Månadsrapport – Januari 2020

Det har blivit dags för min allra första månadsrapport. I dessa kommer jag att att främst gå igenom min ekonomi för månaden men även skriva lite om hur det har gått med bloggandet och kanske tips om någon bok jag läst. Om du har förslag på något du tycker att jag bör ta upp eller göra annorlunda får du gärna lämna en kommentar.

Ekonomi

Inkomster

I tabellen nedan syns min inkomst för månaden.

KategoriSumma
Lön efter skatt24452kr
Annan1000kr
Lunchförmån2156kr
Total inkomst27608kr

Utgifter

I nästa tabell syns mina utgifter för månaden.

KategoriSumma
Boende1168kr
Transport4182kr
Telefon348kr
Mat & hygienartiklar3304kr
Kläder0kr
Nöje0kr
Annat2112kr
Buffert/Korttidssparande1743kr
Totala utgifter12857kr

Kostnader som sticker ut denna månaden är helt klart inom kategorierna för transport och mat. Att transportkostnaderna är högre än normalt beror på att skatten för min bil skulle betalas in och den står för nästan halva transportkostnaden. Jag har också märkt att min bil drar betydligt mer bensin med vinterdäcken jämfört med sommardäcken.

Att matkostnaderna dragit iväg är nog mest p.g.a. att det blivit många uteluncher denna månaden. Jag tycker oftast det är ovärt att äta ute men det har varit en stressig månad på jobbet och någon vecka missade jag att laga matlådor inför veckan.

Jag hade också en utgift för en elinstallation på 7000kr men jag använde pengar från mitt buffertkonto för att betala den. Eftersom att jag redovisar alla insättningar på buffertkonto som en kostnad vill jag inte redovisa dem igen för att undvika dubletter.

Investeringar

I tabellen nedan syns fördelning över månadens investeringar.

KategoriSumma
Nordamerikanska aktier7000kr
Europeiska aktier5450kr
Fonder5000kr
Totala investeringar17450kr
Sparkvot63,21%

Om ni är uppmärksamma kanske ni märker att mina kostnader och investeringar är mer än vad jag tjänade och det är helt riktigt. Det beror på att jag hade pengar över från förra månaden och eftersom att jag räknar från månad-till-månad och inte lön-till-lön så blir det såhär.

Mina portföljer

Så hur har det då gått för mina investeringar denna månaden?

PortföljResultat
Europeiska aktier+2,33%
Nordamerikanska aktier+6,81%
Kryptovalutor+48,95%
Indexfonder+2,55%
Totala portföljen+6,17%

Det har minst sagt varit en bra månad för kryptovalutorna som steg nästan 50%. Det är också kul att mina Nordamerikanska aktier presterat mycket bättre än mina indexfonder. Jag föredrar att använda mina indexfonder som benchmark eftersom att det är där jag hade placerat pengarna om jag inte la dem i aktier.

Böcker

Det har varit en månad med väldigt mycket på jobbet och jag har helt enkelt prioriterat bort läsningen för annat. Förhoppningsvis kan jag komma igång med läsningen ordentligt nu i februari.

Bloggning

Bloggen är igång! Jag har planerat att starta denna bloggen i mer än ett halvår och nu är den äntligen igång. Även om jag inte lyckats skriva så mycket som jag önskat är jag väldigt glad över att ha börjat och fått upp hemsidan.

Sammanfattning

För att sammanfatta har det varit en rätt vanlig månad. Detta är min första månadsrapport så jag kanske testar lite olika upplägg i framtiden för att se vilket som passar. Om du har något förslag så får du jättegärna lämna en kommentar så ska jag försöka förbättra rapporten till nästa månad.

Om du vill få en påminnelse när jag publicerar min nästa månadsrapport kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar