Fastighetsaktier – investera i fastighetsbolag

Jag har tidigare skrivit om att investera i investmentbolag, men i det här inlägget tänkte jag istället skriva om en annan typ av bolag, nämligen fastighetsbolag.

Det här inlägget inte skall ses som ekonomisk rådgivning. Kom ihåg att investeringar är förenade med risk och att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Investeringar kan även minska i värde.

Jag tycker att fastighetsbranschen är en intressant bransch, men det är en rätt hög tröskel för att skapa företag och investera i fastigheter. Ett sätt att ta del av branschen är då genom att investera i andra företag som verkar inom den, genom fastighetsaktier.

Vad är fastighetsaktier

Fastighetsaktier är helt enkelt aktier i företag som arbetar med fastigheter i form av ägande, utveckling och förvaltning. Man kan sen dela upp fastighetsbolag i lite olika kategorier.

Olika typer av fastighetsbolag

Även om två olika bolag båda kan vara fastighetsbolag så kan dem skilja sig åt väldigt mycket. Fastigheter kan ha olika användingsområden, t ex kontor, industri, logistik, butiker, gallerior, bostäder eller hotell.

Fastighetsbolagen kan också skilja sig utefter vilka hyresgäster dem har. Om ett bolag hyr ut till ett annat bolag som sen går i konkurs så kan det innebära uteblivna eller försenade inbetalningar samtidigt som dem behöver hitta en ny hyresgäst. Står lokalen tom så innebär det uteblivna intäkter.

De kan också skilja sig beroende på var dem ligger. Både när det kommer till vilket land eller stad dem ligger i men också läget på den platsen.

Dem kan också skilja sig beroende på vilken belåning dem har. Vissa fastighetsbolag är mer defensiva och har en lägre belåning medans vissa har högre för att kunna expandera så fort som möjligt.

Dem kan också arbeta på olika sätt. En del fastighetsbolag satsar mycket på utveckling medans andra är mer inriktade på ägande och förvaltning.

Fördelar med fastighetsaktier

Belåning gör det möjligt att ge hävstång på sina investeringar

Vanligtvis så köps fastigheter med hjälp av banklån. Detta gör det möjligt att få en så kallad hävstång vilket gör att man kan få bra avkastning på sitt investerade kapital. Se ett väldigt förenklat exempel nedan.

En fastighet kostar 10 miljoner kronor. Köparen lägger in 2 miljoner själv och dem 8 som saknas. När fastigheten säljs är den värd 12 miljoner kronor. Det innebär en värdeökning på 20 %. Köparen betalar av lånet på 8 miljoner och har nu 4 miljoner istället för 2. Avkastningen på eget kapital är alltså 100 %.

Detta är som sagt ett väldigt förenklat exempel, men det är mer till för att visa hur det kan fungera.

Stabila återkommande intäkter

Ett fastighetsbolag har ofta stabila återkommande intäkter i form av hyran som deras kunder betalar. Inom vissa branscher kan kontrakten sträcka sig i flera år.

Har ett värde i form av sina fastigheter

En sak som jag själv gillar med fastighetsaktier är att dem har ett underliggande värde i form av sina fastigheter.

Gör det möjligt att passivt ta del av fastighetssektorn utan att själv äga och hyra ut fastigheter

Fastighetsaktier gör det möjligt att ta del av fastighetsbranschen utan att behöva göra något jobb. Man skulle kunna köpa ett hyreshus och driva ett fastighetsbolag själv, men det kräver betydligt mer jobb och har en högre tröskel än att investera i fastighetsaktier.

Kan handlas till substansrabatt

En del fastighetsaktier handlas till substansrabatt. Dem värderas alltså lägre än vad deras tillgångar är värda. Ibland finns det väldigt rimliga anledningar till det men ibland kan man också göra bra klipp genom att handla till substansrabatt.

En bra hemsida för att titta på substansvärden för olika fastighetsaktier är fbindex.

Nackdelar med fastighetsaktier

Känslig för räntehöjningar

Eftersom att fastighetsbranschen jobbar med belåning är den känslig för räntehöjningar. En räntehöjning innebär att deras lån blir dyrare vilket gör att deras kostnader ökar. Det kan också innebära att fastigheter blir billigare eftersom att det blir dyrare att låna pengar.

Kan påverkas negativt av digitaliseringen

En del tror att antalen kontor och butiker kommer minska på grund av digitaliseringen vilket kommer påverka vissa fastighetsbolag negativt.

Lista över fastighetsaktier

Nedan följer en lista med några fastighetsaktier. Det finns så klar fler än dessa.

FastighetsbolagInriktning
Atrium LjungbergKontor och butik.
CastellumKontor, lager, butik och industri.
CatenaLogistik.
Corem Property GroupLager, industri, logistik och handelsfastigheter.
DiösKontor, lager och bostäder.
FabegeKontor.
Fast. BalderBostäder och kontor.
FastpartnerLager och kontor.
HEBABostäder.
HufvudstadenKontor och butik.
K-FastigheterBostäder
KlövernKontor, lager, logistik och handel.
KungsledenKontor, industri och lager.
NP3 FastigheterHandel, industri, logistik och kontor.
NyfosaKontor, logistik och lager.
PandoxHotell.
Platzer Fastigheter HoldingKontor, industri och lager.
SagaxLager och industri.
Samhällsbyggnadsbolaget i NordenBostad och samhällsfastigheter.
WallenstamBostäder och kontor.
Wihlborgs FastigheterKontor, butik, industri och lager.

Fonder med fastighetsaktier

Det finns även fonder som innehåller fastighetsaktier. Nedan kan du se exempel på några sådana.

Länsförsäkringar Fastighetsfond
IKC Fastighetsfond
ODIN Fastighet
Carnegie Fastighetsfond Norden
Swedbank Robur Fastighet
Länsförsäkringar Fastighet Europa
MS INVF Global Property

REITs

Något som kan likställas med en fastighetsfond är en så kallad REIT, Real Estate Investment Trust. Kort förklarat är det ägarandelar i olika fastighetsbolag. Det som kan göra REITs intressant är att dem slipper betala bolagsskatt om 90 % av vinsten betalas ut som utdelning årligen. Istället betalas skatt på utdelning och vid försäljning.

Sammanfattning

Det här var lite kort om fastighetsbolag och fastighetsaktier. Jag själv är ingen expert på ämnen men jag tycker helt klart det är en intressant bransch.

Hur ser du på fastighetsbranschen? Har du någon favorit inom fastighetskatier? Lämna gärna en kommentar nedan om du känner för det.

Om du vill läsa fler inlägg likt detta i framtiden har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Då får du en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar