Månadsrapport – Januari 2021

Det har blivit dags för årets första månadsrapport. Jag tycker att vi börjar direkt. Kom ihåg att detta bara är reflektioner över min egen ekonomi. Inlägget skall inte ses som ekonomisk rådgivning.

Ekonomi

Inkomster och utgifter

KategoriSumma
Lön efter skatt24 134 kr
Annan1000 kr
Lunchförmån2354 kr
Total inkomst27 488 kr

På inkomstsidan såg allt relativt vanligt ut. Under månaden som gick fick jag mitt lönebesked och jag blev nöjd över min löneökning. Nästa månadslön blir högre än vanligt då jag får ökningen retroaktivt från november, men även mina kommande löner kommer ligga högre än tidigare.

KategoriSumma
Boende7173 kr
Transport269 kr
Telefon468 kr
Mat & hygienartiklar2485 kr
Kläder0 kr
Nöje325 kr
Annat2748 kr
Buffertsparande0 kr
Sparande för resor och annat kul1000 kr
Totala utgifter14 468 kr

Det är inte heller mycket som sticker ut på utgiftssidan. Nu när man mest är hemma hela tiden har jag knappt använt bilen så där är det endast försäkring som kostat.

Kostnaden för mat hade jag velat minska något. Jag tror att jag kommer kunna spara in några hundralappar på mat varje månad framöver då jag tänker börja äta mer veganskt igen. Det är inte av ekonomiska skäl som jag tänker göra det, men det helt klart en bonus.

Det som gör att kategorin annat ligger högt är en blandning av många olika kostnader. Jag kostade på mig en massage då jag hade ont i skuldror och rygg. Jag betalade även min personförsäkring för året och hade lite andra småkostnader.

Investeringar

I tabellen nedan kan du se hur mycket jag investerar och i vilken av mina portföljer jag placerade pengarna.

KategoriSumma
Nordamerikanska aktier7000 kr
Europeiska aktier3000 kr
Fonder1000 kr
Kryptovaluta0 kr
Fundamental analys4000 kr
Totala investeringar15 000 kr
Sparkvot54,57 %

Så hur gick det då för mina portföljer i januari?

PortföljUtveckling under månadenUtveckling under året
Europeiska aktier-1,99 %-1,99 %
Nordamerikanska aktier-0,84 %-0,84 %
Kryptovalutor+96,99 %+96,99 %
Indexfonder+2,79 %+2,79 %
Fundamental analys-5,49 %-5,49 %
Totala portföljen+22,28 %+22,28 %

Det var en helt galen månad för kryptovalutan Ethereum som nästan dubblades i värde. Tack vare det så ligger min portfölj upp 22,28 % en månad in på året. Kryptovalutan är dock väldigt volatil och kan halveras i värde eller värre om det vill sig illa.

Alla mina portföljer där jag väljer enskilda aktier presterade sämre än mina indexfonder under januari. Det är så klart tråkigt men inget jag lägger någon större vikt vid. Det som är viktigt är hur dem presterar över tid.

Portföljvärde

I tabellen nedan kan du se hur mycket mina portföljer är värda. Portföljen med kryptovaluta började som en relativt liten post men har nu växt sig väldigt stor. Jag har ännu inte bestämt när jag ska börja sälja av och ta hem lite vinst men det är något jag bör börja fundera på. Samtidigt tror jag att den kan ha mer att ge.

PortföljPortföljvärde
Europeiska aktier165 634 kronor
Nordamerikanska aktier155 302 kronor
Kryptovalutor467 930 kronor
Indexfonder532 075 kronor
Fundamental analys57 906 kronor
Totala portföljen1 378 847 kronor

Böcker

Under Januari läste jag ut boken man searching for meaning och även om jag gillar den känner jag inte att jag gillade den så mycket att jag kommer skriva ett boktips om den just nu. Efter den började jag läsa 12 rules for life och den har jag redan skrivit ett boktips för. Det hittar du här. Jag läste också ut boken The subtle art of not giving a fuck. Den ska jag skriva ett boktips på framöver och nu läser jag the power of habit och än så länge gillar jag den verkligen.

Bloggning

När det kommer till bloggandet hade jag en bra vecka. Jag har fortfarande problem att skriva och publicera inlägg konsekvent, men det är något jag jobbar på. Hade du som läsare hellre velat att jag släpper inlägg en specifik dag i veckan eller ska jag fortsätta publicera så fort jag är klar med nåt? Du får gärna säga vad du tycker i en kommentar nedan.

Under Januari skrev jag följande inlägg:
Boktips – 12 Rules for life
Sparkvot
Personliga mål för 2021
Mina tips för att lyckas på lönesamtalet

Sammanfattning

Detta var då årets första månadsrapport. Det händer inte så jättemycket nu under coronatider men det tuggar på. Det ska bli kul att se hur mina portföljer presterar framöver och hur mycket jag lyckas investera i dem. Om du vill läsa mer inlägg likt detta har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på.

Lämna en kommentar