande hjärnkemi. Dessa gåtor utgör grunden för boken.

Boken tar upp nio olika orsaker till varför människor blir deprimerade. Den handlar också om vad vi kan göra för att bli friska från depression och ångest.

Vem borde läsa den?

Jag kan rekommendera boken för alla som lider av ångest och depression. Även anhöriga till personer som lider av depression kan lära sig mycket av boken. Den kan också vara nyttig för folk som jobbar inom sjukvården eller med hälsa i samhället.

Egentligen tror jag boken kan vara lärorik och intressant för de flesta. Den lär oss mycket om livet, om våra beteenden, om samhället och hur vi påverkas av detta.

Sammanfattning

Jag tyckte boken var riktigt bra och planerar att läsa den igen om något år. De senaste året har jag själv kämpat med en del ångestproblematik och jag kände att boken innehåll mycket nyttigt som kan hjälpa mig.

Har du läst boken? Vad tyckte du? Lämna gärna en kommentar nedan om du känner för det.

Lämna en kommentar