Fördelar med att vara sparsam

För några år sedan gick jag från att vara väldigt lösaktig till att istället vara väldigt sparsam och det är något av det bästa jag någonsin gjort tror jag. Jag har upplevt några fördelar med att vara sparsam och tänkte dela med mig av dem i det här inlägget.

Inlägget skall inte ses som ekonomisk rådgivning. Det som står är mina egna erfarenheter av att vara sparsam.

Mer pengar över till roliga saker

Genom att sluta köpa onödiga saker fick jag mer pengar över till sådant som faktiskt betyder något för mig. Förr köpte jag onödigt mycket kläder och prylar som jag sen aldrig använde. Det ledde så klart till att jag inte hade mycket pengar över varje månad.

I dagsläget slösar jag inte mycket och har istället pengar över till annat. Om jag vill köpa en ny dator har jag råd med det, om jag vill åka på en resa har jag råd med det, och det känns jättebra. Just nu köper jag inte så mycket prylar i alla fall då jag sparar och investerar mycket för att bli ekonomiskt oberoende i framtiden.

Fler möjligheter

I mitt fall drar jag kanske sparandet längre än vad många andra gör, men jag tror att det kan öppna upp för fler möjligheter. Mitt ultimata mål är som sagt att bli ekonomiskt oberoende, men jag tror att andra möjligheter öppnar sig en bit på vägen.

Om jag vill flytta så har jag råd med det. Om jag skulle bli av med jobbet har jag så jag klarar mig ett tag. Skulle mitt drömhus dyka upp till försäljning har jag bättre möjligheter att kunna köpa det jämfört med om jag inte varit sparsam. Skulle jag vilja ta ett sabbatsår så har jag den möjligheten.

Mer trygghet och mindre stress

Jag upplever också att jag får mer trygghet och mindre stress genom att vara sparsam. Eftersom att jag varit sparsam en tid har jag kunnat spara undan mycket pengar, så jag stressar inte över pengar i någon större utsträckning. Som jag skrev ovan så har jag så jag klarar mig en stund om jag skulle bli av med jobbet.

Att ha varit sparsam och sparat pengar ger mig alltså mer trygghet och mindre stress.

Sammanfattning

Detta var dem 3 största fördelarna som jag upplevt genom att vara sparsam. Det är så klart individuellt hur ens sparande påverkar en. Skillnaderna beror ju också på hur slösaktig man varit innan.

Om du vill följa min ekonomiska resa så skriver jag månadsrapporter varje månad. Där kan du se vad jag lagt pengar på, hur mycket jag sparar och hur mina investeringar går. Jag har också ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på för att få en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar