Boktips – The Subtle Art of Not Giving a Fuck

Nyligen läste jag en bok som jag verkligen tycker om. Faktum är att den hamnade på min lista med favoritböcker och jag kommer säkerligen läsa den igen om något år. Bokens fullständiga titel är The Subtle Art of Not Giving a Fuck – A counterintuitive approach to living a good life. Jag läste en översatt version med titeln Den ädla konsten of not giving a fuck.

Jag tycker inte boktiteln gör boken rättvisa. För mig var detta ett klassiskt fall av att man inte ska dömma boken efter omslaget. Boken handlar så mycket mer än om att inte ”give a fuck”.

Vem är författaren?

Författaren till boken är Mark Manson, en amerikansk bloggare och författare. Utöver boken du blir tipsad om här har han även skrivit böckerna Everything is Fucked: A Book About Hope samt Models: Attract Women Through Honesty. Hans böcker har blivit sålda i mer än 13 miljoner exemplar och översatta till mer än 60 språk. Han har nått bestsellerlistor i 16 olika länder.

Enligt Mark Mansons egen blogg var boken jag tipsar om idag den mest lästa facklitterära boken under 2017. Vill du veta mer om författaren är hans blogg en bra källa till mer information.

Vad handlar den om?

Som jag nämnde ovan tyckte jag att boken är betydligt mer intressant än vad boktiteln får den att verka. Boktiteln får det att låta som att författaren tycker att vi inte ska bry oss alls, men boken handlar egentligen om att vi ska bry oss mindre om saker som är oviktiga och mer om saker som faktiskt betyder något för oss.

Mark skriver också om hur den ständiga jakten på bättre upplevelser resulterar i negativa upplevelser. Människor vill ofta uppleva framgång och lycka helt utan smärta eller misslyckanden. Mark menar att vi måste lida för att växa. Ett exempel är hur man sliter på ett gym tills musklerna gör ont. Just i stunden lider man men efteråt blir man starkare. Samma tänk går att applicera på andra delar av livet också.

Han skriver också att lidande är en del av livet. Vi kommer alltid ställas inför utmaningar och problem. Det är vanligt att tänka att man blir lycklig bara man uppnår X. Jag själv tänker så hela tiden. Problemet med att tänka så är att det inte funkar i praktiken.

Mark menar att lycka är en biprodukt av att man överkommer sina utmaningar och löser sina problem. Lyckan är alltså inte målet i sig, utan en känsla som uppstår av att man uppnår mål och löser problem. Boken tar upp några fler saker men jag vill inte beskriva den i detalj. Om du tycker den verkar intressant rekommenderar jag dig att läsa den.

Vem borde läsa den?

Detta är en sån bok som jag kan rekommendera till i princip alla, men speciellt till dem som är intresserade av personlig utveckling.

Sammanfattning

Detta var mitt boktips för The subtle art of not giving a fuck av Mark Manson. Har du läst boken? Vad tyckte du om den? Lämna gärna en kommentar nedan om du känner för det.

Om du vill läsa mer inlägg likt detta har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Då skickar jag ut en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar