Börja köpa aktier – nybörjarguide

Välkommen till min guide till hur man köper aktier. Tanken är att denna sidan ska fungera som en nybörjarguide till dig som vill börja investera i aktier och bygga din egen rikedom.

Här får du veta hur du gör för att börja köpa aktier. Du får också svar på vanliga frågor som man brukar ställa sig när man är nybörjare. Efter att ha läst detta hoppas jag att du är känner att du lärt dig något och att du vet hur man börjar köpa och sälja aktier.

Om det är något som är otydligt eller om du har någon fråga får du gärna ställa en kommentar längst ner på sidan, så svarar jag så fort jag kan.

Det här inlägget skall inte ses som ekomonisk rådgivning. Investeringar är förenade med risk och du kan förlora investerat kapital. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning.

Hur man köper aktier

1. Skapa konto hos en börsmäklare eller bank

För att börja köpa aktier behöver du skapa ett konto hos en börsmäklare eller hos din vanliga bank. Det finns olika kontotyper som du kan välja mellan. Dessa är aktiedepå, investerarsparkonto eller kapitalförsäkring.

Du kan välja att göra detta hos din vanliga bank men det finns aktiemäklare som har nischat sig helt på aktiehandel och som ofta har bättre appar, hemsidor och lägre courtage än vanliga banker. Courtage är en avgift som du betalar till aktiemäklaren när du köper en aktie.

Jag själv använder Avanza för att köpa aktier och är väldigt nöjd och därför rekommenderar jag dig att göra samma sak. Avanza har väldigt förmånliga villkor för folk som ska börja spara i aktier för första gången. Om du har under 50 000 kronor så är courtaget gratis och du får återbetalning av fondavgifter.

Att öppna ett konto hos Avanza tar enbart några minuter och är väldigt enkelt. Det finns även andra börsmäklare, men eftersom att jag inte själv använt mig av dem vågar jag inte rekommendera dem.

De flesta väljer att skapa ett investeringssparkonto, även kallat för ISK. Det finns många fördelar med ISK jämfört med en vanligt aktiedepå. Bland annat behöver du inte deklarera dina aktieaffärer och betala 30 % skatt på vinsten du gör. Istället betalar du en årlig skatt som baseras på värdet av dina innehav. Informationen skickas automatiskt in till skatteverket.

Kontotyperna skiljer sig på lite olika sätt, men om du är nybörjare brukar ett ISK fungera alldeles ypperligt.

2. Sätt in pengar på ditt konto

För att kunna köpa aktier behöver du föra över pengar till ditt konto. Hos Avanza kan du göra det genom deras hemsida eller genom deras mobilapp. Du kan då välja att föra över pengar med Swish, Trustly eller med en banköverföring. Om du väljer Swish eller Trustly brukar pengarna föras över på bara någon minut.

Beroende på vilken bank eller börsmäklare du använder kan du också sätta upp automatiska överföringar varje månad. Om du väljer att handla aktier hos din vanliga bank kan ditt aktiekonto vara bundet till ditt vanliga bankkonto. Då behöver du inte föra över pengar manuellt, istället dras pengarna automatiskt från ditt vanliga bankkonto.

3. Lägg en order på en aktie

När du fört över pengar är det dags att lägga din första order. Detta är vanligtvis väldigt enkelt, men kan se lite olika ut beroende på vilken bank eller nätmäklare du väljer.

Jag brukar använda mig av Avanzas app och då klickar man bara in på den aktien men vill ha och klickar på köp. Sen får man välja antingen hur mycket man vill handla för och så räknar den ut hur många aktier man får för det, eller så väljer man själv antalet aktier. Man får då se en sammanställning över affären och se vad det blir för courtagekostnad.

När man lagt sin order kan köpet gå igenom direkt eller ta lite tid. Det måste nämligen finnas någon som säljer aktien till det priset du vill köpa den för. Detta brukar inte vara några problem alls om man köper ”vanliga” aktier, men det kan vara bra att veta om.

Vanliga frågor och svar om aktier

När man är ny på det här med aktier är det vanligt att man ställer sig många olika frågor. Nedan har jag försök samla de vanligaste jag kom att tänka på. Om det är någon fråga du saknar kan du skriva den i en kommentar längst ner på sidan.

Vad är en aktie?

Kort förklarat är en aktie en liten del av ett bolag. Aktien ger ägaren rätt till eventuell utdelning från vinsten som bolaget gör och ger rösträtt på bolagets årsstämmor.

Varför ska jag investera i aktier?

Vanligtvis investerar man i aktier för att tjäna pengar. En del bolag delar ut en del av vinsten till sina aktieägare. Denna brukar kallas för aktieutdelning eller bara utdelning. Genom att äga aktien kan man alltså få en del av vinsten som bolaget gör. Notera att inte alla aktier delar ut en del av vinsten.

Aktier kan även sjunka eller stiga i värde, men om man köper en aktie hoppas man så klart på att någon annan ska vilja betala mer för den i framtiden, så att man kan tjäna pengar när man säljer den.

Det är viktigt att veta att man tar en risk när man köper aktier. Aktier kan nämligen sjunka i värde och ibland händer det att bolag går i konkurs.

Varför ger ett bolag ut aktier?

Bolag kan sälja aktier när de vill få in pengar för att kunna expandera. Genom att få in pengar kan de investera i nytt material eller anställa mer personal.

Varför rekommenderas ofta riskspridning?

Att ha en diversifierad aktieportföljk rekommenderas ofta just för att undvika stora förluster. Äger man bara ett bolag och det går i konkurs så har man gjort en dålig affär, men om man istället äger 10 bolag totalt så ska det mycket till för att alla bolag går i konkurs samtidigt.

Detta är ett förenklat exempel och det finns många olika risker att ta hänsyn till.

Varför går aktier upp och ner?

Man kan säga att det är utbud och efterfrågan som styr vad en aktie är värd. Om det finns fler köpare än säljare kan säljarna ta mer betalt för aktien och då stiger aktiepriset. Om det däremot är fler som säljer än köper så sjunker priset.

Ofta förändras efterfrågan när bolaget släpper nyheter eller nya finansiella rapporter.

Vad finns det för risker med att köpa aktier?

Det finns olika typer av risker, men för dig som aktieägare är den ultimata risken att du kan förlora pengar.

Vad är direktavkastning?

När bolag väljer att ge utdelning till sina aktieägare brukar man prata om direktavkastning. Den räknas ut genom att man delar utdelningsbeloppet med aktiekursen.

Säg t ex att du har en aktie som är värd 100 kronor. Bolaget delar ut 5 kronor per aktie. 5 / 100 = 0,05 = 5 %. Direktavkastningen är då 5 %.

När kan jag köpa aktier?

Olika börser har olika öppettider, men om vi pratar om Stockholmsbörsen så har den öppet mellan 9 och 17:30 måndag till fredag helgfria dagar. Du kan, beroende på din bank eller aktiemäklare lägga en order när du vill, men den kommer inte att behandlas utanför börsens öppettider.

Vilka aktier ska man köpa?

Det här är en fråga som i princip alla som köper aktie vill ha svar på. Tyvärr är svaret så att ingen riktigt vet. Man kan argumentera för att olika aktier kommer gå olika bra i framtiden men så vida man inte är synsk kan man inte veta hur framtiden kommer utspela sig.

Om du på allvar vill lära dig att välja aktier så rekommenderar jag att du börjar läsa på. Det finns många olika böcker från duktiga investerare. Jag personligen gillar Peter Lynch’s böcker och tycker att dem gjorde mig till en bättre investerare.

Mina tips för att undvika vanliga misstag

När man börjar köpa aktier är det lätt att begå misstag. Det är inget dåligt i sig så lägne man lär sig från dem, men det är ännu bättre att lära sig från andras misstag.

Detta skall inte ses som ekonomisk rådgivning utan det är helt enkelt saker som jag hade tänkt på om jag började om från början. Kom ihåg att investeringar är förenade med risk och att du kan förlora investerat belopp.

Börja litet och investera bara pengar du har råd att förlora

De allra flera börjar spara lite i början, och det kan vara väldigt bra. Som nybörjare begår man ofta misstag och om man bara har en liten summa så minimerar man risken över hur mycket man kan förlora.

Jag är också en förespråkare av att bara investera pengar som man har råd att förlora. Ibland diskuterar jag med vänner som funderar på att köpa hus eller bostadsrätt om 2-3 år och vissa av dem menar att dem vill investera det som ska bli kontantinstatsen i aktier eller fonder tills dess. Jag själv hade aldrig gjort det om jag visste att jag behövde pengarna inom en snar framtid.

Om börsen dyker precis när man tänker använda pengarna kan det i exemplet ovan göra så man inte har råd med boendet man tänkte köpa. Visst, man går misste om potentiell avkastning men jag tycker det är värt risken i det fallet. Med det sagt är jag nu fullinvesterad förutom för min buffert och kortsiktigt sparande som skall användas för resor, men så planerar jag heller inte att köpa bostad inom den närmsta tiden.

Spara regelbundet

Många förespråkar att man ska spara regelbundet. Jag tror det är bra av två anledningar. Dels så sprider man ut sina köp vilket gör att man köper aktier båda när dem är lite billigare och lite dyrare. Att tajma marknaden är väldigt svårt, både för proffs och nybörjare men genom att månadsspara i aktier brukar man över tid se en positiv avkastning.

Det andra som är bra med att spara regelbundet är att man bygger upp en vana. Om man sen ser att sina pengar har börjat växa blir det enklare att öka sparandet om vanan redan finns där.

Var långsiktig

Om man ska köpa akiter är det bra att vara långsiktig. En aktie kan ligga still i ett år för att sedan skjuta i höjden året efter. Om man har gjort en bra analys kan man ibland behöva förlita sig på den och låta tiden ha sin gång. Samtidigt är det klokt att omvärdera sina beslut för att se om man faktiskt gjorde en bra analys.

Jag är långt ifrån ensam om att förespråka långsiktighet på börsen. Nedan följer några citat från världens kändaste investerare, Warren Buffett.

”Only buy something that you’d be perfectly happy to hold if the market shut down for 10 years”.

”if you aren’t willing to own a stock for ten years, don’t even think about owning it for ten minutes”.

”Our favorite holding period is forever”.

”Time is the friend of the wonderful company, and enemy of the mediocre”.

Boktips – Beating the street(öppnas i en ny flik)

Sätt upp ett mål

Att sätta upp ett mål kan motivera dig att spara oftare och mer. För mig är målet att bli ekonomiskt oberoende. Innan jag insåg vad pengarna faktiskt kunde användas till var jag inte särskilt sparsam, men när jag insåg att det borde gå att leva på avkastningen från aktierna så blev det mycket roligare att spara.

Fördjupa dig och bli en bättre investerare

Om man vill bli bättre på att investera finns det mycket bra material att ta del av där ute.

Böcker

Ett bra sätt för att lära sig mer om aktier är genom att läsa böcker. Jag tycker verkligen om Beating the Street och One up on Wall Street av Peter Lynch.

Podcasts

Det finns också många bra podcasts som handlar om aktier. Här kan du hitta min topplista över aktiepoddar och börspoddar.

Aktiebloggar

Ett annat sätt är att läsa på olika aktiebloggar. Här kan du se några som jag gillar.

Sammanfattning

Detta var min guide för hur du som nybörjare kan börja köpa aktier. Jag hoppas att du har lärt dig något. Om du undrar något får du gärna skriva en kommentar här nedan.

Om du vill läsa mer av min blogg i framtiden kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev. Då får du en liten påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar