Boktips – One Up On Wall Street

Nyligen läste jag boken One Up On Wall Street och jag älskade den. Den inspirerade mig så pass mycket att jag har valt att skapa ett nytt investeringssparkonto där jag tänker applicera det jag lärt mig från boken. Den gav mig verkligen en tändning när det kommer till aktier.

Vem är författaren?

Mannen som skrivit boken heter Peter Lynch. Han är en av världens mest framgångsrika fondförvaltare. Han förvaltade en fond vid namn Magellan Fund hos Fidelity Investments mellan 1977 och 1990. Under den tiden hade han en genomsnittlig årlig avkastning på 29.2 %, vilket är mer än dubbelt så mycket som S&P 500 indexet avkastade under samma tidsperiod.

Jag har läst lite om Peter Lynch tidigare och tyckte redan då att han verkade vara en intressant person och nu efter att jag läst boken står jag kvar vid samma åsikt. Det mesta, om inte allt han skrev låter vettigt i mina öron och hans track record talar för att han vet vad han pratar om.

Vad handlar den om?

Bokens fullständiga namn är One Up On Wall Street: How To Use What You Already Know To Make Money In The Market och handlar om precis det. Peter är en stor förespråkare av att man ska investera i sådant man känner till och förstår sig på. Han menar att vanliga individer till och med har en fördel gentemot investerarna på wall street.

Han menar att vem som helst kan hitta potentiellt framgångsrika företag bara genom att kolla runtom sig eller genom att tex gå till köpcentrum och upptäcka företag innan aktieanalytikerna gör det. I boken tar han upp flera sådana exempel, både på företag och aktier som han faktiskt köpte samt några exempel där han inte köpte.

Peter tror också att investerare på wall street ofta tar mindre risk i hopp om att inte förlora pengar så att dem inte förlorar sina jobb. Detta leder i sin tur till att dem presterar sämre än vad dem skulle kunna göra. Boken tar upp ytterligare exempel på varför vanligt folk kan prestera bättre än professionella investerare.

Boken avhandlar också hur man kan analysera aktier och vad som kan vara bra att tänka på. Jag vill inte skriva ner allt i detalj, boken förklarar det mycket bättre än vad jag kan göra och om du är intresserad tycker jag att du ska läsa den.

Vem borde läsa den?

Så vem borde läsa boken? Enligt mig borde alla som är intresserade av aktiehandel köpa boken. Även om man har en annan investeringsstrategi är det bra med andras perspektiv, och i denna boken får man perspektivet från en av världens bästa investerare. Jag tror också att människor som bara köper fonder kan få nytta utav boken, den kanske till och med kan inspirera dem till att börja välja enskilda aktier.

Sammanfattning

One Up On Wall Street är enligt mig en bra bok för människor som är intresserade av investeringar på börsen, speciellt för dem som vill bli bättre på att välja enskilda aktier. Jag tyckte den var så bra att jag började läsa Peter Lynchs nästa bok, Beating The Street. Det kommer komma ett boktips på den också i framtiden.

Om du vill läsa mer boktips från mig har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Då får du en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen. Om du läser boken får du jättegärna lämna en kommentar nedan och säga vad du tyckte.

Lämna en kommentar