Månadsrapport – April 2021

Det har blivit dags för ännu en månadsrapport här på bloggen. Om det är första gången du läser en av mina månadsrapporter så är det helt enkelt ett inlägg där jag går igenom hur min månad har varit, främst ekonomiskt men också lite om vilka böcker jag läst och hur det gått med bloggandet.

Inlägget skall inte ses som ekonomisk rådgivning.

Ekonomi

Inkomster och utgifter

KategoriSumma
Lön efter skatt43 316 kr
Annan1000 kr
Lunchförmån2354 kr
Total inkomst46 670 kr

På inkomstsidan var det större siffror än vanligt. Anledningen till det är att jag fick ut min årsbonus vilket gav lite extra klirr i kassan.

KategoriSumma
Boende7125 kr
Transport269 kr
Telefon427 kr
Mat & hygienartiklar2615 kr
Kläder0 kr
Nöje698 kr
Annat2290 kr
Buffertsparande0 kr
Sparande för resor och annat kul0 kr
Totala utgifter13 424 kr

För utgifterna var det en rätt normal månad. Det enda som sticker ut lite är kategorin annat och det är för att jag blev dags för mig att köpa glasögon. Annars höll jag nere kostnaderna rätt bra.

Visserligen är kostnaden för mat högre än vad jag egentligen skulle vilja. Jag har tänkt att det inte skulle vara några konstigheter att få ner det till under 2000 kronor, men samtidigt vill jag inte snåla på mat. Jag äter sällan ute, så där kan jag inte spara in så mycket.

Det jag skulle kunna göra är att köpa billigare råvaror men jag tycker det är värt att köpa de lite dyrare alternativen om dem är ekologiska, håller en högre kvalitet eller är närproducerade.

Investeringar

I tabellen nedan kan du se vart jag placerade pengar den här månaden.

KategoriSumma
Nordamerikanska aktier10 000 kr
Europeiska aktier13 000 kr
Fonder2000 kr
Kryptovaluta0 kr
Fundamental analys5000 kr
Totala investeringar30 000 kr
Sparkvot64,28 %

Det är inte så mycket att kommentera så vi hoppar vidare till hur mina portföljer presterade.

PortföljUtveckling under månadenUtveckling under året
Europeiska aktier+10,59 %+20,76 %
Nordamerikanska aktier+3,55 %+10,46 %
Kryptovalutor+44,92 %+292,75 %
Indexfonder+0,95 %+12,47 %
Fundamental analys+9,12 %+6,52 %
Totala portföljen+17,94 %+71,53 %

Återigen är portföljen som jag kallar för kryptovalutor den stora vinnaren. Jag valde att sälja av en liten del av den för att hämta hem lite vinst men har fortfarande kvar det mesta.

Under månaden presterade alla mina aktieportföljer bättre än indexfondportföljen. Tyvärr ser det inte likadant ut om vi ser till året. Den europeiska portföljen går riktigt bra. Den nordamerikanska släpar efter lite och portföljen som jag lite slarvigt kallar för fundamental analys går sämre.

Detta är något som kan ändras på en månad så det gör mig inte jättemycket. Det som är viktigt är hur portföljerna presterar över tid. Om jag inte slår index över tid så kommer jag förmodligen gå tillbaka till att bara investera i indexfonder. Det är dock väldigt kul att försöka slå index och extra kul om jag lyckas. Förra året slog alla mina aktieportföljer indexportföljen med råge.

Portföljvärde

Nedan kan du se hur mycket mina portföljer var värda i slutet av månaden.

PortföljPortföljvärde
Europeiska aktier271 355 kronor
Nordamerikanska aktier231 072 kronor
Kryptovalutor801 097 kronor
Indexfonder609 841 kronor
Fundamental analys113 900 kronor
Totala portföljen2 027 264 kronor

Något som är väldigt kul är att jag nådde min andra miljon. Jag har inte hunnit bestämt hur jag ska fira detta ännu eller om jag ens ska göra det. Det går att hitta på lite roligare grejer när corona är över så jag satsar nog på att göra nåt roligt då istället.

Böcker

När det kommer till bokläsning så rullade det på bra i början av månaden. Jag läste ut en bok som heter Depression – det är inte bara du : Diagnos på ett omänskligt samhälle och jag har även skrivit ett bokips om den som du kan hitta här.

Efter det läste jag en bok som heter Reload – Så blir du återhämtningssmart samt boken Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna. Båda dessa tänker jag skriva boktips för framöver.

Just nu läser jag How to win friends and influence people och än så länge verkar den riktigt bra.

Vill du se alla mina boktips kan du klicka här.

Bloggning

När det kommer till bloggandet började månaden starkt för att sedan avta lite.

Under April skrev jag följande inlägg:

Sammanfattning

Det var det för den här månaden. Det var kul att se portföljen nå miljon nummer två och det ska bli spännande att se om det håller i sig eller om det sjunker lite.

Om du vill läsa mer av min blogg så har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera. Då får du en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Hur var din månad? Lämna gärna en kommentar nedan.

Lämna en kommentar