Digital minimalism

Jag har tidigare skrivit om minimalism och vilka fördelar som finns med att vara minimalist. I det här inlägget tänkte jag skriva om digital minimalism. Vi spenderar mycket av vår tid digitalt, antingen genom att titta på TV, sitta vid datorn eller genom att använda våra mobil telefoner.

Digital minimalism handlar precis som vanlig minimalism om att göra sig av med sånt som egentligen inte ger något värde.

När det kommer till det digitala handlar det nog mest om saker som vi lägger mycket tid på, men även om något finns digitalt kan det så klart ta onödig plats. Om du t ex har fullt med onödiga program kan det bli jobbigare att hitta det du faktiskt letar efter.

Reklam

Det är oehört mycket reklam på nätet. Den finns överallt. På sociala medier som facebook, instagram och youtube, på forum som reddit, på olika nyhetssidor, den finns på TV och ibland finns den även i spel.

Jag tycker inte reklam i sig är dåligt, däremot blir det dåligt när det stör användarupplevelsen och inte har någon som helst anknytning till innehållet som konsumeras. Ett exempel är bilreklam som dyker upp i pausen under en actionfilm på TV. Eftersom att jag inte är intresserad av att köpa någon ny bil blir den här reklamen enbart störande.

Det finns olika saker man kan göra för att undvika och blockera reklam.

Annonsblockerare

Ett sätt att undvika reklam är att använda sig av annonsblockerare i sin webbläsare. Det brukar finnas som olika tilläggsprogram. Jag använder mig av en webbläsare som heter brave och där finns annonsblockering inbyggt.

Använd betaltjänster

En del reklam kan undvikas genom att använda betaltjänster istället för gratistjänster. Ett exempel är spotify. På gratisversionen får man höra en del reklam, väldigt ofta är det reklam för betalvarianten av spotify.

Jag har en teori om att den är utformad för att vara riktigt störande så att man vill betala för spotify för att slippa höra den. Om så är fallet har dem lyckats. Jag betalar gärna för spotify, dels för att det är en helt fantastisk tjänst men också för att slippa höra reklam när jag lyssnar på musik.

Undvik reklamen

Ett annat sätt är att helt enkelt undvika reklamen genom att inte ta del av innehåll som har reklam. Märker du att din favorityoutuber har så mycket samarbeten att det inte blir kul att kolla längre går det ju alltid att sluta titta.

Program och appar

Om man haft en dator eller en mobiltelefon i några år är det lätt hänt att den är fylld med olika program och filer som man inte längre använder. Det märks extra tydligt när man väl bestämmer sig för att det är dags att rensa.

Detta gör att man får mindre lagringsutrymme, det blir svårare att hitta det man letar efter och det kan göra din enhet segare.

Sociala medier

Något som kan ta upp väldigt mycket tid är sociala medier. Jag vet att jag själv kan fastna framför t ex instagram och i efterhand känna att jag inte fick något alls utav tiden jag la på det. Därför tog jag nyligen beslutet att ta bort instagramappen från min mobiltelefon.

Det finns så klart flera sociala medier än instagram, och jag tycker att många av dem är bra. Dem blir dock dåliga när man använder dem bara för att döda tid. Sociala medier är också fullproppade av reklam som man ständigts matas med. Det är reklam mellan inlägg och filmklipp och det är reklam i inläggen och filmklippen. Jag tycker det blir tröttsamt efter ett tag.

En del av digital minimalism skulle kunne vara att se över vilka sociala medier som faktiskt skapar mervärde i ens liv och se vilka som bara är tidstjuvar. Tidstjuvarna kan man sedan göra sig av med.

Nyheter

Att läsa nyheter kan påverka oss på lite olika sätt. Personligen påverkas jag ofta negativt av nyheter. Det är sällan det rapporteras om positiva saker. Nyheter har i regel en negativ ton och för mig skapar det ofta ångest.

På nyheterna får jag höra om ökad brottslighet, om hur klimatförändringarna kan göra framtiden fruktansvärd och höra korkade politiker prata vilket gör mig på riktigt rädd för vilka nötter det är som sitter på maktpositioner och bestämmer över hur vårat land kommer utvecklas, samt mycket mer.

Allt detta gör att jag känner ångest och ibland blir jag lite rädd för hur framtiden kommer att se ut. Ibland påverkar det mig så pass mycket att jag känt att det inte är etiskt försvarbart att skaffa barn när världen ser ut att bara bli sämre.

Problemet med det här tänket är att världen i många fall blir bättre och bättre. En bok som beskriver detta och var en riktig ögonöppnare för mig angående detta är Factfulness av Hans Rosling.

Att läsa nyheter ger mig alltså en negativ världsbild som inte nödvändigtvis stämmer överens med verkligheten. Jag har tidigare läst om människor som bestämt sig för att sluta läsa nyheter helt och jag har hittat en bok som handlar om just detta. Det är något jag kommer undersöka vidare och se om det kan ha en positiv påverkan på mitt liv. Om så är fallet kommer jag att skriva mer om det i framtiden.

TV-kanaler och streamingtjänster

När jag var liten och kom hem från skolan satte jag mig ofta framför TVn och bläddrade igenom mer än 20 kanaler innan jag hittade nåt som fångade mitt intresse. Det var kanske inget jag ens planerat att titta på utan det var mest ett tidsfördriv.

Som vuxen har jag därför tagit beslutet att inte ha några vanliga kanaler till min TV. För mig är det en form av digital minimalism som gör att jag inte lägger mig i soffan och bara slötittar. Jag kollar fortfarande på film och serier, men då genom streamingtjänster där jag gör ett aktivt val över att titta på nåt.

Något jag avskyr med vanlig TV är all störande reklam. Att man slipper detta genom att använda sig av en streamingtjänst som t ex Netflix är väl värt det tycker jag.

Ikoner och genvägar

När man installerar ett nytt program på en dator brukar det automatiskt lägga till olika genvägar. Efter ett tag kan det leda till att hela skrivbordet är fullt med genvägar och det blir svårt att hitta det man faktiskt söker efter.

En del av digital minimalism för mig är att rensa bort onödiga ikoner och genvägar. Det gör det lättare att hitta det jag letar efter och allt ser inte så kladdigt ut.

På min mobiltelefon har jag valt att dela upp apparna i olika mappar. T ex så har jag en mapp för alla appar som berör ekonomi, en för allt som berör film och musik och en som berör planering, o.s.v.

Sammanfattning

Detta var lite kort mina tankar om digital minimalism. Utövar du digital minimalism? Du får jättegärna dela med dig av dina egna tips i en kommentar nedan.

Om du vill läsa fler inlägg från min blogg i framtiden har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på för att få en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar