Jag hämtade hem lite vinst i Ether-certifikaten

Du som följer mina månadsrapporter vet förmodligen redan att jag investerat i ether certifikat. För dig som är ny här på bloggen är det helt enkelt ett värdepapper som följer värdet av kryptovalutan Ether.

Idag valde jag att sälja av ca 15 % av mina certifikat. I det här inlägget tänkte jag berätta varför jag sålde av en bit och vad jag tänker köpa istället.

Det här inlägget skall inte ses som ekonomisk rådgivning. Det är helt enkelt mina egna tankar om mina egna investeringar. Investeringar är alltid förenade med risk. Du bör göra din egen research innan du investerar och vara medveten om att du kan förlora det du investerar.

Varför jag sålde

Ethereum har varit min bästa investering än så länge. I skrivande stund är jag upp 1026 % sedan köp. Jag sålde endast av ca 15 % av mina certifikat. Det tog emot lite då jag fortfarande tror på projektet och tror det kan ha en enorm potential, men det är en riskfylld investering så det kändes också lite skönt att låsa in lite vinst.

Låsa in lite vinst

Det jag valde att sälja av motsvarar ungefär min insättning och en avkastning på ca 100 %. Det ger mig någon form av psykologisk trygghet, att oavsett vad som händer nu så var det jag gjorde en bra investering.

Anledningen till att jag inte sålde av mer är som sagt för att jag fortfarande tror på projektet och dess potential. Kryptovalutorna är väldigt volatila och mitt innehav hade växt sig till nästan 42 % av min totala portfölj. Nu efter jag sålde är siffran istället ca 36 %.

Jag är alltså fortfarande väldigt tungt viktad mot kryptovalutan ethereum. Jag har tidigare skrivit här på bloggen om att det kanske är dags att hämta hem lite vinst, vilket jag nu då gjorde.

Balansera om

Eftersom att så mycket av min portfölj låg i en tillgång ville jag balansera om lite och köpa fler aktier. Jag kommer förmodligen att sälja av lite mer i framtiden för att balansera om ytterligare. Att ha 36 % av portföljen i en kryptovaluta är ganska riskfyllt, och även om det har tjänat mig väl vet jag inte riktigt om jag är helt bekvem med den risken.

Vad jag ska köpa nu

Så vad ska jag nu köpa istället? Om du följer mina månadsrapporter vet du att jag 5 olika portföljer. En är den med kryptovalutan, en är en fondportfölj och resterande tre är aktieportföljer.

Jag sålde Ether för ca 100 000 kronor och tänker dela upp det som följande.

Europeisk aktieportfölj: 30 000 kronor
Nordamerikansk aktieportfölj: 30 000 kronor
Fondportfölj: 20 000 kronor
Fundamental analys: 20 000 kronor

Europeiska aktieportföljen

Denna portföljen innehåller till störst del investmentbolag, och det är också där jag väljer att fylla på.

Investor: 7000 kronor
Lundbergföretagen: 7400 kronor
Svolder: 6900 kronor
Prosus: 5500 kronor
Castellum: 3000 kronor

Nordamerikanska portföljen

Eftersom att den amerikanska börsen inte öppnat när jag skriver detta så har jag ännu inte lagt någon order för den här portföljen. Jag får se lite vad det kan tänkas bli för kul.

Fondportföljen

Min fondportfölj består av två indexfonder. Jag fyller på lite i båda.

Länsförsäkringar Global Indexnära: 18 000 kronor
Swedbank Rbour Access Asien A: 2000 kronor

Fundamental analys-portföljen

Den här portföljen består nästan uteslutande av aktier som tagit väldigt mycket stryk av coronapandemin men som jag tror kommer komma tillbaka i framtiden.

CTT Systems: 7700 kronor
Hufvudstaden: 9700 kronor
Finnair: 2500 kronor

Sammanfattning

Vill du att jag ska skriva fler inlägg om min aktiehandel? Lämna gärna en kommentar i så fall så jag vet att du uppskattar inlägget. Om du vill fortsätta att följa min ekonomiska resa har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på för att få påminnelser när jag skriver något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar