Kostnad för att bo i husvagn eller husbil året runt

Om du funderat på att bo i husvagn eller husbil året runt har du säkert också funderat på vad det kostar. Det tänkte jag skriva om i det här inlägget. Jag bor själv i husvagn för tillfället, delvis för att spara pengar.

Vad kostar det att bo i husvagn eller husbil?

Så vad kostar det att bo i en husvagn eller husbil och ha den som permanentbostad? Det finns tyvärr inget rakt svar som passar alla. Det finns flera olika faktorer som påverkar vad det kan kosta, t ex priset på husbilen eller husvagnen, kostnad för uppvärmning och el, om du väljer att stå på campingplats, ställplats eller uppställd på någons mark. Om du vill leva på resande fot kommer det också att kosta. Nedan har jag gått in mera på dem olika punkterna med lite olika exempel.

Priset på husvagnen eller husbilen

Den kanske mest uppenbara kostnaden är kostnaden för själva husbilen eller husvagnen. Det finns husvagnar som kostar mellan ett par tusenlappar till nästan en miljon kronor. Husbilar är vanligtvis dyrare och om du vill ha något hyfsat modernt får du räkna med minst hundratusen och uppåt. En nyare och modernare kostar mer än en gammal. De nordiska vagnarna är i regel också dyrare än andra europeiska vagnar.

Du kanske behöver låna pengar för att ha råd. Då bör du också ta med räntekostnaden i dina beräkningar. Även amorteringen är värd att tänka på då den kan påverka din månadsbudget.

En annan sak att ta i beaktning är värdeminskningen. Om du i framtiden vill sälja din husvagn eller husbil kommer den högst troligtvis vara värd mindre än när du köpte den. Generellt sätt brukar man säga att husbilar tappar mer i värde än vad husvagnar gör.

Kostnad för campingplats, ställplats eller annan plats

En annan kostnad är kostnaden för campingplats, ställplats eller annan plats där du ställer ditt fordon. Priset för detta kan skilja mycket beroende på säsong och var i landet du befinner dig. Ställplatser är vanligtvis billigare än campingplatser. Det kan också bli billigare att hyra en plats under längre perioder jämfört med kortare. Ännu billigare kan det bli om du kan hitta någon som äger lite mark och kan tänka sig hyra ut en plats.

Om du vill veta mer exakt vad priset för campingplats eller ställplats är det nog enklast att kolla på dem platserna där du tänkt stå. Jag kan tänka mig att det går att få ner priset lite om man hyr en årsplats. Det skadar ju inte att försöka pruta lite i alla fall. Vissa väljer att fricampa, och då har man ju ingen kostnad för campingplats längre.

Kostnad för el och gasol

I en husvagn eller husbil använder man vanligtvis gasol för att laga mat. Du kan också använda gasol för att driva ditt kylskåp och för att få värme. El kan användas för vattenpumpar, kylskåp, värme, datorer, TV och all annan elektronik du vill använda.

På vissa campingplatser ingår el medans andra tar betalt separat. Så vad kan kostnaden vara för el och gasol? Det är omöjligt att svara på. Det beror på hur mycket du använder och vad elen kostar där du står. Vissa väljer att installera solceller på taket för att producera egen el.

Kostnaden kommer också skilja sig mellan sommarn och vintern, då det går åt mer energi på vintern för att hålla värmen.

Kostnad för skatt

En annan sak man behöver tänka på är skatten.

Skatt för husvagnar

För husvagnar är skatten låg. Den infon jag hittar är att skatten ligger på 360kr om året för de flesta vagnar.

Skatt för husbilar

Skatten är högre för husbilar. Enligt transportstyrelsen beskattas husbilar på två olika sätt beroende på när dem tagits i trafik. Om de togs i trafik före den 1 januari 2011 grundar sig skatten på tjänstevikten. Om husbilen togs i trafik 1 januari 2011 eller senare baseras skatten på koldioxidutsläppen vid blandad körning.

Jag kollade upp årsskatten för lite olika husbilar och såg summor mellan ca 6000kr och 14000kr

Kostnad för försäkring

En annan kostnad är försäkringen. Den kostar olika för husvagnar och husbilar. Priset kan också skilja sig mellan olika typer av försäkringar och olika försäkringsbolag. Det kan också kosta olika beroende på priset och åldern på husvagnen eller husbilen.

Försäkring för husvagnar

Försäkring för husvagnar är billigare än för husbilar. En ungefärlig kostnad är ca 2000kr om året för en husvagn, men det kan som sagt skilja sig mellan olika typer av försäkringar och försäkringsbolag. Vissa kan ha en mindre månadskostnad men högre självrisk och vice versa.

Försäkring för husbilar

En husbilsförsäkring kan kosta t ex 7000kr om året. För att få en mer exakt prisuppgift är det enklaste att kolla hos ett försäkringsbolag.

Ska du stå still eller resa?

Vissa väljer att vara stationära, alltså stå på samma ställe medans andra väljer att leva på resande fot (eller hjul). Att stå still är förmodligen billigare då du inte behöver betala för drivmedel.

Vad det kostar för mig att bo i husvagn året runt

Jag bor för tillfället i en husvagn året runt och har det som permanentbostad. Nedan kan du se mina kostnader.

Plats att stå på och el: 1000kr i månaden. Jag står på mina föräldrars tomt och bor därför väldigt billigt jämfört med om jag skulle stått på camping.
Försäkring: Ca 170kr i månaden.
Skatt: 360kr per år.

Total månadskostnad: 1200kr.

Jag har valt att inte räkna med värdeminskningen eftersom att jag inte vet hur mycket det blir, men det märks när jag det är dags att sälja. Husvagnen i sig kostade 155 000kr och jag köpte den kontant så jag har inga kostnader för lån. Än så länge har inte använt gasol så jag har inga kostnader för det.

Om man vill kan man ju räkna på alternativkostnaden nu när jag inte har dem pengarna investerade på börsen också, men riktigt så djupt tänkte jag inte gå in i det här inlägget.

Jag skriver inlägg varje månad där jag beskriver min ekonomi och redovisar mina kostnader. Om du vill läsa mer hittar du dem här.

Sammanfattning

Som du ser beror kostnaden på många olika faktorer och det går inte att ge ett rakt svar som passar på alla. Om du bor i husvagn eller husbil får du jättegärna lämna en kommentar och skriva vad det kostar för dig. Om du vill få en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

6 tankar på “Kostnad för att bo i husvagn eller husbil året runt”

 1. Hej! Tack för din utförliga info som du gjort här. Har själv funderingar på att skaffa husvagn om man blir ensam i dessa oroliga tider. Har därför inte råd att bo kvar i lägenheten. Har en kolonistuga m sommarvatten, m vet inte om man får stå där på tomten o bo i vagnen vintertid. Får höra mig för. Men tack för all info här som var mycket utförligt. Skriver under m synonymer min./Mina

  Svara
  • Hej! Jag bor inte längre i husvagnen, men när jag gjorde det var jag skriven hos mina föräldrar och fick posten dit. Mvh EnBraBlogg

   Svara
  • Hej! Jag bor inte längre i husvagnen, men när jag gjorde det var jag skriven hos mina föräldrar och fick posten dit. Mvh EnBraBlogg

   Svara

Lämna en kommentar