Få exponering mot Tencent

Ibland kommer man över intressanta bolag som man inte kan direktäga aktier i, t ex för att dem inte är börsnoterade eller för att dem är noterade på en börs man inte kommer åt.

Ett sådan bolag är Tencent. Det är noterat på Hong Kong-börsen och därför är det inte möjligt för mig att köpa aktier direkt i bolaget på Avanza. Trots detta finns det sätt för mig att få exponering mot bolaget.

Detta inlägg skall inte ses som ekonomisk rådgivning.

Vad är Tencent?

Tencent är ett kinesiskt konglomerat, alltså en grupp av företag med en inriktning på internetrelaterade tjänster och produkter. Det är ett av världens största internetföretag. Dem pysslar med mycket, bland annat sociala medier, musiktjänster, E-handel, spel, internettjänster och betalningsystem samt mycket mer.

Även om du inte hört talas om Tencent har du säkert hört talas om något som Tencent äger.

Produkter och tjänster som Tencent äger eller deläger

Tencent är inblandade i många populära datorspel och tjänster. Några av dem är följande.

Epic Games

Tencent är delägare i Epic Games, som utvecklar både spel och en egen spelmotor vid namn Unreal Engine. Det absolut största spelet är Fortnite, som exploderade i populäritet för några år sedan.

Riot Games

Om du inte hört talas om Riot Games har du säkert hört talas om League of Legends eller Valorant. League of Legends var under en tid världens mest populära spel.

Discord

Discord är ett program för röstchatt och textchatt som blivit väldigt populärt. En undersökning visade att 16 % av svenska internetanvändare använde Discord under 2020. För folk som spelar är det standardprogrammet man använder för att prata med varandra.

Bluehole (PlayerUnkown’s Battlegrounds)

Ett konkurrerande spel till Fortnite är PlayerUnknown’s Battleground som också var otroligt populärt när spel av typen Battle Royale slog igenom.

Grinding Gear Games (Path of Exile)

Ytterligare ett populärt spel är Path of Exile, som ägs av Grinding Gear Games, som i sin tur ägs av Tencent.

Paradox Interactive

Tencent är även delägare av ett svenskt spelförlag vid namn Paradox Interactive som har släppt spel som Cities: Skylines, Crusader Kings och Europa Universalis.

WeChat

WeChat kanske inte är så vanligt här i Sverige, men har ca 1 miljard användare i världen och världens femte största kommunikationsplatform.

Mer info finns om Tencent finns på deras hemsida. Även sidan PC Gamer har skrivit om spelföretag som Tencent investerat i.

Hur få exponering mot Tencent?

Så hur gör man för att investera i Tencent när man inte kan köpa aktier i bolaget? Mig veterligen finns det två sätt, antingen så investerar man i ett bolag som i sin tur har investerat i Tencent eller så köper man en fond där Tencent är ett av innehaven.

Prosus

Prosus är ett investmentbolag som investerar e-handel, internet och teknik. Ett av bolagen som Prosus investerat i är just Tencent. Genom att köpa Prosus-aktien får man alltså exponering mot Tencent.

Värt att nämna är att Prosus nyligen sålde av en liten del av sitt innehav i Tencent vilket gör att deras ägande minskade från 30,9 % till 28,9 %.

Fonder som innehåller Tencent

Det andra sättet är som sagt att köpa en fond där Tencent är ett av innehaven. Jag kollade igenom några asienfonder och Tencent var ett av dem största innehaven i princip alla jag tittade igenom.

I skrivande stund innehåller följande fonder Tencent:

  • SEB Asienfond ex Japan
  • Nordea Asian Stars Equity
  • Carnegie Asia
  • Fidelity Emerging Asia
  • Länsförsäkringar Asienfond
  • Swedbank Robur Access Asien
  • Skandia Asien

Sammanfattning

Detta var lite kort om hur man kan få exponering mot Tencent. Vad tycker du om Tencent? Lämna gärna en kommentar nedan. Jag personligen har investerat både i Prosus och i en asienfond som innehåller Tencent.

Om du vill läsa fler inlägg från min blogg i framtiden så har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Då får du en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar