Ekonomiskt oberoende och ekonomisk frihet

För ett par år sedan började jag investera pengar i fonder. I samband med detta började jag läsa om investeringar på bloggar och forum. Det tog inte lång tid innan jag sprang på begreppen ekonomiskt oberoende och ekonomisk frihet. Jag var fast direkt och nu är det ett av mina stora livsmål. I det här blogginlägget tänkte jag skriva om just ekonomiskt oberoende och ekonomisk frihet.

Vad är ekonomiskt oberoende och ekonomisk frihet?

Vad är då ekonomiskt oberoende och ekonomisk frihet? Kort förklarat är man ekonomiskt oberoende eller ekonomiskt fri när man inte behöver jobba för att täcka sina kostnader. Det kan ske genom att man har en tillräckligt stor summa pengar som man kan leva av, genom avkastning och utdelning från investeringar eller från andra passiva inkomstkällor.

Det finns förmodligen olika definitioner av vad ekonomiskt oberoende innebär. Jag tycker egentligen att ekonomiskt oberoende och ekonomisk frihet bör vara två olika saker. Ekonomisk frihet är enligt mig en bra benämning som det är men jag tycker inte att ekonomiskt oberoende är helt sant på samma sätt, för även om du är ekonomiskt obereoende är du fortfarande beroende av pengar även om du inte är beroende av ett jobb. Enligt mig handlar ekonomiskt oberoende om att inte behöva pengar för att leva, t ex genom att äga sin bostad, odla sin egen mat och producera sin egen el, men eftersom att ekonomiskt oberoende är en vanlig term och jag vill undvika förvirring kommer jag använda det som det vanligen används.

Jag tycker det är bra att försöka definiera vad ekonomiskt oberoende innebär för just dig. Då kan du anpassa det till dina mål och drömmar.

FIRE – Financial Independence Retire Early

FIRE är en förkortning som står för Financial Independence Retire Early. Det handlar helt enkelt om att bli ekonomiskt obereonde och gå i pension tidigt. FIRE har blivit mer och mer populärt på sistonde och diskuteras friskt på många forum, bloggar och podcasts.

Hur mycket pengar behövs för att bli ekonomiskt oberoende?

Hur mycket pengar som behövs för att bli ekonomiskt oberoende skiljer sig så klart från person till person. Om du hört talas om ekonomiskt oberoende innan har du säkert hört talas om 4%-regeln.

Man brukar säga att 4 % regeln innebär att om 4% av ditt kapital täcker ett års kostnader så är du ekonomiskt fri. Det är samma sak som att multiplicera din årsbudget med 25. Så om du vill ha 25000 att leva för varje månad behöver du 25000 * 12 * 25 = 7,5 miljoner kronor.

Detta är egentligen en förenkling. Dels tar 4 % regeln inte hänsyn till skatter. Det är heller inte säkert att pengarna kommer räcka hur länge som helst. Jag har skrivit ett helt inlägg om 4 % regeln som du kan läsa här.

En sak som är viktig att komma ihåg och som jag tror många glömmer är att ens levandskostnader kan förändras i framtiden, speciellt om man väljer att gå i tidig pension och slutar jobba. Man kanske vill bo lite finare, äta ute oftare, resa mera eller helt enkelt hitta på fler aktiviteter när man är ledig oftare, och sånt kostar ju pengar. Att utgå från hur mycket pengar man gör av med i sin nuvarande situation är ju bara relevant om man tänker fortsätta spendera exakt likadant.

Jag personligen är lite mer konservativ och skulle inte våga gå i pension förens 3-3,5% av mitt kapital täcker mina årskostnader och lite till. Genom att sänka min SWR lite så ökar chanserna att pengarna räcker livet ut och jag tror det kan bidra till mindre oro vid kommande börsnedgångar.

Min målsiffra är för tillfället 10 miljoner kronor. Om jag når det och tar ut 3% varje år innebär det att jag har 25000 att röra mig med varje månad och om börsen går bra kan mitt kapital öka vilket innebär att jag får lite mer pengar varje år. Om jag istället tar ut 3,5% så får jag ca 29000 att röra mig med varje månad. Jag kommer räkna mer noggrannt på detta i framtiden och då ta hänsyn till skatter. Just nu ligger det så långt fram att det kvittar lite om jag behöver 8 eller 10 miljoner. Det viktiga är processen och att jag är på väg åt rätt håll. Att räkna på det mer exakta beloppet för att bli ekonomiskt oberoende kan ske nån gång i framtiden.

Hur blir man ekonomiskt oberoende?

Så hur blir man ekonomiskt oberoende? Det finns så klart många olika vägar dit. Nedan kan du se en lista med några olika sätt för att bli ekonomiskt oberoende. Vissa är snabbare än andra. Jag vågar nog påstå att det för de allra flesta är en långsam process som kräver tålamod och uppoffringar. Om det hade varit enkelt och självklart hade alla redan varit ekonomiskt oberoende.

Några olika sätt att bli ekonomiskt oberoende

 • Investera i aktier och fonder
 • Investera i fastigheter
 • Bilda och sälj ett framgångsrikt företag
 • Ärva pengar
 • Vinna på lotto
 • Genom att skaffa så kallade passiva inkomster
 • Bli rik genom att bli väldigt duktig på något, t ex sport, musik eller annat

Att bli ekonomiskt oberoende snabbt kräver tur. Däremot anser jag att de allra flesta kan bli ekonomiskt oberoende på sikt om dem väljer att leva sparsamt och inte leva över sina tillgångar samt investera sina pengar. En del vill inte göra uppoffringarna som krävs och det är så klart okej, det är deras val och man väljer själv hur man vill leva sitt liv. Tyvärr är vissa inte ens medvetna om att möjligheten finns.

Hur jag planerar att bli ekonomiskt oberoende

Jag själv har en plan för att bli ekonomiskt operoende. Den är väldigt simpel. Jag planerar att leva sparsamt och investera en stor del av min inkomst varje månad. Just nu kan jag investera en rätt stor del varje månad då jag har så små kostnader eftersom att jag bor i husvagn, men i framtiden kommer jag inte kunna spara undan lika mycket. Att bli ekonomiskt oberoende kommer ta många år och det är inte ens säkert att jag lyckas. Just nu tycker jag att det känns mer värt att försöka än att inte göra det. Om du vill läsa mer om min investeringsstrategi och hur jag investerar kan du göra det här.

Hur lång tid tar det att bli ekonomiskt oberoende?

Hur lång tid det tar att bli ekonomiskt oberoende beror på flera olika saker. Hur mycket pengar och tillgångar har du idag? Hur mycket tjänar du? Vad har du för utgifter? Vad har du för jobb och hur ser löneutvecklingen ut? Hur mycket pengar vill du ha att leva för varje månad? Hur länge ska pengarna räcka? Allt detta påverkar hur lång tid det kommer ta. Det är många parametrar och dem är väldigt individuella.

Det finns också vissa saker vi inte kan veta. Vi vet t ex hur börsen presterat tidigare men vi vet inte hur den kommer gå i framtiden. Jag tänker därför inte ge dig någon matris eller formel på hur lång tid det kommer ta. Dem som finns är byggd på olika antaganden och kan ge en missvisande bild.

Det du kan göra för att få ett hum om hur lång tid det kommer ta är att ta reda på hur mycket pengar du vill ha ut varje månad, hur stort kapital som krävs för det och sen göra något form av estimat för att se hur lång tid det borde ta att uppnå den summan, men det är viktigt att veta att en sån plan har en viss osäkerhet. Dessa kalkyler är simpla. Om jag väljer att sluta jobba vill jag ha en tydlig plan för hur jag ska hantera uttag av pengar och hur jag ska agera vid en börsnedgång. Dessa kalkyler tar inte hänsyn till sånt. När och om jag närmar mig ekonomiskt oberoende kommer jag skriva mer om hur jag tänker kring det här.

Varför vill jag bli ekonomiskt oberoende?

För mig handlar ekonomiskt oberoende om frihet. Om jag har ett jobb där jag vantrivs vill jag ha möjligheten att säga upp mig utan att behöva oroa mig över pengar. Periodvis kanske jag inte ens vill jobba alls. Det finns många saker jag ogillar med jobb och om jag inte pallar mer vill jag kunna slippa skiten.

Jag har väldigt svårt att leva med tanken att jag ska behöva jobba för någon annan med något jag inte brinner för, med människor som inte motiverar eller inspirerar mig i 40 år för att sedan leva på halva lönen i pension. Jag accepterar inte att livet ska vara så och det jag ser som min bästa utväg är just ekonomiskt oberoende. Jag ser helt enkelt ekonomiskt oberoende som ett sätt att köpa tillbaka min egen frihet.

Ekonomiskt oberoende kan ge mig möjligheten att sluta jobba, jobba deltid eller välja jobb enbart efter hur kul dem är och inte efter lönen. Om jag inte vill sluta jobba så kan det ge mig en bättre ekonomi vilket kan påverka hur bra jag bor och hur ofta jag kan åka på semestrar o.s.v. Det kan också ge mig möjligheten att spendera mer tid på att umgås med min familj och göra sånt jag tycker är roligt.

Föreställ dig ditt drömliv. Hur ser det ut? I mitt drömliv vill jag kunna vakna när jag sovit klart, inte när väckarklockan ringer. I mitt drömliv vill jag kunna resa iväg utan att behöva ansöka om ledighet och förhoppningsvis få den godkänd. I mitt drömliv vill jag inte behöva anpassa allt till kontorstider. I mitt drömliv vill jag ha låga stressnivåer. I mitt drömliv kan jag sluta jobba eller jobba mindre om jag mår dåligt p.ga. mitt arbete. Jag tror att ekonomiskt obereonde kan hjälpa mig mot mitt drömliv, och det är därför jag vill uppnå det.

Saker att göra när man är ekonomiskt oberoende

Ofta när jag diskuterar ekonomiskt oberoende med någon får jag höra att det inte alls hade varit så kul och bra som jag föreställer mig. Ofta säger dem att det blir tråkigt att inte jobba i längden. Jag håller med om att det hade varit tråkigt om man bara tänker sätta sig framför TV:n, men det finns mycket jag vill göra så jag tror inte jag hade varit uttråkad alls. Enligt en undersökning var 9 av 10 pensionärer mycket eller ganska nöjda med livet som pensionär. Jag tror det bevisar min poäng.

Så vad kan man då göra istället för att jobba?

Enligt mig finns det massvis med saker som man kan spendera sin tid på istället för att jobba. Nedan är exempel på saker som jag skulle vilja göra om jag hade mer tid.

 • Läsa böcker
 • Skriva
 • Gå promenader
 • Träna
 • Spela datorspel
 • Paddla kajak
 • Åka snowboard
 • Resa
 • Laga mat
 • Lära mig spanska
 • Se på filmer och serier
 • Spendera mer tid ute i naturen
 • Testa nya hobbys och sporter
 • Meditera
 • Umgås med familj och vänner
 • Gå på standupföreställningar
 • Gå på konserter
 • Jobba på olika projekt

Jag kommer att skriva ett mer ingående inlägg om vad man kan göra istället för att jobba i framtiden.

Sammanfattning

För mig handlar ekonomiskt oberoende om frihet. Att kunna spender min tid så som jag vill utan att behöva vara bunden till ett jobb. Om jag i framtiden har ett jobb som jag ogillar vill jag kunna sluta utan att behöva oroa mig över pengar och om jag hittar ett jobb som jag brinner för kan jag välja att arbeta mindre om jag vill ha mer tid över till vänner, familj eller annat. Det helt andra möjligheter i hur man kan leva sitt liv och jag tycker det verkar helt fantastiskt.

Följ min resa mot ekonomiskt oberoende

På denna bloggen skriver jag om lite olika saker, bland annat om min resa mot att bli ekonomiskt oberoende. Om du vill få en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev. Om du har någon tanke eller fråga får du jättegärna lämna en kommentar nedan.

Lämna en kommentar