Boktips – Factfulness

En bok som jag haft på min att-läsa-lista ett tag är Factfulness och nu har jag äntligen läst den. Jag tyckte att den var väldigt bra och tänkte därför skriva ett litet boktips.

Vem är författaren?

Författaren till boken är Hans Rosling tillsammans med sina barn Ola och Anna. Han var läkare och professor i internationell hälsa. Jag hade hört talas om honom innan jag läste boken men efter att ha läst den kan jag verkligen förstå varför folk tyckte om honom. Jag har stor respekt för läkare som väljer att hjälpa till på platser som har det mycket sämre ställt än vad vi har.

Hans har också ställt upp i flera Ted Talks och ägnat mycket tid åt att försöka sprida in kunskap. Tyvärr gick Hans bort 2017 p.g.a cancer.

Vad handlar Factfulness om?

Boken tar upp tio olika anledningar till varför människor har fel om världen och förklarar varför saker är mycket bättre än vad vi tror. Med hjälp av fakta och statistik visar Hans att världen inte är så dålig som den verkar och att det görs många framsteg även om vi har svårt att se det. Han visar också hur dålig koll vi egentligen har på läget. Genom att låtit folk rösta i frågor med tre alternativ visar han hur välutbildade personer i rika länder är sämre än schimpanser i samma frågor.

Jag vill inte gå in i detalj på vad den handlar om då jag verkligen tycker att du borde läsa den, och jag kan inte återge det som står i boken bättre än vad det faktiskt står i boken. Om du inte redan bestämt dig för att läsa den så kanske följande citat kan hjälpa dig.

”One of the most important books I’ve ever read – an indispensable guide to thinking clearly about the world”

Bill Gates

”A helpful book about the potential for human progress when we work off facts rather than our inherent biases”

Barack Obama

Vem borde läsa den?

Detta är en sån typ av bok som jag skulle rekommendera till i princip alla. Boken ger en hopp och perspektiv som är svåra att få på annat håll. Den kan också hälpa dig att förstå människor bättre.

Sammanfattning

Jag tyckte som sagt att boken var riktigt bra. Det är en sån typ av bok som jag kommer läsa om flera gånger i framtiden. Den var både intressant, rolig att läsa och lärorik. För mig som lätt blir negativt inställd till hur saker och ting ser ut var det en ögonöppnare och jag är glad att jag läste den.

Har du läst boken? Du får gärna lämna en kommentar nedan och skriva vad du tyckte om den. Om du vill få mer bokrekommendationer av mig kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev. Då får du en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar