Daytrading, swingtrading och buy-and-hold

Det finns många olika sätt och strategier när det kommer till att handla med aktier. Tre av dessa är daytrading, swingtrading och buy-and-hold, men vad är det egentligen som skiljer dem åt?

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev för att inte missa något från bloggen i framtiden.

Daytrading

Låt oss börja med det som för många låter mest intressant och actionfyllt, daytrading.

Jag har aldrig gett daytrading eller allvarligt försök så jag kan tyvärr inte rekommendera någon strategi eller säga vilken nätmäklare som är bäst för daytrading.

Vad är daytrading?

Daytrading betyder att man köper och säljer under samma handelsdag. Vissa positioner kan vara öppna under flera timmar medans andra kan stängas på bara några minuter. Daytrading kallas ibland för intradagshandel eller dagshandel.

Det finns många olika strategier inom daytrading och man kan välja att trada olika saker. Vissa tradar med råvaror, aktier, kryptovalutor, valutor eller olika index.

Daytrading kräver ofta mycket tid och fokus, vilket kan göra det svårt om man är upptagen med annat och inte kan ägna så mycket tid åt tradingen. Då kan det vara enklare med swingtrading eller buy-and-hold, som du kan läsa mer om längre ned.

Vad tjänar en daytrader?

Att svara på hur mycket man tjänar som daytrader är omöjligt. Det skiljer sig mellan olika traders och det är inte ens alla som tjänar något, vissa går med förlust. Det beror också på hur mycket pengar man har att trada med.

Det man kan göra är att kolla på vad några framgångsrika traders tjänar bara för att se vad som är möjligt. Ekka Lundin hade en avkastning på över 400 % under 2020 på sin tradingdepå.

Om man vill testa på att daytrada utan att riskera att förlora pengar erbjuder vissa tradingsajter demokonton. Då kan man testa lite olika tradingstrategier innan man börjar på riktigt.

Swingtrading

En annan investeringsstrategi är swingtrading.

Vad är swingtrading?

Enkelt förklarat går swingtrading ut på att man köper och säljer aktier eller andra värdepapper på kort sikt. Vanligen håller man en position mellan några dagar upp till några veckor. En swingtrader är alltså mer långisktig än en daytrader.

För den som vill testa att trada kan swingtrading vara ett bra alternativ då det är mindre stressigt och inte tar lika mycket tid som daytrading.

Buy-and-hold

En annan investeringsstrategi är så kallad buy-and-hold. Det är en passiv investeringsstrategi där man köper och håller under en längre tidsperiod.

Strategin är hyllad av investeringslegendarer som Warren Buffett och Jack Bogle. Jämfört med daytrading och swingtrading är den rätt simpel. Man köper helt enkelt något man långsiktigt tror på och låter innehavet vara. Man tar inte hänsyn till kortsiktiga rörelser på marknaden utan sitter lugnt i båten.

Jag själv investerar till störst del på det här sättet. Något jag skrivit mer om under min investeringsstrategi.

Sammanfattning

Vilken investeringsstrategi föredrar du? Jag själv håller mig som sagt till buy-and-hold men är intresserad av att lära mig mer om både daytrading och swingtrading. Om det blir av kommer jag självklart skriva om det mer här på bloggen.

Om du vill följa min ekonomiska resa så skriver jag månadsrapporter varje månad. Där kan du se vad jag tjänar, hur jag spenderar mina pengar och se hur mina investeringar går.

Lämna en kommentar