Gå upp tidigt

De senaste åren har det blivit väldigt trendigt bland bloggare och youtubers att gå upp tidigt. Jag tror helt klart att det finns olika anledningar till att gå upp tidigt. Under en period gick jag upp och arbetade på sidoprojekt i 2 timmar innan jag begav mig till kontoret för att jobba på mitt vanliga jobb. Faktum är att jag planerar att göra det i igen inom en snar framtid.

Nu när jag började fundera på att gå upp tidigt en period och försöka vara produktiv kom jag att tänka på allt skitsnack jag hört angående att gå upp tidigt. Därför tänker jag att detta inlägget får handla både om det men också vilka fördelar och nackdelar som det faktiskt finns på riktigt.

Detta är alltså mina tankar om att gå upp tidigt. Du är fri att tycka precis som du vill och inlägget går inte ut på att försöka få nån att ändra åsikt.

Skitsnack och myter kring att gå upp tidigt

Låt oss börja med allt märkligt som folk säger kring att gå upp tidigt. En del av dem är hämtade från det här inlägget.

Du kan planera dagen

Det är visserligen sant att man kan planera dagen om man går upp tidigt, men man måste inte gå upp tidigt för att göra det. Man kan t ex planera dagen kvällen innan. Att gå upp tidigt gör alltså inte mycket skillnad för att planera dagen.

Du får mer tid över till annat

En del menar att man får mer tid över till andra saker om man går upp tidigt. Jag har alltid tyckt att detta är en så himla märklig grej att säga. Dygnet har fortfarande 24 timmar och så länge du inte vill börja sova mindre så har du inte mer tid över till annat bara för att du går upp tidigt.

Det jag tror man egentligen menar är att man ofta är trött på eftermiddagen och därför inte är särskilt effektiv eller fokuserad som man kanske är på morgonen, men det är en helt annan sak än att man skulle få mer tid.

Framgångsrika människor gör det

Ja, många framgångsrika människor går upp tidigt och det finns säkert jättebra anledningar till det, men att ha det som ensamt argument håller inte. Många framgångsrika rockartister har använt på tok för mycket droger. Många framgångsrika företagare har stressat tills det blev ohälsosamt. Bara för att framgångsrika människor gör något behöver det inte vara bra.

Du får ett försprång på dagen

En gång hörde jag någon som pratade om varför det var så fantastiskt att gå upp tidigt. Han sa att när alla andra kom till kontoret hade han redan varit där i tre timmar och därför hade han fått ett försprång.

Återigen, dygnet har fortfarande bara 24 timmar. Om du jobbar lika mycket som dem andra är kanske fördelen att det är lugnare på kontoret innan kollegorna dyker upp, men det där försprånget hinner dem förmodligen ta igen när du gått hem.

Fördelar med att gå upp tidigt

Mer produktivitet om man prioriterar det

Jag tycker som sagt inte att det är dumt att gå upp tidigt, men jag tycker inte att man ska göra det för att kändisar gör det. Det är också individuellt om det är något som passar en.

Som jag ser det finns det en verklig fördel med att gå upp tidigt och det är att man kan börja ta itu med man anser vara viktigast innan man tar itu med sina måsten. För mig innebär det att jag kan arbeta med sidoprojekt innan jag behöver gå till mitt vanliga jobb som jag inte brinner för.

Som jag skrev innan har dygnet fortfarande bara 24 timmar. Jag får inte mer tid. Skillnaden för mig är att jag ofta är trött efter en arbetsdag. Ibland leder det till att jag bara vill spela datorspel eller titta på serier. Går jag däremot upp tidigt kan jag arbeta lite på mina sidoprojekt innan jobbet får en chans att trötta ut mig.

Egentligen handlar detta om disciplin. Hade jag varit disciplinerad nog att arbeta på mina sidoprojekt trots tröttheten som jobbet ger mig hade jag lika gärna kunnat göra det på kvällen.

Om du läst min blogg innan vet du säkert att jag drömmer om att bli ekonomiskt oberoende. När och om jag blir det är det inte säkert att jag kommer ha ett vanligt jobb, och isåfall är det heller inte säkert att jag kommer föredra att gå upp tidigt, men det får framtiden utvisa.

För mig innebär detta att jag helt enkelt kan bli mer produktiv genom att gå upp tidigt. Eftersom att jag behöver gå och lägga mig tidigare för att få lika mycket sömn så ger det visserligen mindre tid för återhämtning eller annat efter jobbet, så det är inte bara guld och gröna skogar.

Det kan säkert finnas andra fördelar, som att man skulle sova bättre eller liknande, men jag är inte tillräckligt insatt i det för att argumentera för om det stämmer eller inte.

Mindre folk ute om man vill ta en promenad eller springtur

En annan fördel för mig som kan uppskatta tysnad och lugn och ro är att det inte är många andra ute tidigt på morgonen om jag skulle vilja ta en springtur eller promenad. Det är det visserligen inte på natten heller så detta borde kanske inte klassas som en verklig fördel, men jag nämner det ändå.

Nackdelar med att gå upp tidigt

Jag tror självklart att det finns nackdelar med att gå upp tidigt också. Notera att dessa är individuella och beror helt på ens egen situation.

Att gå upp tidigt kan vara dåligt för det sociala umgänget

Om vi förutsätter att man behöver gå att lägga sig tidigare för att få lika många timmar sömn och att man vill gå upp samma tid på helgen kan det leda till att man vill sova när ens vänner ska gå ut och dricka öl, ha fest eller kolla på något tv-program som går sent.

Detta beror så klart på vad man har för vänner. Om dina vänner går upp klockan 5 och tar en löprunda kan det så klart istället bli positivt för dig att också göra det, men om dem går ut och dricker öl till 2 på natten varje helg kan det bli svårt för dig att också göra det om du vill gå upp klockan 5 dagen efter.

Kan leda till sämre sömn

Beroende på hur mycket buller man har i sin omgivning och när denna infinner sig kan det vara negativt att lägga sig tidigt för att sedan gå upp tidigt. Jag vet folk som bott i studentboenden där dem har fest 3-4 dagar i veckan och spelar hög musik fram till 4 på morgonen.

Jag hade aldrig kunnat gå och lägga mig vid 21 och sova gott med musiken dunkandes tills det var dags att gå upp. Då hade jag förmodligen sovit bättre om jag gick och la mig när musiken tystnade istället.

Sammanfattning

Som jag skrev i inledningen till det här inlägget planerar jag att gå upp tidigt och arbeta på sidoprojekt som den här bloggen innan jag börjar jobba och utvärdera hur det känns. Jag kommer säkerligen skriva ett inlägg med mina resultat när det är gjort.

Hur tänker du kring att gå upp tidigt? Du får gärna lämna en kommentar nedan med dina tankar. Om du vill läsa mer inlägg likt detta har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

Lämna en kommentar