Kostnad för att bo i husvagn eller husbil året runt

Om du funderat på att bo i husvagn eller husbil året runt har du säkert också funderat på vad det kostar. Det tänkte jag skriva om i det här inlägget. Jag bor själv i husvagn för tillfället, delvis för att spara pengar.

Vad kostar det att bo i husvagn eller husbil?

Så vad kostar det att bo i en husvagn eller husbil och ha den som permanentbostad? Det finns tyvärr inget rakt svar som passar alla. Det finns flera olika faktorer som påverkar vad det kan kosta, t ex priset på husbilen eller husvagnen, kostnad för uppvärmning och el, om du väljer att stå på campingplats, ställplats eller uppställd på någons mark. Om du vill leva på resande fot kommer det också att kosta. Nedan har jag gått in mera på dem olika punkterna med lite olika exempel.

Priset på husvagnen eller husbilen

Den kanske mest uppenbara kostnaden är kostnaden för själva husbilen eller husvagnen. Det finns husvagnar som kostar mellan ett par tusenlappar till nästan en miljon kronor. Husbilar är vanligtvis dyrare och om du vill ha något hyfsat modernt får du räkna med minst hundratusen och uppåt. En nyare och modernare kostar mer än en gammal. De nordiska vagnarna är i regel också dyrare än andra europeiska vagnar.

Du kanske behöver låna pengar för att ha råd. Då bör du också ta med räntekostnaden i dina beräkningar. Även amorteringen är värd att tänka på då den kan påverka din månadsbudget.

En annan sak att ta i beaktning är värdeminskningen. Om du i framtiden vill sälja din husvagn eller husbil kommer den högst troligtvis vara värd mindre än när du köpte den. Generellt sätt brukar man säga att husbilar tappar mer i värde än vad husvagnar gör.

Kostnad för campingplats, ställplats eller annan plats

En annan kostnad är kostnaden för campingplats, ställplats eller annan plats där du ställer ditt fordon. Priset för detta kan skilja mycket beroende på säsong och var i landet du befinner dig. Ställplatser är vanligtvis billigare än campingplatser. Det kan också bli billigare att hyra en plats under längre perioder jämfört med kortare. Ännu billigare kan det bli om du kan hitta någon som äger lite mark och kan tänka sig hyra ut en plats.

Om du vill veta mer exakt vad priset för campingplats eller ställplats är det nog enklast att kolla på dem platserna där du tänkt stå. Jag kan tänka mig att det går att få ner priset lite om man hyr en årsplats. Det skadar ju inte att försöka pruta lite i alla fall. Vissa väljer att fricampa, och då har man ju ingen kostnad för campingplats längre.

Kostnad för el och gasol

I en husvagn eller husbil använder man vanligtvis gasol för att laga mat. Du kan också använda gasol för att driva ditt kylskåp och för att få värme. El kan användas för vattenpumpar, kylskåp, värme, datorer, TV och all annan elektronik du vill använda.

På vissa campingplatser ingår el medans andra tar betalt separat. Så vad kan kostnaden vara för el och gasol? Det är omöjligt att svara på. Det beror på hur mycket du använder och vad elen kostar där du står. Vissa väljer att installera solceller på taket för att producera egen el.

Kostnaden kommer också skilja sig mellan sommarn och vintern, då det går åt mer energi på vintern för att hålla värmen.

Kostnad för skatt

En annan sak man behöver tänka på är skatten.

Skatt för husvagnar

För husvagnar är skatten låg. Den infon jag hittar är att skatten ligger på 360kr om året för de flesta vagnar.

Skatt för husbilar

Skatten är högre för husbilar. Enligt transportstyrelsen beskattas husbilar på två olika sätt beroende på när dem tagits i trafik. Om de togs i trafik före den 1 januari 2011 grundar sig skatten på tjänstevikten. Om husbilen togs i trafik 1 januari 2011 eller senare baseras skatten på koldioxidutsläppen vid blandad körning.

Jag kollade upp årsskatten för lite olika husbilar och såg summor mellan ca 6000kr och 14000kr

Kostnad för försäkring

En annan kostnad är försäkringen. Den kostar olika för husvagnar och husbilar. Priset kan också skilja sig mellan olika typer av försäkringar och olika försäkringsbolag. Det kan också kosta olika beroende på priset och åldern på husvagnen eller husbilen.

Försäkring för husvagnar

Försäkring för husvagnar är billigare än för husbilar. En ungefärlig kostnad är ca 2000kr om året för en husvagn, men det kan som sagt skilja sig mellan olika typer av försäkringar och försäkringsbolag. Vissa kan ha en mindre månadskostnad men högre självrisk och vice versa.

Försäkring för husbilar

En husbilsförsäkring kan kosta t ex 7000kr om året. För att få en mer exakt prisuppgift är det enklaste att kolla hos ett försäkringsbolag.

Ska du stå still eller resa?

Vissa väljer att vara stationära, alltså stå på samma ställe medans andra väljer att leva på resande fot (eller hjul). Att stå still är förmodligen billigare då du inte behöver betala för drivmedel.

Vad det kostar för mig att bo i husvagn året runt

Jag bor för tillfället i en husvagn året runt och har det som permanentbostad. Nedan kan du se mina kostnader.

Plats att stå på och el: 1000kr i månaden. Jag står på mina föräldrars tomt och bor därför väldigt billigt jämfört med om jag skulle stått på camping.
Försäkring: Ca 170kr i månaden.
Skatt: 360kr per år.

Total månadskostnad: 1200kr.

Jag har valt att inte räkna med värdeminskningen eftersom att jag inte vet hur mycket det blir, men det märks när jag det är dags att sälja. Husvagnen i sig kostade 155 000kr och jag köpte den kontant så jag har inga kostnader för lån. Än så länge har inte använt gasol så jag har inga kostnader för det.

Om man vill kan man ju räkna på alternativkostnaden nu när jag inte har dem pengarna investerade på börsen också, men riktigt så djupt tänkte jag inte gå in i det här inlägget.

Jag skriver inlägg varje månad där jag beskriver min ekonomi och redovisar mina kostnader. Om du vill läsa mer hittar du dem här.

Sammanfattning

Som du ser beror kostnaden på många olika faktorer och det går inte att ge ett rakt svar som passar på alla. Om du bor i husvagn eller husbil får du jättegärna lämna en kommentar och skriva vad det kostar för dig. Om du vill få en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

14 svar på ”Kostnad för att bo i husvagn eller husbil året runt”

 1. Hej! Tack för din utförliga info som du gjort här. Har själv funderingar på att skaffa husvagn om man blir ensam i dessa oroliga tider. Har därför inte råd att bo kvar i lägenheten. Har en kolonistuga m sommarvatten, m vet inte om man får stå där på tomten o bo i vagnen vintertid. Får höra mig för. Men tack för all info här som var mycket utförligt. Skriver under m synonymer min./Mina

  Svara
  • Hej! Jag bor inte längre i husvagnen, men när jag gjorde det var jag skriven hos mina föräldrar och fick posten dit. Mvh EnBraBlogg

   Svara
  • Hej! Jag bor inte längre i husvagnen, men när jag gjorde det var jag skriven hos mina föräldrar och fick posten dit. Mvh EnBraBlogg

   Svara
 2. Hej,
  jag funderar på att köpa en husvagn. Kommer ingenvart med hyreslägenheter, de är för dyra, eller så har man inte tillräckligt med privacy, och så är de tidsbegränsade.

  Vad jag förstår så är det bättre att ha husvagn än husbil, om man ska bosätta sig permanent någonstans.

  Kan någon med erfarenhet hjälpa mig att berätta hur och vad som behövs och hur man går tillväga? Jag är total nybörjare.

  1) Jag har ingen bil med krok för att dra iväg med husvagnen. Ska man själv hålla utkik efter campingplats och hyra en bil med krok för att ta sig dit, eller kan man hitta en vagn som redan står på en plats och inte behöver flyttas?

  2) Hur hittar man campingplatser? Finns det några nära Stockholm city?

  3) Hur får man tillgång till el, varmvatten, internet, toalett, tvättstuga?

  4) Bortsett från kosten av en vagn – vilka andra kostnader är involverade? Ställplats, försäkringar, t.ex.)

  5) Hur kan man få post? Jag har ingen som kan använda som ”alibiadress” . Poste festande? Postfack? Får ibland paket från DHL eller UPS, hur ska de hitta en?

  6) Folkbokföring. Var ska man vara skriven?

  Tacksam för all hjälp jag kan få 🙏🏼.
  Mvh,
  Maria

  Svara
  • Hej! Jag kan försöka svara på några av frågorna.

   Ja jag skulle nog våga påstå att en husvagn är smidigare för permanentboende förutsatt att man inte tänker leva på resande fot, för då blir läget annorlunda.

   1. Jag tror det enklaste skulle vara att hyra en bil med dragkrok eller se om någon bekant skulle kunna hjälpa dig att flytta vagnen.

   2. Här kan jag tyvärr inte ge någon rekommendation då jag inte är från Stockholmsområdet, men om du googlar lite bör du kunna hitta campingar som erbjuder åretruntboende.

   3. Välutrustade campingplatser har tvättstuga. Vad jag vet brukar el ingå i priset för campingen och då har man helt enkelt en sladd som man kopplar in i husvagnen. För internet är det nog mobilt bredband som gäller om inte campingen erbjuder någon form av wifi. Moderna husvagnar har varmvattenberedare så det borde inte vara några konstigheter, även om det kanske inte fungerar fullt lika snabbt och smidigt som i en lägenhet eller ett hus. Här får man också tänka på att vattentanken är begränsad. De flesta husvagnar har en kasettoalett som behöver tömmas. Campingplatser har en plats där du kan göra detta. Dem har också vanliga toaletter som kan användas om man inte vill använda toaletten i husvagnen.

   4. Campingsplats, försäkring, skatt, reparationer, el är det jag kommer att tänka på nu.

   Hoppas svaren var till någon nytta.

   Mvh

   Svara
 3. Hej intressant o läsa, har själv börjat tänkte bo i husvagn, och tänkt få ner kostnader, för att kunna köpa min drömhus i framtiden, men bor i Norrbotten och fick höra av nån att man kan inte bo i husvagn under vintertid här upp. Men vet inte riktigt hur jag ska göra och vart ska man stå, tips 😊 vad gick kostnader hos dig i månad när du borde i husvagn?

  Svara
  • Hej! Jag har tyvärr inte så bra koll på vilka temperaturer ni har där uppe, men med tanke på att det finnns dem som bor i husvagn på skidorter vintertid så låter det inte omöjligt.

   I mitt fall var det väldigt billigt då jag kunde stå på en tomt som min släkt äger. Sedan betalade jag ett fast pris för elen. Tyvärr är nog mina kostnade inte representativa.

   Om man inte har tillgång till någon tomt är nog det enklaste att se om det finns någon camping eller ställplats som är aktiv året runt och se vad det kostar att stå där, samt se om el ingår i det priset eller inte. Jag misstänker att man behöver stötta värmen med gasol när det blir kallt vilket också gör att det kostar mera. Sorry att jag inte kan vara till mer hjälp än så. Lycka till!

   Svara
 4. Hej EnBraBlogg,

  Har ännu bara en strimma dröm om det fria livet i husbil/vagn.
  Blir dock nyfiken på varför det är bättre med husvagn än husbil vid permanent boende.
  Vore tacksam att höra lite tankar om det.

  Svara
  • Hej!

   Jag tror att det beror väldigt mycket från fall till fall. I mitt fall var jag stationär hela tiden och då tyckte jag att det var vettigare med en husvagn av lite olika anledningar. För det första är det billigare, både i inköp och för försäkring. För det andra så behövde jag helt enkelt ingen motor i mitt boende. När jag körde till jobbet eller till affären ville jag inte behöva ta med mig hela boendet.

   Om man istället vill leva på resande fot kan nog en husbil vara lämpligare, men jag tror som sagt att det skiljer sig från fall till fall och att det är en smaksak.
   Det hänger helt enkelt på hur man vill leva sitt liv och välja det som passar in bäst för den situationen. Det som är bäst för en behöver inte vara bäst för en annan.

   Svara
 5. Hej. Du verkar ha riktigt bra koll. Jag är en av många som inte kommer att ha råd att bo i lägenhet som pensionär utan bidrag. Fy tusan.
  Jag läser att du rekommendera husvagn för längre stopp. Jag har aldrig campat men husvagn verkar mer ombonat.
  Tänker mig neråt solkusten ..
  Men är det inte otroligt lyhört att bo så här

  Svara
  • Hej!

   Tråkigt att höra om situationen inför pensionen. Har du något eget sparande? Det kanske inte är för sent att göra situationen lite bättre. Önskar dig all lycka.

   Personligen tycker jag att fördelarna med en husvagn väger tyngre än dem för husbil när det kommer till längre stopp, men det är så klart väldigt individuellt. Det finns folk som bor permanent i husbil och tycker att det funkar jättebra.

   Solkusten låter riktigt härligt. Ett av mina mål är faktiskt att kunna spendera vintern på soligare breddgrader och vara i Sverige under vår och sommar, men det ligger rätt långt bort.

   Jag kan tyvärr inte svara för hur lyhörda nya husvagnar är. Den jag bodde i var från 2008 och den var väldigt lyhörd. För mig var det aldrig något problem då jag inte blev störd av någon. Istället ledde det till att jag kände mig närmre naturen. På sommarn vaknade jag av fågelkvitter och på hösten somnade jag till ljudet av regn på taket. När det ösregnade kunde det visserligen låta lite väl mycket. Det är möjligt att nyare husvagnar isolerar bättre mot ljud. Bor man på camping får man nog räkna med att man själv hörs och att man hör andra tror jag.

   Mvh

   Svara

Lämna en kommentar