Fondrobot eller inte

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza. Om du vill veta mer om varför och hur jag använder reklam kan du läsa min annonspolicy.

Ska man spara i fondrobot eller inte? Nåt som har blivit mer och mer populärt är så kallade fondrobotar. Det görs flitigt reklam för olika fondrobotar av både ekonomibloggare och finansprofiler på instagram. Jag har en egen teori om varför det är så, men mer om det nedan.

I det här inlägget tänkte jag gå igenom vad en fondrobot är för något, vilka för- och nackdelar det finns med fondrobotar, förklara varför jag tror att dem blivit så populära samt förklara varför jag inte tycker om fondrobotar. Förhoppningsvis kan det ge lite värdefull input till dig som står i valet och kvalet att skaffa en fondrobot eller inte.

Vad är en fondrobot?

Så vad är då en fondrobot egentligen? Kort förklarat kan man säga att en fondrobot hjälper sparare att automatisera sitt fondsparande. Det är vanligt att man får svara på lite frågor om hur mycket risk man är villig att ta, hur lång sparhorisont man har, hur mycket man vill månadsspara o.s.v. Tanken är att när allt detta är gjort så ska de olika delarna av ditt sparande ske automatiskt.

Insättningar och investeringar

En del av att investera är att sätta in pengar hos sin börsmäklare och sedan använda dem för att investera i aktier eller fonder. Detta kan alltså en fondrobot sköta åt dig.

Ombalansering

Om du väljer att ha en andel räntor, t ex 10 % kommer du ibland vilja sälja aktier för att köpa räntor och vice versa för att behålla förhållandet mellan aktier och räntor. Detta kallas för att ombalansera sin portfölj. Även detta är något som en fondrobot kan sköta åt dig.

Vad tycker jag om fondrobotar?

Låt mig börja med att säga att jag aldrig testat en fondrobot. Jag har aldrig känt nåt behov av att använda en. Hade det varit gratis hade det förmodligen varit mer intressant men om man tittar på vad fondrobotarna gör är det varken svårt eller tidskrävande. Jag använder investerar mina pengar hos Avanza (annonslänk) och tycker att dem fyller alla mina behov, så varför skulle jag betala extra för en fondrobot?

Låt oss kolla på vad olika fondrobotar kostar. Jag reserverar mig för felskrivningar. Om du ser att något inte stämmer får du gärna lämna en kommentar nedan.

FondrobotAvgift för fondrobotAvgift för fonderTotal avgift
Lysa0,15 % – 0,24 %0,117 % – 0,127 %0,267 % – 0,367 %
Opti0,50 %0,22 % – 0,28 %0,82 % – 0,88 %
Fundler0,20 % – 0,49 %0,07 % – 0,64 %0,27 % – 1,13 %
Avanza Auto0,35 %max 0,15 %0,40 % – 0,50 %
Nordnet Robosave0,50 %0,15 % – 0,23 %0,65 % – 0,73 %
Fondrobotar och avgifter

Av dem fondrobotarna som jag jämfört ligger förvaltningskostnaden mellan 0,15 % och 0,50 %. Även om man inte använder sig av en fondrobot tillkommer avgifter för fonder (det finns dock vissa gratisfonder) och därför har jag valt att endast titta på förvaltningsavgiften i exemplen nedan. Jag vet att vissa fondrobotar kan ha lägre fondavgift än vad man kan få som privatsparare, men för enkelheten skull har jag inte tagit det i beaktning.

Vad kostar en fondrobot?

Så vad innebär en avgift på mellan 0,15 % och 0,50 %?

Om du har 100 000kr investerat i en fondrobot innebär det en årlig kostnad på mellan 150 kr och 500 kr.

Om du investerar 1 miljon kronor investerat i en fondrobot innebär det en årlig kostnad på mellan 1500 kr och 5000 kr.

Vad blir den årliga kostnaden om du investerar 10 miljoner kronor i en fondrobot? Jag tycker 10 miljoner kronor är en rolig siffra att använda då det ungefär så mycket pengar jag vill ha för att känna mig ekonomiskt oberoende. Den årliga kostnaden landar på mellan 15 000 kr och 50 000 kronor. Personligen skulle jag hellre lägga dem pengarna på resor och upplevelser än en fondrobot.

