Fördelar med att jobba hemifrån

Nu under coronapandemin har många företag testat på det här med att jobba hemifrån. Jag har testat på det innan, dock inte på heltid som jag gör nu och har länge varit en förespråkare för arbetstagare ska få möjligheten att göra det om dem tycker det funkar bäst för dem. Nu bör man ju jobba hemifrån för att minska smittspridningen av corona, men jag hade gärna sett att fler fick möjligheten att jobba hemifrån när denna pandemi är över. I det här inlägget tänkte jag skriva om vilka fördelar jag ser med att jobba hemifrån.

Notera att detta är mina tankar och att dem grundar sig på egna erfarenheter och mitt egna tänkande. Jag har alltså inte någon forskning som backar upp mina påståenden. Jag förstår också att inte alla människor tycker om att jobba hemifrån. Det finns så klart nackdelar också, men i det här inlägget tänkte jag fokusera på fördelarna. Jag har valt att dela upp inlägget i tre delar som handlar om arbetstagaren, arbetsgivaren och för samhället i stort.

Det är också värt att nämna att dessa fördelarna såklart skiljer sig beroende på ens nuvarande situation. Om man sitter i ett eget rum upplever man kanske t ex inte samma problem som vid ett öppet kontorslandskap.

Fördelar för arbetaren

Låt oss börja med eventuella fördelar för den som faktiskt jobbar hemifrån.

Sparar tid

En stor skillnad som jag har märkt är hur mycket tid jag sparar på att arbeta hemifrån. Det tar 10 minuter för mig att gå till kontoret från där jag bor nu. När jag bodde i husvagn tog det mellan 20-30 minuter med bil. Låt oss räkna på min nuvarande situation, vilket då blir 20 minuter om dagen. Jag lägger alltså 100 minuter i veckan enbart på att ta mig till och från kontoret. Visst, det är en typ av motion också, men jag är övertygad om att de allra flesta inte promenerar till jobbet utan tar bilen eller bussen. För dem blir tidsbesparingen ännu större.

Jag tycker också man ska räkna med tiden det tar att göra sig i ordning. När jag jobbar hemifrån blir jag redo för jobbet mycket snabbare. Jag behöver inte tänka på hur jag ser ut. Jag kan dra på mig en t-shirt och ett par sköna byxor sen är jag redo. När jag ska in på kontoret vill jag se till att jag ser hyfsat representabel ut men när jag sitter hemma spelar det ingen roll. Jag estimerar att jag sparar ytterligare 10-20 minuter här.

För mig handlar det alltså om en tidsbesparing på 2,5 timmar varje vecka. Det är 10 timmar varje månad som jag kan ägna åt något mer produktivt eller roligare. Jag upplever att den här tiden jag sparar in också leder till mindre stress, vilket nästa punkt handlar om.

Mindre stress

När jag sitter på kontoret blir jag ofta störd. Det kan handla om att kollegor kommer och ska ställa frågor eller att det bara allmänt är mycket oljud på kontoret. Om någon kommer och stör mig på kontoret behöver jag avbryta det jag håller på med och det tar ofta en stund att återgå till mina arbetsuppgifter när jag väl avbrutit dem.

När jag sitter hemma är det mycket enklare. Skriver eller ringer någon så svarar jag när jag har avslutat det jag håller på med. Detta leder till att jag upplever mindre stress då jag får ett bättre flyt i mitt arbete.

Mindre sjukskrivningar

Anledningen till att många jobba hemifrån nu är för att minska smittspridningen av corona, men jag tror att det finns en fördel i att jobba hemifrån för att minska smittspridning av andra sjukdomar så som vanliga förkylningar. Under vissa perioder är det många som är förkylda samtidigt, och genom att ha fysisk kontakt med färre människor minskar man risken att bli smittad. Om folk jobbar hemifrån är det alltså inte orimligt att antalet sjuksrivningar minskar.

Mer flexibilitet

Jag upplever också att man får en bättre flexibilitet rent allmänt när man jobbar hemifrån. Vill jag sätta på en maskin tvätt kan jag göra det under lunchen eller under en kort pause. Skulle jag vilja träna under lunchen kan jag göra det utan att lämna mitt hem. Livet blir helt nekelt lite lättare.

Sparar pengar

Eftersom att jag promenerar till jobbet gäller denna punkten inte mig, men jag tror att det allra flesta skulle spara pengar genom att jobba hemifrån. Att pendla kostar pengar, och kan man eliminera pendlingen bör man ju rimligtvis spara pengar.

Fördelar för arbetsgivaren

Jag tror att det finns fördelar med hemjobb även för arbetsgivaren.

Mindre sjukskrivning

Som jag nämnde ovan bör den mindre fysiska kontakten leda till mindre smittspridning av t. ex. förkylningar, vilket i förlängningen kan innebära färre sjukskrivningar. Jag tror också att tidsbesparingen av att slippa pendla leder till mindre stress, och sjukskrivning p.g.a. stress är ett problem som ökar.

Gladare anställda

Min upplevelse av att jobba hemifrån är att jag känner mig mindre stressad och därmed blir gladare. Jag är övertygad om att man gör ett bättre jobb om man känner sig glad och nöjd. Förmodligen minskar också chanserna för uppsägningar om de anställda är nöjda.

Sparar pengar

En annan fördel för företaget är att dem kan spara pengar. Om behovet för stora kontorsytor minskar kan företag flytta till mindre kontor och på så sätt spara en hel del pengar.

Kan anställa folk från andra orter

Om man tillåter folk att arbeta hemifrån behöver man inte längre anställa folk som bor i orter där företaget har kontor. Idag kan det vara svårt för företag på mindre orter att få tag i kvaliciferade kandidater. Kan man anställa folk som bor någon annanstans ökar ju antalet potentiella kandidater.

Fördelar för samhället

Det är inte bara arbetstagaren och arbetsgivaren som har saker att vinna på att folk jobbar hemifrån. Även samhället kan gynnas av det.

Det är miljövänligare

Mindre pendling resulterar i mindre utsläpp. Jag har inte räknat på hur stor skillnad det faktiskt gör, men det känns som att all minskning av utsläpp är välkommet. Bilkörning resulterar också i buller, så en minskning av pendling kan ge en bättre statsmiljö med lägre ljudnivåer.

Mindre orter kan få ett uppsving

Jag tror att många människor flyttat till storstäder enbart för jobbens skull. Genom att jobba hemifrån har man möjligheten att bo där man vill, vilken skulle kunna innebära att mindre orter får ett uppsving.

Mindre sjukskrivning

Mindre sjukskrivning är så klart inte bara bra för arbetstagaren och arbetsgivaren, det är också bra för samhället i stort.

Sammanfattning

Detta är dem största fördelarna jag ser med att arbeta hemifrån. Det finns en del nackdelar också, men jag anser att fördelarna väger tyngre. Vad tycker du om hemjobb? Det behöver inte vara antingen eller, man skulle kunna ha någon hybridlösning där man arbetar hemifrån en del och från kontoret en del. Det ska bli spännande och se vad som händer i framtiden. Jag tror tyvärr att man kommer återgå till hur det var innan så fort coronapandemin är över, men det får framtiden utvisa. Om du vill läsa fler inlägg från min blogg har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerea på för att få en notifikation när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar