Dålig start på 2022

Årets första börsvecka är avklarad och det gick väl inte riktigt som jag hade hoppats på. Kortsiktiga rörelser spelar egentligen inte så stor roll för mig då jag är långsiktig i mina investeringar, men jag tänkte att det kan vara kul att visa hur det kan svänga. För transparensen skull känns det viktigt att ta med både nedgångar som uppgångar här på bloggen.

Det här inlägget ska inte ses som ekonomisk rådgivning. Kom ihåg att investeringar är förenade med risk och att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Investeringar kan minska i värde och du kan förlora det investerade beloppet.

Om du vill läsa mer av min blogg i framtiden har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

Första börsveckan 2022

Värdepappersutveckling, första veckan 2022 på Avanza.

Ja vad ska man säga. Bilden talar ju en hel del för sig själv. Att kolla på direkta siffror säger dock inte sådär jättemycket tycker jag. Det är mer intressant att se hur allt har presterat procentuellt.

Graf över värdepappersutveckling, första veckan 2022 på Avanza.

Den gröna linjen representerar alltså min totala portfölj. Det största sänket är min portfölj med kryptovaluta som har rasat ordentligt. I skrivande stund är den ner 16,57 %, men även mina andra portföljer har gått dåligt nu under första börsveckan för året.

På samma sätt som att det är lätt att känna sig kaxig när ens portföljer slår index så är det lätt att fråga sig vad man egentligen håller på med när man presterar sämre än index. Det viktiga är dock inte hur man presterar en enskild vecka. Det viktiga är hur man presterar över tid och för att se det måste vi zooma ut.

Graf över värdepappersutveckling, hela 2021 på Avanza.
Graf som visar hur portföljen svängde under 2021.

Som du ser svängde min portfölj en del under förra året också. Periodvis presterade jag mycket sämre än inded men under hela perioden slog jag index med råge. Nu är ett års relativt kort tid att titta på och bara för att jag slog index förra året betyder det inte att jag kommer göra det igen.

Hur agerar jag nu?

Så hur kommer jag agera nu när portföljen faller? Eftersom att jag är långsiktig kommer jag fortsätta att köpa mer när lönen trillar in. Nu när saker blir billigare än tidigare kanske jag försöker spara undan någon tusenlapp extra också.

Det är inte ovanligt att man drar sig för att köpa när allt är blodrött, men jag resonerar som följande. Om jag gillade ett bolag innan och det enda som ändrats nu är priset på aktien så är det ett ännu bättre tillfälle att köpa nu. Det enda som ändrats är kanske inte priset på aktien då det alltid händer saker på en makroekonomisk nivå, men om jag långsiktigt tror att bolaget inte påverkas nämnvärt av det så känns det rimligt att köpa mer.

I min situation känns de flesta alternativen inte så lockande. Även om jag har hittat ett alternativ som jag ska börja undersöka mera, men mer om det i ett annat inlägg.

Sammanfattning

Så här såg min första börsvecka ut för 2022. Hur gick det för dig? Du får gärna lämna en kommentar nedan om du vill dela med dig.

När det är dags för nästa månadsrapport kommer jag skriva lite mer ingående om hur varje individuell portfölj har presterat.

Lämna en kommentar