Vad är buffertsparande och hur mycket pengar behövs

Det första som brukar rekommenderas till någon som ska börja spara är att börja med ett buffertsparande. Det är just det det här inlägget ska handla om. Detta inlägget skall inte ses som ekonomisk rådgivning. Det är helt enkelt mina tankar om buffertsparande.

Vad är en buffert och varför ska man ha en?

Innan vi börjar är det lämpligt att förklara vad en buffert faktiskt är. En buffert är en mängd pengar som är tänkta att användas för att betala oförutsedda utgifter.

Varför ska man då ha en buffert? Det är just för att kunna betala om man skulle få en oförutsedd utgift. Det kan t ex handla om mindre grejer så som att någon typ av vitvara går sönder, eller att du behöver reparera bilen. Det kan också handla om större saker, t ex som att taket börjar läcka eller att du blir av med jobbet och inte kan betala dina räkningar längre. En buffert är helt enkelt ett skydd för att din ekonomi ska gå runt när något oväntat händer.

Hur stor buffert behöver jag ha?

Det råder lite olika meningar om hur stor buffert man bör ha. Vissa påstår att man ska ha en viss summa, vissa pratar om x antal månadslöner och vissa pratar årslöner. Det finns också dem som tycker att storleken på bufferten bör anpassas till ens livssituation, jag är en av dem.

Det finns många olika typer av oförutsedda utgifter och en del människor har större risk att råka ut för dem. Nedan har jag listat lite saker som kan påverka hur stor buffert som kan vara lämplig.

I slutändan är det ändå ett personligt beslut. Vissa väljer att ha en större buffert än vad som kanske är motiverat rent ekonomiskt men som gör att dem känner sig lugnare och mår bättre. Andra väljer att ha en mindre buffert. Det hänger som sagt på ens livssituation, men också på hur man är som person.

Om man äger sitt boende

Om man äger sitt boende löper man större risk för oförutsedda utgifter jämfört med om man hyr. Det kan då vara lämpligt att ha en lite större buffert. Om man har ett hus kan det hända att kylen eller frysen går sönder. Värmepannor kan gå sönder och tak kan börja läcka. Jämför detta med att t ex hyra en lägenhet.

Om man är singel

Är man två i hushållet som tjänar pengar är det förmodligen lättare att hantera en större kostnad än om man är själv.

Om man har barn

Att ha barn är inte gratis och som förälder är det ens ansvar att se till att barnen har det dem behöver och att dem mår bra. Jag tycker därför det är lämpligt att ha en lite större buffert om man har barn.

Om man har en bil och beroende av den

Om man är beroende av sin bil kan det vara smart att ta den i beaktning för sitt buffertsparande. Bilar kan gå sönder och att reparera dem kan kosta en slant. Är man då beroende av bilen är det väldigt skönt om ens buffertsparande kan bekosta en eventuell reparation.

Ens fasta månadskostnader

Det kan också vara klokt att se över vad man har för fasta månadskostnader. Vad som är ett rimligt buffertsparande kan så klart skilja sig mellan en som lever för halva sin lön och en som lever för hela sin lön varje månad.

Om man är med i a-kassa

Om man är med i a-kassan eller har en annan inkonstförsäkring har man ett visst skydd om man skulle bli av med jobbet. Detta kan också påverka hur stor buffert man vill ha. Då kan det ocskå vara smart att ta ens jobbsäkerhet i beaktning.

Ens jobbsäkerhet

Om man jobbar i en bransch där uppsägningar är väldigt vanligt vill man kanske ha en större buffert än någon som jobbat på samma stabila företag i 20 år.

Hur jag hanterar min buffert och mitt buffertsparande

Nedan tänkte jag förklara lite hur jag har resonerat kring min egen buffert.

Min buffertstorlek

I skrivande stund har mitt buffertkonto ett värde om 25 000 kronor. För vissa låter det kanske lite medans det kan låta mycket för andra. Jag har som mål att ha mellan 25 000 kr och 30 000kr. Hur har jag då kommit fram till att detta är en rimlig summa?

Jag har utgått ifrån vad jag har för potentiella oförutsedda utgifter. Jag hyr mitt boende, så det är egentligen inte jättemycket som kan gå snett där. Det skulle vara om min tvättmaskin går sönder, för den äger jag och inte hyresvärden, men om det skulle hända är det inte något akut i alla fall.

Skulle min bil gå sönder och behöva repareras hade jag kanske skrotat den istället. Den är nog inte värd mer än 20 000 kr, så om en reparation kostar nästan lika mycket som bilen tycker jag inte det är värt det. Jag är heller inte särskilt beroende av min bil då jag bor centralt och mest använder den för att hälsa på föräldrarna och storhandla, vilket jag kan lösa på andra sätt.

Jag arbetar på ett hyfsat stabilt företag och har svårt att se att jag skulle bli uppsagd. Skulle det hända trots allt så är jag med i a-kassan, så jag står inte helt utan pengar om det skulle bli så.

Eftersom att jag har fasta kostnader på ca 8000 kr – 10000 kr varje månad känns då mellan 25 000 kr och 30 000 kr som en rimlig summa tycker jag. Hade jag ägt ett hus, varit beroende av bil eller haft barn hade jag förmodligen haft en större buffert, men så som jag lever nu tycker jag att detta känns rimligt och jag är bekväm med denna summan.

Vart jag har placerat min buffert

Jag har valt att ha min buffert på ett vanligt sparkonto hos samma bank där jag har mitt lönekonto, vilket är Handelsbanken. Ska jag vara helt ärligt vet jag inte ens vilken ränta jag har, men jag har fria uttag så pengarna är lättåtkomliga om jag skulle behöva använda dem. Eftersom att det handlar om mindre än 30 000 kr kan jag leva med att räntan inte är något vidare. För min buffert värderar jag lättillgängligheten högre.

Sammanfattning

Detta är alltså mina tankar om buffert och buffertsparande. Det hade varit jättekul att höra hur du resonerar, så om du vill får du gärna lämna en kommentar nedan. Om du vill läsa mer av mig och min blogg har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på för att få en notifikation när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar