Jag vill inte jobba – 8 anledningar varför

De allra flesta har tänkt tanken någong gång, att det hade varit underbart att inte behöva jobba. Jag själv känner det nästan varje vecka. Det är så mycket jag ogillar med att jobba och därför tänkte jag tillägna detta inlägget med anledningarna till varför jag inte vill jobba.

För mig är det otänkbart att arbeta från tidiga tjugoårsåldern till vanlig pensionsålder för att sedan få vara lite ledig i några år och njuta av någon form av frihet, förutsatt man inte blir allvarligt sjuk eller dör på vägen. Jag accepterar helt enkelt inte att det är allt som livet har att erbjuda. Jag strävar därför efter att bli ekonomiskt oberoende så jag kan sluta jobba om jag fortfarande känner likadant i framtiden.

8 anledningar till varför jag inte vill jobba

1. Pendling är värdelöst

I skrivande stund så bilpendlar jag till jobbet vilket tar mellan 25-30 minuter enkel resa beroende på hur stora bilköerna är. Om det inte är några bilköer tar samma sträcka vanligtvis 15 minuter men det är i princip alltid köbildning vid tiderna jag kör till och från jobbet.

Det går så klart att flytta närmre jobbet, men jag är helt säker på att det inte kommer göra mig gladare. Innan jag flyttade till husvagn bodde jag centralt med några minuters promenad till kontoret och fullkomligt hatade det. Att bo så centralt gjorde mig mer olycklig än vad bilpendlingen gör.

Vad är det då som är så dåligt med bilpendling? För det första kör folk som idioter. Jag lägger förmodligen alldeles för mycket energi på att tänka på hur andra kör, men eftersom att det påverkar min egen säkerhet i trafiken har jag svårt att släppa det. För det andra så är det tråkigt att lägga pengar på att transportera sig till och från jobbet. Det finns helt enkelt annat som jag hellre hade lagt pengarna på. För det tredje så är det dåligt för miljön och även om jag vet att min bilpendling inte påverkar något speciellt på det stora hela så hade jag helst undvikit att smutsa ner miljön om jag kunde.

Jag tror att en potentiell lösning på bilpendlingen är att börja cykla istället. Jag har testat det ett par gånger och det tar ca 40-45 minuter, säg 1h eftersom att jag behöver duscha när jag kommit fram. Att det tar lite längre tid gör mig inget eftersom att jag får motion samtidigt. Det är också miljövänligt och eftersom att jag redan har en cykel så är den enda kostnaden eventuella tillbehör och reparationer. Min plan är att börja cykla nu i vår när vädret förhoppningsvis blivit lite bättre.

2. Det är stressigt

Jag är ung och har egentligen bara haft ett heltidsjobb som också är mitt nuvarande jobb men om det är såhär stressigt på andra arbetsplatser så vill jag helst slippa det helt.

Under min uppväxt har jag sällan upplevt stress. Jag hade lätt för skolan och var nöjd sålänge jag blev godkänd. Nu när jag jobbar vill jag göra bra ifrån mig och känna en stolthet i det jag gör. Med dem förutsättningarna jag har på mitt nuvarande arbete är det svårt att göra det utan att det leder till stress och förra året gick det så långt att jag var nära på att gå in i väggen. Så som jag mådde när det var som sämst vill jag aldrig må igen. Jag är övertygad om att jag hade känt mindre stress om jag inte jobbade, även om det så klart finns andra saker som kan stressa en.

3. Heltid är helt enkelt för mycket

Inom mitt yrke är heltid 40 timmar i veckan och jag tycker helt enkelt att det är för mycket.

Dygnet är 24h.
Jag jobbar 8h, vilket lämnar 16h kvar.
För mig tar det ca 1h att pendla tur-och-retur, vilket ger mig 15h kvar.
På jobbet äter jag lunch vilket brukar ta ca 30 minuter vilket ger mig 14.5h kvar. Även om jag behöver äta även när jag är hemma så är det inte samma sak. Hemma kan jag njuta av maten och slappna av på ett annat sätt. På jobbet får jag sitta och lyssna på allt ointressant prat i matsalen samtidigt som jag är stressad om det är mycket att göra.

Vissa personer sover kanske 6h per natt. Jag är inte en av dem. Bäst mår jag om jag får sova 9h per natt. Det lämnar 5,5 kvar. På dessa 5,5h ska jag hinna äta frukost samt middag. Jag avskyr att stressa i mig mat och hoppar ofta över frukost, för annars är det 45 minuter som går åt bara till frukost. Säg att det tar ca 1,5h att laga och äta middag. Det lämnar 4h kvar, förutsatt att jag inte har någon syssla som behöver göras och jag tycker inte att det är tillräckligt med ledig tid. Det finns så mycket annat som jag vill göra utan att behöva stressa. Jag vill ha tid att läsa böcker, jag vill ha tid att spela datorspel, jag vill ha tid att skriva, jag vill ha tid att träna, jag vill ha tid att umgås med familj och vänner och jag vill ha tid att laga mat från grunden.

Det känns som att jag bara lever för helgen, som i sin tur går åt till att försöka återhämta mig från jobbveckan som nyss varit. Det är inte så jag vill leva mitt liv. Jag kan inte föreställa mig hur det skulle kännas om jag hade barn eller andra åtagande att förhålla mig till.

En potentiell lösning skulle vara att gå ner i arbetstid och jag har funderat en del på detta, men en del av mig vill slita lite extra nu när jag är ung och investera så mycket pengar som möjligt så att ränta-på-ränta-effekten kan börja göra sin grej och hjälpa mig mot ekonomisk frihet. Det kanske kan vara ett alternativt lite längre fram dock.

Det är svårt att väga för- och nackdelar mellan att jobba mer nu och mindre sen och tvärtom. Genom att jobba mer nu ökar mina chanser att bli ekonomiskt obereonde, men det är också nu det känns som jag borde hitta på roliga saker nu när jag är ung och frisk. Vem vet hur man kommer må i framtiden? Hur ser du på detta? Du får gärna lämna en kommentar nedan.

4. Det är orättvist

Jag vet att världen är orättvis och jag vet att jag är privilegierad som det är, men det finns vissa orättvisor med jobb som jag har svårt för att släppa.

Säg att jag lär mig utföra mitt jobb dubbelt så bra, tror du att jag kommer få dubbelt betalt? Det kommer jag inte. I bästa fall får jag en löneökning men den kommer inte vara i närheten av en dubbling.

Säg att jag lär mig utföra samma jobb som jag gör idag fast på halva tiden, tror du att jag kommer få bibehålla min lön men bara jobba halva tiden? Det kommer inte heller att hända. Detta är enligt mig exempel på en orättvis kompensation. Om jag presterar dubbelt så bra som en kollega innebär det inte att jag kommer bli dubbelt belönad för det. Detta kan i sin tur leda till att jag inte gör mitt allra yttersta för det finns inget för mig att vinna i att anstränga mig mera.

En annan sak är att vissa människor kan bli befodrade utan att egentligen förtjäna det. Nån som kommer sent, gör ett mediokert jobb och går tidigt kan bli befodrad medans andra som jobbar hårt kanske inte ens får ett erkännande för det dem gör. Detta är bara ett par exempel på orättvisor inom jobb, det finns så klart flera men jag vill inte göra detta inlägget alltför långt så jag hoppar över dem tills vidare.

5. Vissa människor gör inte det dem ska eller gör det dåligt

När jag gick i skolan gillade jag inte grupparbeten. Dem brukade ske på två olika sätt. Antingen var det någon som tog alldeles för mycket intiativ, vilket gjorde att jag inte kände att jag behövde göra särskilt mycket eller så tog ingen något intiativ vilket innebar att jag fick göra mer än vad jag borde. Jag är inget fan av någon av dem och ogillade oftast grupparbeten om man inte fick välja vilka man skulle arbeta med, för då kunde man välja att arbeta med människor man fungerade bra med.

Om jag klagade till en lärare eller förälder att det alltid var någon som inte drog sitt strå till stacken fick jag ibland höra att det kunde vara så i skolan men att det blev bättre när man kom ut i arbetslivet. Det var en riktig blåsning.

På ett företag är man ofta beroende av andra människor i någon mån, i alla fall är det så inom min bransch och yrke. Om en person vars arbete jag är beroende av inte gör sitt jobb korrekt blir mitt jobb i sin tur lidande. Det jag kan göra är att förklara för personen att den inte gör sitt jobb ordentligt och om det inte sker en förbättring får jag ta det vidare med min chef, men det är inte säkert att min chef kan göra något då han inte nödvändigtvis är chef för personen vars arbete jag är beroende av. Resultatet blir att jag inte kan göra ett så bra jobb som möjligt för att någon annan inte har gjort sitt jobb ordentligt.

6. Folk vill ofta ge ett falskt sken av framgång

En sak jag märkt och som jag ogillar är att många människor vill ge sken av att det går bättre än vad det egentligen gör. Det händer ofta att att vissa avdelningar rapporterar till andra att det går bra medans det är kris internt och man egentligen gör ett dåligt jobb.

En annan grej jag stör mig på är att vissa människor ska krydda sin yrkestitel. Vissa projektledare kallar sig inte för projektledare utan dem ska bestämt kalla sig teknisk projektledare, även om det dem gör inte är tekniskt. På samma sätt ska vissa som jobbar inom support kalla sig supportspecialister. Jag förstår inte varför man bara inte kan titulera sig med det man faktiskt gör.

7. Det är så mycket som är ineffektivt

Jag är övertygad om att många arbetsplatser hade kunnat införa 6-timmars arbetsdag med bibehållen lön utan problem så länge man effektiviserade verksamheten. Om folk fokuserade på vad som var viktigt och arbetade mer effektivt hade det varit mycket roligare att jobba.

Istället ska vi ha möten för att presentera information, möten för att komma fram till olika beslut, möten för att diskutera vad vi ska diskutera på nästa möte. Det tas dumma beslut som skapar mycket mer arbete och problem för oss men väldigt lite mervärde för våra kunder o.s.v. Det är så innefektivt och jag blir väldigt omotiverad av att ägna min arbetstid på sånt som inte skapar mervärde.

8. Det dödar mitt engagemang och mitt driv

När jag började jobba var jag väldigt engagerad och driven. Jag tyckte det var kul att jobba och det var extra roligt att komma på hur man kunde jobba bättre än tidigare. Eftersom att jag inte är chef av något slag har jag inte själv möjligheten att driva igenom förändringar och förslag på min arbetsplats, så om jag kommer på nåt får jag ta det med min chef eller någon annan ansvarig person. Tyvärr har jag märkt att många är helt handlingsförlamade. Även om jag diskuterar ihop mina förslag med ett par kollegor och tydligt listar för- och nackdelar så händer ingenting. Samtidigt kan dem vi tar upp förslaget med sitta och säg att förslaget är bra, men sen gör dem ingenting i alla fall. Ännu jobbigare blir det när det vi föreslår är branschstandard och det är jättekonstigt att vi inte redan jobbar så.

Jag känner hur mitt engagemang dör varje gång jag kommer på en bra grej som man sedan inte tar tillvara på och nu orkar jag inte ens längre komma med förslag, för det händer ingenting i alla fall. Jag vill ju göra ett bra jobb, men det känns fruktansvärt omotiverande när jag inte får förutsättningarna till att göra det och när ingen i maktposition verkar vilja göra saker bättre.

Potentiella lösningar

Jag tänker inte bara sitta här och vara tjurig utan försöker självklart leta fram potentiella lösningar. Även om jag inte vill jobba så behöver jag en inkomst för att kunna leva.

FIRE – Financial Independence Retire Early

FIRE handlar om att bli ekonomiskt oberoende och gå i tidig pension. Det kan ske genom att man investerar pengar tills man kan leva på avkastningen av sina investeringar. Det är helt klart en potentiell lösning och det är ett av mina stora livsmål. Men det kommer ta många år innan jag har fått ihop tillräckligt med kapital för att klassa mig som ekonomiskt fri, så det blir inte riktigt relevant förens många år framåt.

Gå ner i arbetstid

Att gå ner i arbetstid hade förmodligen minskat min stressnivå rätt mycket då jag får mer tid till återhämtning. Jag hade också haft mer tid över till att göra sådant jag vill göra, men just nu känner jag att jag vill tjäna och investera så mycket pengar som möjligt medans jag är ung. Att gå ner i arbetstid kan dock bli relevant längre fram, kanske som ett mellansteg om jag når mitt mål med att bli ekonomiskt oberoende.

Starta eget

Att starta eget kan även det vara en potentiell lösning. Då kan jag jobba hemifrån, slipper kollegor som jag inte trivs med och kan får göra saker på mitt eget vis. Att starta eget är något jag funderat på mycket och något jag vill göra. Jag har även försökt med små projekt men under förra året gick jag nästan in i väggen så dem projekten har legat på is ett tag. Förhoppningsvis kan jag ta tag i det i framtiden, men det får inte bli på min hälsas bekostnad.

Jobba hemifrån

Att jobba hemifrån skulle också lösa vissa av sakerna jag ogillar med att jobba, framförallt pendlingen. Jag har redan möjlighet att arbeta hemifrån ibland och de senaste veckorna har jag gjort det rätt mycket då jag varit förkyld och inte vill smitta någon annan på kontoret. Överlag har det funkat väldigt bra och jag har mått bättre i slutet av arbetspasset jämfört med när jag jobbar på kontoret. Jag ska se över vad för möjligheter det kan finnas med att jobba hemifrån framöver. Vem vet, kanske går chefen med på att låta mig jobba hemifrån 1-2 dagar i veckan.

Byta jobb

Det kan vara så att det är mycket bättre på andra arbetsplatser och att jag bara inte hittat rätt, men jag är inte jättesugen på att byta jobb heller av följande anledningar.

 • Det finns inte så många jobb inom mitt yrke där jag bor.
 • Jag får rätt bra betalt för min utbildningsnivå och ålder.
 • Många av mina kollegor är riktigt trevliga.
 • Jag har väldigt stor frihet i mitt dagliga arbete och det är ingen som direkt granskar mig.
 • Det har varit stressigt tidigare för att vi har varit underbemannade, men det ser ut att lösa sig inom några månader.

Nu menar jag inte att jag tänker vara kvar på min nuvarande arbetsplats i resten av mitt liv, men för tillfället känner jag inte riktigt att jag vill byta heller, men det beror såklart på vilka möjligheter som visar sig framöver.

Sammanfattning

Det här var då ett inlägg om anledningarna till varför jag inte vill jobba. Det finns så klart fler men det var dessa jag kom att tänka på just nu. Jag har märkt att min inställning till jobb kan skilja sig väldigt mycket från månad till månad. Vissa månader gillar jag att vara på kontoret och jobba medans jag under andra månader helst hade velat köpa en gård och bli självförsörjande.

Hur känner du för att jobba? Du får jättegärna lämna en kommentar nedan. Om du vill få ett påminnelsemail när jag skriver nåt nytt här på bloggen får du gärna prenumerera på mitt nyhetsbrev.

7 svar på ”Jag vill inte jobba – 8 anledningar varför”

 1. Arbete är något skit man måste göra för att leva. Ärlig mot mig själv, det är trist och ger ingen ting.

  Svara
  • Ärlig mot sig själv bör man nog alltid vara :). Förhoppningsvis kan man hitta ett jobb som ger någon typ av glädje men ibland känns det som en omöjlig uppgift.

   Det är en svår balansgång tycker jag. Det hade t ex varit kul med ett jobb där man får lära sig nya saker och utvecklas men efter ett tag känner man kanske att det är tillräckligt. Har läst om programmerare som tröttnat på att ständigt lära sig nya programmeringsspråk och ramverk t ex.

   Svara
 2. Hej! Så fint inlägg du har skrivit! Jag känner igen mig i bokstavligen allt du skriver. Du verkar vara en så driven och ambitiös person, men som har tappat lusten att jobba p.g.a att ingen uppskattar det på jobbet. I mitt jobb är det bara trötta gamlingar som blir befodrade, medan unga engagerade medarbetare inte får sin röst hörd eller får aldrig göra någon skillnad. Det gör att man såklart förlorar motivationen, för ens driv uppskattas inte.

  Jag hoppas att du hittar en bra lösning, du tänker i samma banor som mig. Jag jobbar heltid men funderar också på att kanske kolla om man kan gå ner i tid. Dock behöver jag vänta ett tag med det då jag är på ett vikariat just nu.

  Svara
  • Hej, vad kul att du uppskattade inlägget! Skönt att veta att man inte är helt ensam i att tycka och tänka så här.

   Hoppas du också hittar någon bra lösning i framtiden. Ha det bra.

   Svara
 3. Här har ni en till som inte vill jobba. Har jobbat på enormt många olika ställen och visst finns det dagar som kan vara helt okej o ibland till o med lite kul men jag skulle nog säga att oavsett vilket jobb jag varit på så är 8 av 10 arbetsdagar att man bara går dit för att få pengar på kontot så man får tak över huvudet o mat på bordet. Så tröttsamt att så många i dagens samhälle utåt har attityden att ”ja men klart man ska jobba o du utvecklas ju vem vill vara en latmask” varför måste man vara en latmask för att man inte jobbar undrar jag? Finns massor med kul saker man kan hitta på. Livet är så galet kort att det känns hemskt att slita 8 h per dag, 5 dagar i veckan fram till dess man är 65 eller nej förresten, den dagen vi ska gå i pension lär vi inte kunna gå förrän kring 70 för att få en dräglig pension att kunna leva på…om man nu ens når den åldern. Ibland får jag lust att sälja allt jag äger, köpa en billig men ändå ordentlig husvagn, bosätta mig nära naturen o få friheten att göra vad jag vill när jag vill under några år(naturligtvis inom de ekonomiska gränserna) för att få stressa ner.

  Svara
  • Håller helt med! Det finns ju oändligt med saker att göra bara man hade haft tid och energi till det.

   Har du läst mina andra inlägg? Lite kul att du nämner att bo i husvagn då jag faktiskt gjorde det under ett års tid. Långsiktigt var det inte för mig men det var lärorikt och en kul upplevelse.

   Hoppas du hittar en livssituation som passar dig! Tack fö din kommentar.

   Svara

Lämna en kommentar