Inreda billigt – 6 Tips

Nu när jag flyttat från husvagn till lägenhet så kände jag att jag behövde ha en del nya grejer. Samtidigt vill jag inte lägga allt för mycket pengar på inredning. Ni som läst min blogg sedan innan vet om att jag försöker vara sparsam för att i framtiden kunna bli ekonomiskt oberoende.

Uppdraget blev alltså att inreda min lägenhet relativt billigt och om jag får säga det själv tycker jag att jag lyckats. Därför tänkte jag skriva ner några tips om hur man kan göra för att inreda billigt, förhoppningsvis kan dem hjälpa någon annan som byter boende. Om du har egna tips får du mer än gärna skriva en kommentar i kommentarsfältet nedan.

1. Använd det du har

I mitt fall hade jag redan en hel del möbler och grejer som jag magasinerat när jag flyttade till husvagn. Visst kan det vara lockande att köpa nya saker, men allt det jag magasinerade fungerar och uppfyller sitt syfte. Min säng är fortfarande skön att sova i, min soffa duger fortfarande för att sitta i när jag tittar på TV eller läser en bok och mitt matbord går fortfarande att sitta och äta vid. Genom att använda det jag redan har köpte jag endast 2 olika saker till mitt sovrum, en läslämpa och nya glödlampor. Det tycker jag man kan kalla att inreda billigt.

Detta tipset kan även funka för dig som ska flytta hemifrån för första gången. Om du redan har en säng, ett skrivbord o.s.v. kan du ta med det till ditt nya boende. Man måste inte köpa nya saker bara för att man kan.

2. Shoppa second hand och begagnat

Om man ändå känner att man vill köpa saker kan man göra riktiga fynd på second hand, loppisar eller genom att köpa begagnat. Jag har t ex bestämt mig för att köpa en bokhylla. Visst, en bokhylla behöver inte kosta mycket på ikea, men det kan bli ännu billigare att köpa en begagnad och en bokhylla är ju inget som slits nämnvärt.

I en tidigare lägenhet köpte jag stolar på second hand och om jag minns rätt kostade en stol 30kr. För att köpa saker begagnat kan du kolla vilka second hand-butiker som finns i närheten eller spana in blocket eller Facebook marketplace. Att köpa begagnat är inte bara bra för din ekonomi utan också bättre för miljön.

3. Se om någon vän eller släkting har något som dem vill bli av med

Det är lätt att samla på sig saker som man inte använder, så det inte är helt omöjligt att någon du känner har saker som dem inte använder och gärna blir av med. När jag flyttade till husvagn sålde jag mina gamla köksstolar och därför behövde jag återigen skaffa några. Det visade sig att en släkting till mig hade ett gäng stolar i ett förråd som han inte använde eller hade planer på att använda.

Jag kan erkänna att stolarna inte är i toppskick och dem matchar inte med mitt matbord men helt ärligt gör det mig ingenting. Dels för att jag äter oftast i soffan ändå, men också för att det är lite kul att ha nåt som inte är ifrån IKEA. Skulle jag vilja fräscha upp stolarna kan jag alltid måla dem.

4. Köp inte allt på en gång

Det är lätt att man vill köpa en massa saker på en gång, vilket kan leda till att man köper saker som man egentligen inte behöver. Ett tips för att motverka detta är att bo in sig lite innan man köper allt man trodde att man behöver. Vissa saker visar det sig att man egentligen inte ville ha alls medans man kommer på nya saker som man vill ha. Jag tror att detta tipset både kan vara bra för ekonomin och ge ett trevligare boende.

5. Bygg eget om du kan

Om du är händig kan du faktiskt bygga egna möbler. Att bygga ett soffbord, en bänk eller en liten soffa till balkongen behöver inte vara jättesvårt och det kan vara ett sätt att spara lite pengar samtidigt som du inreder. Du får också möbler som är mer personliga, vilket kan vara roligt om man ligger vikt vid sånt.

6. Köp saker på rea

I min förra lägenhet var avståndet mellan TVn och soffan inte särskilt långt, så min gamla TV fungerade fint. Den är förövrigt ca 10 år gammal och har hängt med mig från mitt pojkrum till min första studentlägenhet och vidare till flera lägenheter efter det. I min nya lägenhet är avståndet längre vilket gör att min gamla TV känns väldigt liten. Den funkar så klart att titta på men det ger inte riktigt samma njutning som innan. Därför har jag planerat att köpa en ny TV, men jag tänkte invänta en rea och ett bra erbjudande innan jag köper en.

Det finns så himla många reor att man ofta inte behöver vänta särskilt länge innan en dyker upp. Några exempel är black friday, cybermonday, mellandagsrean, sommarrean eller back-to-school-rean. Genom spana lite innan och sen jämföra med reapriserna kan man spara sig flera tusenlappar beroende på vad man köper.

Sammanfattning

Detta var alltså mina tips om hur man kan inreda billigt. Vissa av er läsare kanske är helt ointresserade av inredning, jag har inget speciellt stort intresse av det själv. Däremot handlar denna bloggen till stor del om privatekonomi och att spara pengar och enligt mig är handlar detta inlägget mer om privatekonomi än om inredning.

Som jag skrev ovan får du gärna skriva en kommentar nedan om du har något eget tips. Om du vill läsa fler inlägg från min blogg har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

Lämna en kommentar