Månadsrapport – Februari 2020

Då var det dags för min andra månadsrapport här på bloggen. Återigen får du gärna lämna en kommentar om du tycker jag bör göra något annorlunda.

Ekonomi

Inkomster och utgifter

I tabellen nedan syns mina inkomster för månaden.

KategoriSumma
Lön efter skatt24102kr
Annan2000kr
Lunchförmån2156kr
Total inkomst28258kr

I tabellen under syns mina utgifter för månaden.

KategoriSumma
Boende1157kr
Transport1409kr
Telefon348kr
Mat & hygienartiklar3558kr
Kläder0kr
Nöje249kr
Annat2934kr
Buffert/Korttidssparande500kr
Totala utgifter10155kr

Återigen sticker kostnaden för mat ut lite extra. Det beror dels på att jag ätit ute mer än vanligtvis samt att jag bjudit både familj och min flickvän på mat mer än vanligt.

Även kategorin annat var lite högre än normalt, huvudsakligen för att jag hade en inbetalning för mitt CSN-lån.

Investeringar

I tabellen nedan kan du vart jag har investerat pengar denna månaden.

KategoriSumma
Nordamerikanska aktier4750kr
Europeiska aktier8250kr
Fonder4000kr
Totala investeringar17000kr
Sparkvot60,16%

Det har varit en intressant månad på börsen på grund av coronaviruset. På olika forum verkar vissa ha total panik och jag är glad att jag inte är en av dem. Jag trodde jag skulle påverkas mer av att förlora så mycket pengar som jag gjort denna månaden men det har faktiskt inte påverkat mig över huvud taget. Eftersom att jag investerat i kryptovalutor sedan tidigare är jag van vid snabba fall och snabba uppgångar. Jag misstänker att det gjort mig lite avtrubbad när det kommer till sånt här. Minus 10% på en månad är inte nåt som får mig att höja på ögonbrynen när det inte är ovanligt att man ser samma nedgång under en dag.

Då jag är långsiktig i mina investeringar så påverkar inte denna nedgången mig nämnvärt utan jag fortsätter att köpa aktier och fonder precis som vanligt. I tabellen nedan kan du se hur mina portföljer gått under månaden.

PortföljUtveckling under månadenUtveckling under året
Europeiska aktier-8,95%-5,99%
Nordamerikanska aktier-9,10%-1,44%
Kryptovalutor+21,60%+89,54%
Indexfonder-8,17%-6,02%
Totala portföljen-4,85%+1,02%

Det är kul att se att kryptovalutorna dämpat fallet lite. Det är desto tråkigare att se att mina aktieportföljer presterade sämre än fondportföljen, men egentligen spelar det ingen roll på månadsbas. Om vi istället tittar på årsportföljen ser vi att den europeiska portföljen presterar likt mina indexfonder medans den nordamerikanska portföljen presterar bättre än indexfonderna. Återigen är det en kort mätperiod och säger ingenting vidare om jag lyckas slå index eller inte, men det är kul att mäta upp för att öka min motivatin att slå index på sikt.

Böcker

Denna månaden har jag läst lite grann, även om det inte blev så mycket som jag önskat p.g.a. mycket jobb, upptagna helger och sjukdom. Jag köpte boken Factfulness av Hans Rosling och än så länge tycker jag den är riktigt bra. När jag är klar med den kommer jag förmodligen skriva en bokrekommendation om den här på bloggen.

Bloggning

Tyvärr har det inte blivit så mycket bloggande som jag önskat. Första halvan av månaden var fylld av jobb och under andra halvan har det varit mycket annat samtidigt som jag varit sjuk. Innan jag blev sjuk hann jag börja skriva lite på ett nytt inlägg som kommer upp inom snar framtid. Jag känner att jag borde bli bättre på att skriva lite varje dag, för det är både roligt och går hyfsat enkelt när jag väl sätter mig och gör det.

Sammanfattning

Februari har varit en rolig och lärorik månad för mig. Det är kul med aktivitet på börsen och jag är jätteglad över att ha lärt mig att jag inte påverkas något av börsfall på ca 10%. Förhoppningsvis innebär det att jag har en rimlig risknivå. Det ska bli spännande att se hur börsen presterar nu i Mars.

Om du vill få en påminnelse när jag publicerar inlägg, t ex min nästa månadsrapport eller en bokrekommendation kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev. Då får du ett mail när jag släppt något nytt här på bloggen. Som vanligt får du gärna lämna en kommentar om du har någon fråga.

Lämna en kommentar