Fördelar och nackdelar med att bo i lägenhet

Det finns fördelar och nackdelar med alla boendeformer. Jag har själv bott i både hus och flera olika lägenheter. Nu i skrivande stund bor jag i en husvagn. Om ett tag kommer jag dock flytta till en lägenhet igen. Därför tänkte jag skriva lite om fördelar och nackdelar med att bo i lägenhet. I mitt fall handlar det om att hyra en lägenhet och det är det jag kommer att utgå ifrån.

Notera att detta är vad jag tycker och punkterna är vinklade till min situation. Det är inte objektiv fakta och din situation kan se helt annorlunda ut. Om du tycker annorlunda får du jättegärna lämna en kommentar nedan och skriva vad du tycker.

Fördelar med att bo i lägenhet

Låt oss börja med det positiva, alltså fördelarna med lägenhet.

Nära till det mesta

Där jag bor finns de flesta lägenheterna centralt medans de flesta husen är utspridda en bit ut. Det finns så klart hus i centrum men dem kostar orimligt mycket, det finns också lägenheter en bit utanför centrum, men rent generellt så är lägenheter närmare de flesta jobb, restauranger, affärer o.s.v. Att bo närmare allt det där har flera fördelar.

Ingen bilpendling

Jag hade inte haft så mycket emot bilpendling om det inte vore för andra trafikanter, men verkligheten innefattar dåliga bilförare och tråkiga bilköer. Att kunna gå till jobbet är både hälsosamt och i mitt fall kommer jag spara tid. Räknar man ihop alla dem där minuterna blir det rätt många sparade timmar på ett år.

Kan vara mer spontan

Eftersom att man bor närmre de mesta, inklusive ens vänner är det enklare att vara mer spontan. I skrivande stund bor jag en bra bit ifrån bussen, så jag behöver ofta planera lite innan jag kan hitta på saker, förutsatt att jag inte tar bilen. Att bo mer centralt gör det helt enkelt enklare att vara lite mer spontan.

Låg ekonomisk risk

En annan fördel med att bo i lägenhet är att det är en rätt låg ekonomisk risk. Eftersom att man har 3 månaders uppsägningstid innebär den ekonomiska risken som mest 4 månadshyror. Om man har låga kostnader i övrigt behöver man därför inte ha någon jättestor buffert jämfört med om man skulle bo i hus. Det där är så klart lite individuellt, men i mitt fall hade jag inte känt mig bekväm i hus med en liten buffert.

Behöver inte något lån och kontantinsats

I mitt fall kommer jag att bo i hyresrätt. Till skillnad från bostadsrätt eller hus kräver en hyresrätt inget lån och därför ingen kontantinsats. Pengarna som jag annars skulle behövt lägga som kontantinsats kan jag nu investera i aktier, vilket förhoppningsvis hjälper mig i min resa mot att bli ekonomiskt oberoende.

Det kräver inte underhåll

En grej jag verkligen gillar är att en lägenhet inte kräver underhåll. Jag behöver inte bry mig om att måla väggar, ta hand om taket eller klippa gräset. I slutändan blir det helt enkelt en tidsbesparing.

Nu har jag inte särskilt mycket sysslor eller underhåll på husvagnen jag bor i, men en lägenhet innebär ännu mindre. Kontrasten blir så klart ännu större om man jämför med ett hus.

Det är flexibelt

Som jag nämnde ovan är det 3 månaders uppsägningstid. Så vill jag flytta är det lätt gjort, det är bara att säga upp lägenheten och vänta ut uppsägningstiden. Jag behöver inte bry mig om att prata med mäklare och vänta på en köpare.

Nackdelar med att bo i lägenhet

Det finns så klart nackdelar med att bo i lägenhet. Jag har bott i lägenhet innan och periodvis har jag avskytt det.

Man har grannar tätt inpå

Jag tycker om lugn och ro. När jag kommer hem efter en lång jobbdag vill jag inte störas av grannar som dammsuger, bråkar eller festar. Att ha grannar tätt inpå innebär också att jag behöver visa respekt för dem. Det blir därför svårt att spela hög musik eller ha kompisarna över på fest hela natten.

Ingen egen trädgård

En annan nackdel är att inte ha en egen trädgård som man kan pyssla i. Det går att odla lite kryddor och grönsaker i en lägenhet också, men en trädgård öppnar upp möjligheter för bärbuskar och fruktträd. Att ha en trädgård man kan grilla i är också helt fantastiskt på sommaren.

I mitt fall betydligt dyrare än att bo i husvagn

Som jag skrev innan så bor jag i skrivande stund i en husvagn. I mitt fall är det väldigt billigt. Att bo i lägenhet kommer vara betydligt mycket dyrare.

Sammanfattning

Det finns så klart både fördelar och nackdelar med att bo i lägenhet. Dessa var dem jag kom att tänka på just nu. Jag fyller förmodligen på listan när jag flyttat in i lägenhet och bott där ett tag. Du får jättegärna lämna en kommentar nedan och säga vad du tycker om att bo i lägenhet, hus eller kanske till och med husvagn.

Om du vill läsa mer av min blogg i framtiden har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

Lämna en kommentar