Fundering om att leva utan bil

För ett tag sedan hade jag lite problem med min bil, vilket fick mig att börja fundera på hur ett liv utan bil hade sett ut. I det här inlägget reflekterar jag lite över när bilen faktiskt används och hur det hade funkat att inte ha någon bil.

Det finns lite olika anledningar till varför man skulle kunna vilja leva utan bil. För mig handlar det dels om kostnaden, men också om miljön och att man eventuellt känner sig friare, även om bilen i sig bidrar med en hel del frihet.

Bilanvändning

Jobbpendling

Jag förstår att många där ute använder bil för att pendla till jobbet, men i min nuvarande situation använder jag aldrig bilen för att ta mig till jobbet. Kontoret ligger ca 5 minuter från min lägenhet så det är i princip ingen tidsbesparing alls. På denna punkten hade det alltså inte blivit någon skillnad för mig.

Handla mat

En sak som jag faktiskt använder bilen till är att handla mat. De mataffärer som ligger en bit utanför stan är billigare och har ett större utbud än de som ligger centralt. Här tycker jag faktiskt att bilen är väldigt användbar, även om det så klart går att komma runt det.

Ett alternativ skulle kunna vara att åka buss men det lockar inte särskilt mycket. Då tror jag mer på att helt enkelt handla i stan istället eller beställa mat med hemkörning. Det har jag endast gjort en gång och då fungerade det tyvärr inte fullt så smidigt som jag hade önskat. Även om bilen är smidig här så är den trots allt inte livsnödvänding och jag hade klarat mig bra utan den.

Besöka vänner och familj

En annan sak som jag använder bilen till är när jag ska besöka vänner eller familj som bor en bit bort. När det kommer till detta är bilen riktigt bekväm att ha, men mycket av det hade gått att lösa utan bil också.

De hade funkat att åka buss många gånger, och när det inte funkar är taxi ett alternativ även om det är lite kostsamt. Ett annat alternativ skulle vara att cykla eller skaffa en elsparkcykel.

Utflykter och resor

Jag tror man brukar se på bilen som en möjliggörare för utflykter och resor. Bilen får en att känna sig fri då man vet att man enkelt bara kan köra till en helt annan plats.

I praktiken använder jag dock sällan min bil för utflykter och resor. Den känns inte fullt så pålitlig så jag hade vågat använda den på en längre resa, då försöker jag hellre låna eller hyra en bil om jag måste köra. Ett annat behagligt sätt att resa är med tåg.

Sammanfattning

Detta var lite kort om hur mitt liv hade fungerat om jag inte hade någon bil. Något jag tycker är värt att nämna är att bilägande inte bara är kostsamt men det kan också vara drygt när bilen väl börjar strula eller när man ska underhålla den. Tids nog är det alltid något som går sönder, och är det inte det ska man fortfarande se till att bilen är ren och byta däck två gånger om året.

Bilen är trots allt en fantastisk uppfinning och jag är tacksam över att ha en, men när min bil väl ger med sig ska jag nog testa att leva utan bil ett tag och se hur det fungerar. Det kanske blir så att jag väljer att inte skaffa någon ny alls eller så känner jag att jag saknar bilen mer än vad jag trodde jag skulle göra. Det får vi se när det händer.

Hur känner du inför bilägande? Skulle du kunna leva utan bil eller känner du att du måste ha den? Lämna gärna en kommentar nedan. Glöm inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev om du vill läsa mer av min blogg i framtiden.

Lämna en kommentar