Hur presterar dem?

Det kanske allra viktigaste, hur presterar fondrobotarna? Vissa har inte funnits särskilt länge man har simulerat sin utveckling från innan dem existerade. Nedan kan vi kolla på några exempel mellan fondrobotarna och indexfonderna Länsförsäkringar Global Indexnära och Avanza Zero. I exemplen nedan har jag utgått ifrån att fondroboten har 100 % andel aktier eller så hög andel aktier som det går att ha i den fondroboten.

Jag kunde inte hitta siffror för en femårsperiod från och med dagens datum från Fundler eller Opti, samt så var det lite otydligt om deras siffror var före eller efter avgift så jag har inte tagit med dem i tabellen nedan. Tabellen nedan tar avgifter i beaktning för fonderna, Lysa och Avanza Auto 6. Jag vet inte om siffrorna för Fundler är före eller avgifter. För Opti eller Nordnet Robosave kunde jag inte enkelt hitta några siffror så dem fick utebli.

Fond eller fondrobotAvkastning 1 årAvkastning 3 årAvkastning 5 år
Länsförsärkingar Global Indexnära4,08 %40,73 %76,46 %
Avanza Zero12,44 %22,38 %48,33 %
Lysa3,28 %Ingen data48,24 %
Avanza Auto 64,87 %33,57 %Ingen data
Fundler Smart Index Potential9,71 %35,87 %Ingen data
Avkastning för fonder och fondrobotar

Om jag inte missuppfattat allting hade man alltså presterat mycket bättre på en treårs- samt femårsperiod genom att bara investera i Länsförsäkringar Global Indexnära. Visst, du får förmodligen en bättre riskspridning i fondrobotarna, men jag är inget fan av riskspridning när det sker på bekostnad av potentiell avkastning. Ibland är mer inte alltid bättre.

Argument för fondrobotar samt mina motargument

Nedan följer olika argument som jag ofta ser, främst av ekonomibloggare och finansprofiler på instagram som gör reklam för fondrobotarna. Jag har också skrivit mina svar till dessa argument.

Det automatiserar ditt sparande

Ja, det är sant, men man kan redan ha ett automatiskt sparande hos Avanza, och ska man vara helt ärlig tar det inte många minuter att föra över pengar och köpa en indexfond manuellt. För mig tar det mindre än två minuter. Jag lägger alltså mindre än en halvtimme på mitt fondsparande per år. I skrivande stund har jag ca 500 000 kr i min fondportfölj. Jag sparar alltså mellan 750 kr och 2500 kr på att göra det själv på en halvtimmes jobb.

Det automatiserar din ombalansering

Ja, det är också sant, men att ombalansera tar ett par gånger om året tar heller inte många minuter och är redan väldigt enkelt.

Det är enkelt

Jag har inte testat en fondrobot så jag kan inte argumentera emot riktigt. Det är säkert väldigt enkelt, men det är ett vanligt fondsparande också. Som jag skrev ovan tar det mig mindre än två minuter att föra över pengar och köpa en fond hos Avanza.

Investerarskydd och insättningsgaranti

En del tycker att fondrobotar är bra för att dem omfattas av insättningsgaranti och investerarskydd, men ett investeringssparkonto hos Avanza omfattas också av insättningsgaranti och investerarskyddet.

Svårare att göra misstag

Vissa argumenterar för att det är svårare att göra misstag med en fondrobot. Du har ju ditt automatiska månadssparande som sköter sig självt. Jag tycker inte det är ett hållbart argument. Ett vanligt misstag som många gör är att bli rädda när börsen går dåligt och säljer för att inte riskera att bli av med mer pengar. Du kan göra exakt samma sak om du använder dig av en fondrobot, och skulle du inte kunna det innebär det att du inte kan plocka ut dina pengar när du vill, vilket ger en helt annan problematik.

Ett annat misstag är att man inte sprider sina risker. Vad man anser vara en vettig riskspridning är dock individuellt. Alla vill inte exponera sig mot flera tusentals olika företag och även om man vill det är det enkelt att köpa indexfonder till låg avgift hos Avanza.

Ytterligare ett misstag skulle kunna vara att inte månadsspara. Jag köper att det är bra att ha ett månadssparande, jag själv har investerat pengar varje månad de senaste åren, men återigen så är det redan väldigt enkelt att göra detta.

Dem har låg avgift jämfört med aktivt förvaltning

Detta är en jämförelse som jag sett flera gånger. Ja, dem har en lägre avgift jämfört med aktivt förvaltade fonder, men dem är ju heller inte aktivt förvaltade fonder så varför ska vi jämföra dem? Det du får är vanligtvis indexfonder och till det får du automatiskt sparande och ombalansering. Eftersom att fondrobotarna måste tjäna pengar tar dem alltså betalt för det automatiska sparandet och ombalanseringen. Slutsatsen blir att avgiften blir högre än om du bara skulle köpa indexfonder själv.

Pensionsmyndigheten om fondrobotar

Jag hittade en rapport från pensionsmyndigheten och där kan man läsa vad dem kom fram till om fondrobotar. Nedan är ett par citat från rapporten.

”För närvarande är konsumentnyttan av en fondrobot begränsad.”

”För långsiktigt sparande till pension är det bra att spara i aktiefonder. OM man inte vill välja själv är globala aktiefonder med låg avgift ett bra alternativ. I denna situation blir en robotrådgivare onödig…”

Pensionsmyndigheten skriver dock att en fondrobot kan vara ett bra alternativ till en blandfond. Värt att nämna är att rapporten är från 2018 och det kan så klart ha hänt en del bland fondrobotarna sen den skrevs.

Varför har fondrobotar blivit populära?

Som ni märkt är jag negativt inställd till fondrobotar. Så varför har dem blivit så populära? Jag tror att det finns lite olika förklaringar, men jag tror att den allra största är p.g.a bra marknadsföring. Fondrobotarna kan framstå som väldigt attraktiva produkter och nästan alla verkar ha duktigt folk som sköter marknadsföringen.

En del fondrobotar använder sig även av så kallad affiliatemarknadsföring. Det innebär att om någon använder sig av en annonslänk för en fondrobot, du klickar på den och registrerar dig så får den som länkade till fondroboten en ersättning för det. Jag själv använder mig av affiliatemarknadsföring på den här bloggen och tycker det är ett jättebra sätt att kunna göra reklam för saker som är relevant för ens besökare.

Min uppfattning är att många som redan är intresserade av privatekonomi och investeringar redan är kund hos Avanza. För att ekonomibloggare och instagrammare ska kunna tjäna mer pengar på sina följare behöver dem alltså göra reklam för annat, t.ex. fondrobotar.

Jag jämförde lite siffror och vissa av fondrobotarna har en högre provision än t ex Avanza, mellan ca 8 % och 25 % högre. Ekonomibloggare och instagrammare vill ju tjäna pengar, så självklart väljer dem då att marknadsföra fondrobotarna.

Jag ska vara ärlig att säga att jag själv lockades lite av att lägga in annonslänkar för fondrobotarna i tabellerna ovan, men valde att inte göra det då jag endast vill göra reklam för sånt som jag använder och tycker är bra eller som jag ämnar att använda i framtiden. Jag kan inte med gott samvete göra reklam för saker som jag inte testat eller inte står för på den här bloggen.

Sammanfattning

I mina ögon gör fondrobotarna väldigt lite nytta och för egen del ser jag ingen anledning att använda dem. Med det sagt vill jag inte såga dem helt, det kan kanske vara ett bra val för någon som är totalt ointresserad av fondsparande, men jag tycker fortfarande det är så pass enkelt att köpa indexfonder hos Avanza att en fondrobot är överflödig.

I framtiden kanske jag testar att lägga in någon tusenlapp på någon fondrobot bara för att se hur det är, men jag har svårt att se att jag skulle lägga någon större del av mitt sparande i en.

Om man ska ha en fondrobot eller inte får man själv ta ställning till utefter hur intresserad man är och vad man tycker om fördelarna och nackdelarna.

Vad tycker du om fondrobotar? Lämna gärna en kommentar nedan. Om du vill läsa mer inlägg från min blogg har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

Lämna en kommentar