Experiment – Sluta läsa nyheter

För många år sedan läste jag en bok där författaren skrev att den hade slutat läsa nyheterna. Han såg det som ett slöseri med tid och var övertygad om att viktig information kom fram i alla fall.

Redan då tyckte jag att det var en intressant tanke, men jag har fortsatt att läsa nyheter i alla fall. Dels för att jag intalat mig att det är kul, men också för att det känts viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som händer i världen om det skulle påverka mina investeringar.

Under den senaste tiden har jag tänkt mera på det här. I ärlighetens namn är det sällan som jag tycker det är kul att läsa nyheter. De flesta nyheterna är negativa vilket gör att jag blir arg eller orolig och det är sällan informationen jag läser är särskilt användbar eller relevant för mig.

Därför tänkte jag testa att helt enkelt sluta läsa nyheter och se hur det påverkar mig och mitt liv. Jag förväntar mig inte direkt några stora förändringar av det här, men på sikt kan många små förändringar bidra och göra mycket. Längre fram kommer jag skriva en uppföljning över hur jag upplevt det hela.

Varför sluta läsa nyheter

Varför kan det vara en bra idé att sluta läsa nyheter? Nedan har jag skrivit lite om varför jag tror det kan vara bra. Detta är alltså mina tankar och inget som jag ens kollat om det finns forskning som stödjer.

Jag är inte ensam om dessa tankarna. Det finns andra inlägg och artiklar som tycker liknande. T ex det här.

Sparar tid

Säg att jag läser nyheter i 15 minuter på morgonen och 15 minuter på kvällen. Genom att sluta läsa nyheter sparar jag då 182,5 timmar om året. Det är alltså en hel arbetsmånad som går åt till att läsa nyheter.

Denna tid kan man använda till annat som förmodligen berikar ens liv mer. Jag hade kunnat använda den tiden för att jobba, antingen med mitt vanliga jobb eller med sidoprojekt som den här bloggen. Jag hade kunnat använda tiden för att träna eller för att lära mig något nytt.

Jag känner att det man får av att läsa nyheter inte är värt det sett till tiden det tar. Mer om det nedan.

Mindre oro och negativitet

Om jag får gissa så gissar jag på att en stor majoritet av alla nyheter är negativa. Det skrivs mycket om tråkiga saker som händer i världen, om folk som blir mördade, om människor som blir sjuka, om politiker som begår tjänstefel, om klimatförändringar och om naturkatastrofer eller andra olyckor.

För mig leder detta till oro och negativitet. Stundvis kan jag ha en rätt dålig syn på världen och det känns som att allt bara bli sämre.

Läser jag om klimatförändringarna tänker jag att jag inte vill skaffa barn i framtiden då jorden förmodligen inte går att bo på. Läser jag om stigande kriminalitet blir jag arg på politiker som inte gör nåt åt det, men saken är den att världen på många sätt också blir bättre, men det framhävs inte av nyheterna.

En bok som tar upp att världen på många sätt faktiskt blir bättre är Factfulness av Hans Rosling. Tyvärr verkar det inte finnas något nyhetsvärde i att skriva om alla positiva saker som sker i världen, även om det finns vissa nyhetssidor som är nischade mot just positiva nyheter.

Mindre information

I dagens moderna samhälle får vi ta del av väldigt mycket information. I det stora hela tycker jag det är en bra sak, jag älskar att lära mig nya saker men det finns en gräns för när det helt enkelt blir för mycket information och när informationen slutar vara värdefull.

Genom att sluta läsa nyheter kan jag bli mer selektiv när det kommer till vilken information jag tar del av.

Det berikar inte mitt liv

Det är sällan som nyheterna faktiskt berikar mitt liv. Särskilt när det mesta som skrivs är om saker som jag inte kan påverka eller som jag egentligen inte bryr mig om.

Säg att en nyhet handlar om hur ett flygplan kraschade någonstans. Visst, det är jättetråkigt men om jag inte kände någon som var på planet så bryr jag mig egentligen inte. Folk dör varje dag och om man skulle ägna tid åt att bry sig om alla hade det inte funnits mycket tid kvar.

Det enda en sån här nyhet leder till är att jag får mer ångest varje gång jag ska flyga. Informationen berikar inte mitt liv på något sätt alls.

Modern journalistik är ofta dålig

Jag vet inte om journalistiken var bättre förr, men dagens journalistik är ofta jättedålig enligt mig. Nyheter varvas ofta med krönikor från folk som tycker något bara för att tycka något även om dem inte har någon expertis i frågan.

Många nyheter är rent clickbait där en helt ointressant nyhet gömmer sig bakom en lockande titel.

Jag vill helt enkelt inte ta del av det här och jag tycker inte att dålig journalistik ska belönas med att vi läser det.

Sammanfattning

Detta är lite kort om varför jag beslutat att experimentera med att sluta läsa nyheter. Vi får se om jag lyckas hålla mig borta från det. Om du vill läsa mer från min blogg i framtiden har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på för att få en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Har du testat att sluta läsa nyheter? Hur påverkades du av det? Lämna gärna en kommentar nedan om du vill.

Lämna en kommentar