Månadsrapport – Augusti 2020

Ytterligare en månad har susat förbi och det har blivit dags för augustis månadsrapport.

Om det är första gången du läser en av mina månadsrapporter så undrar du säkert vad detta är för något. Kort förklarat är det inlägg jag skriver varje månad där jag går igenom hur min ekonomi varit för månaden och hur det går för mig i jakten mot ekonomisk frihet. Jag skriver också lite om vilka böcker jag läst, hur det går med bloggandet och lite annat.

Ekonomi

Som vanligt brukar jag börja med ekonomin.

Inkomster och utgifter

KategoriSumma
Lön efter skatt27742kr
Annan1000kr
Lunchförmån2156kr
Total inkomst30898kr

På inkomstsidan såg allt rätt normalt ut. Lönen var lite högre än vanligt men inget extraordinärt.

KategoriSumma
Boende1175kr
Transport2181kr
Telefon468kr
Mat & hygienartiklar2949kr
Kläder0kr
Nöje1624kr
Annat2412kr
Buffert/Korttidssparande1000kr
Totala utgifter11809kr

Utgiftssidan skiljer sig lite mera. Kostnaden för transport är högre än vanligt då jag var iväg på två road trips under augusti. Även kostnaden för mat är rätt hög då jag åt en hel del ute. Utöver det ser det rätt normalt ut bland utgifterna.

Investeringar

Tabellen nedan visar i vilken av mina portföljer som jag investerade pengar i under augusti. Nytt för denna månadsrapporten är att jag lagt till en portfölj. Det var nämligen så att jag läste ut en bok som gjorde mig så pass inspirerad att jag villl ge mig på fundamental analys och se hur jag lyckas med det. Därför valde jag att skapa ett eget isk just för detta ändamål. Det kontot är mycket mindre än mina andra portföljer då det blir lite av ett expriment till att börja med, men om det går bra kommer jag förmodligen skjuta in mer pengar i framtiden.

KategoriSumma
Nordamerikanska aktier5500kr
Europeiska aktier6000kr
Fonder1000kr
Kryptovaluta0kr
Fundamental analys5500kr
Totala investeringar18000kr
Sparkvot58,26%

Så hur gick det för mina portföljer i augusti?

PortföljUtveckling under månadenUtveckling under året
Europeiska aktier+5,89%+14,22%
Nordamerikanska aktier+5,79%+14,24%
Kryptovalutor+24,49%+236,25%
Indexfonder+5,06%-1,77%
Fundamental analys+2,19%+2,19%
Totala portföljen+10,30%+17,78%

Den uppenbara uppstickaren är återigen kryptovalutor som stack upp hela 24%. Det gjorde att totalen drogs upp till hela 10,30% för månaden. Mina två tidigare aktieportföljer fortsatte att prestera bättre än min indexportfölj. Jag vill inte bedömma prestationen från min nya portfölj då den inte funnits i mer än två veckor. Det kan också vara värt att nämna att den kommer innehålla färre innehav än mina andra portföljer och bör vara mer volatil.

Portföljvärde

Denna sektion är ett nytillskott i mina månadsrapporter. Jag tänkte skriva ner hur mycket mina portföljer är värda varje månad. Jag hoppas det är en bra addering i månadsrapporterna. Om du tycker jag bör ändra något får du mer än gärna lämna en kommentar nedan och ge förbättringsförslag. Konstruktiv kritik är alltid välkommen.

PortföljPortföljvärde
Europeiska aktier138 074 kr
Nordamerikanska aktier134 728 kr
Kryptovalutor137 449 kr
Indexfonder486 071 kr
Fundamental analys26 892 kr
Totala portföljen923 214 kr

Anledningen till att den nystartade portföljen har ett större värde än dess första insättning är för att jag sålde av några innehav från mina andra portföljer och förde över dem pengarna till den nya portföljen istället.

På totalen närmar sig portföljen sig mot miljonen. Det känns både stort samtidigt som det är en låg väg kvar mot mitt stora mål. Oavsett så ska jag försöka glädja mig åt att ett delmål är nått.

Böcker

När det kommer till läsning så fortsatte jag att läsa The art of possibility, men jag kunde inte slutföra den. Jag säger inte att det är en dålig bok, men jag gillade inte sättet den var skriven på och kunde inte alls relatera till det som stod i den.

Istället började jag läsa boken One up on wall street, skriven av Peter Lynch. Den var riktigt bra tycker jag och så småningom kommer det upp ett boktips om den här på bloggen. Det var denna bok som inspirerade mig till att testa fundamental analys. Jag tyckte att den var så pass bra att jag började läsa hans uppföljare Beating the street direkt.

Bloggning

Under första halvan av augusti rullade bloggningen på ganska bra. Sen tog semestern slut och därefter har det varit svårt att hitta orken. Just nu är det en rätt stressig period på jobbet och bloggen får tyvärr nedprioriteras om jag inte ska gå in i väggen. Det kommer förmodligen fortsätta i samma spår en bra bit in i september, men jag ska försöka skriva mera när orken infinner sig.

Inlägg för Augusti:
Boktips – The Lean Startup
Snart är jag miljonär
Fira milstolpar i livet
Fördelar och nackdelar med att bo i lägenhet
Flytta till lägenhet

Sammanfattning

Augusti har varit en bra månad på nästan alla froner. Portföljerna gick bra, det har blivit en del läsning och jag har bloggat mer än vad jag brukar. Förhoppningsvis fortsätter det i samma spår framöver.

Om du gillade det här inlägget och vill läsa mer har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Då får du en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen. Lämna gärna en kommentar nedan om du känner för det!

Lämna en kommentar