Månadsrapport – Juli 2021

Tiden går fort under sommaren och det har redan blivit dags för ännu en månadsrapport här på bloggen. Glöm inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev om du vill fortsätta läsa mer av bloggen i framtiden.

Ekonomi

Inkomster och utgifter

Tabellen nedan visar mina inkomster för månaden.

KategoriSumma
Lön efter skatt26 084 kr
Annan101 000 kr
Lunchförmån2354 kr
Total inkomst129 438 kr

Som du ser är min inkomst mycket högre än vanligt. Det förklaras genom att jag sålde min husvagn. Jag har tidigare skrivit här på bloggen om hur jag bodde i den under ett år, men eftersom att jag inte bor i den längre valde jag att sälja den, vilket gjorde att mina inkomster för den här månaden blev mycket större än vanligt.

Tabellen nedan visar mina utgifter för månaden.

KategoriSumma
Boende6181 kr
Transport1190 kr
Telefon448 kr
Mat & hygienartiklar3545 kr
Kläder0 kr
Nöje3958 kr
Annat4204 kr
Buffertsparande5000 kr
Sparande för resor och annat kul10 000 kr
Totala utgifter34 526 kr

Återigen var min matkostnad rätt hög, även om den var lägre än förra månaden. Det är helt enkelt för att det blir mer käk ute nu när det är sommar. Väldigt ofta tycker jag inte det är värt priset att äta ute, men nu på sommarn är det väldigt mysigt och upplevelsen blir helt annorlunda. Maten i sig kanske inte är värd priset men upplevelsen gör att jag kan tänka mig lägga mer pengar på det jämfört med under t ex hösten.

Kostnaden för nöje sticker också ut en del. Dem två största anledningarna till det är att jag druckit mycket öl och spelar bort lite pengar på poker.

Kategorin annat ligger också rätt högt denna månaden. Detta är för att jag betalade in restskatt som jag fått efter min deklaration och för att jag besiktigade husvagnen innan jag sålde den.

Eftersom att jag fick in mer pengar än vanligt lassade jag också in lite mer pengar i mitt buffertsparande och i mitt sparande för resor.

Investeringar

I tabellen nedan kan du se hur mycket jag placerade i mina olika portföljer.

KategoriSumma
Nordamerikanska aktier7000 kr
Europeiska aktier7000 kr
Fonder76 000 kr
Kryptovaluta0 kr
Fundamental analys500 kr
Totala investeringar90 500 kr
Sparkvot69,92 %

Nästa tabell visar hur mina olika portföljer presterade under månaden och sett till året än så länge.

PortföljUtveckling under månadenUtveckling under året
Europeiska aktier+13,88 %+45,64 %
Nordamerikanska aktier+5,60 %+25,19 %
Kryptovalutor+11,59 %+237,86 %
Indexfonder+1,56 %+18,27 %
Fundamental analys+8,73 %+24,32 %
Totala portföljen+5,18 %+81,09 %

Min portfölj med europeiska aktier fortsätter dundra på. En stor del av den portföljen är investmentbolag och dem är väldigt högt värderade nu, så jag blir inte förvånad om den skulle sjunka inom en hyfsat nära framtid. Jag har funderat lite på om jag skulle sälja av lite investmentbolag och köpa något annat istället men har inte bestämt mig ännu. Just nu tycker jag det är svårt att hitta givna case på börsen.

Mina andra aktieportföljer, kallade Nordamerikanska aktier och Fundamental analys presterade bra under månaden och som det ser ut nu har alla mina 3 aktieportföljer slagit min fondportfölj för året. Det är alltid kul att slå min fondportfölj då det är det jag har som benchmark och avgör om det är värt för mig att välja enskilda aktier eller inte.

Kryptoportföljen vände upp igen och har presterat riktigt fint än så länge, även den föll rejält från sin topp.

Portföljvärde

I tabellen nedan kan du se hur mycket mina olika portföljer är värda.

PortföljPortföljvärde
Europeiska aktier515 000 kronor
Nordamerikanska aktier297 000 kronor
Kryptovalutor615 000 kronor
Indexfonder1 217 000 kronor
Fundamental analys110 000 kronor
Totala portföljen2 754 000 kronor

Den totala portföljen är nu uppe på hela 2 754 000 kronor. Beroende på hur mina portföljer presterar så ligger den tredje miljonen kanske inte allt för långt borta, vilket känns rätt sjukt då det var rätt nyligen jag nådde min andra miljon.

Bloggning

Under månaden har det inte blivit sådär jättemycket bloggande. Jag har haft min första halva av semestern och har valt att inte försöka göra så mycket nytta utan bara tagit det lugnt, vilket har varit väldigt skönt och välbehövligt.

Under juli skrev jag följande inlägg:

Sammanfattning

Sammanfattat var juli en bra månad överlag. Hur var ditt juli? Lämna gärna en kommentar nedan om du vill dela med dig om hur det går för dig.

Vill du läsa fler månadsrapporter i framtiden kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev för att få en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar