Månadsrapport – Maj 2020

Ännu en månad har passerat och det är dags för majs månadsrapport.

Ekonomi

Inkomster och utgifter

På inkomstsidan ser allt normalt ut och det finns egentligen inget speciellt att säga om det.

KategoriSumma
Lön efter skatt24075kr
Annan1000kr
Lunchförmån2156kr
Total inkomst27231kr

I tabellen nedan syns mina utgifter för månaden.

KategoriSumma
Boende1600kr
Transport1151kr
Telefon468kr
Mat & hygienartiklar3589kr
Kläder80kr
Nöje1593kr
Annat4679kr
Buffert/Korttidssparande1500kr
Totala utgifter14660kr

Bland utgifterna sprang kostnaden för annat och mat iväg lite högre än vanligt. Matkostnaden blev hög då jag ätit ute mer än vanligt samt lyxat till det lite och ätit dyrare mat. Annat blev högre då jag hade en inbetalning till CSN, två tandläkarbesök och så var det dags att betala webbhotellet för denna bloggen.

Investeringar

Tabellen nedan visar vilken av mina portföljer som jag investerat denna månaden.

KategoriSumma
Nordamerikanska aktier6000kr
Europeiska aktier6000kr
Fonder3000kr
Kryptovaluta1000kr
Totala investeringar16000kr
Sparkvot58,76%

Eftersom att mina aktieportföljer har gått bättre än mina indexfonder valde jag att lägga mer krut i dem. Om det fortsätter på samma vis kommer jag förmodligen fortsätta och gå över mer och mer till aktier. Jag la även in en liten slant i kryptovalutan ethereuem när den var nere på $200. Jag är lite sugen på att starta en femte portfölj för swingtrading och se hur det går, men vi får se hur det blir med den saken.

Om du är uppmärksam ser du kanske att inkomster, utgifter och investeringar inte går ihop riktigt. Det är helt enkelt för att jag skriver månadsrapporterna från månad-till-månad och inte lön-till-lön, vilket gör att det blir ett litet ”glapp”, men årstotalen bör fortfarande bli rätt och riktig.

Så hur gick det för mina portföljer under maj?

PortföljUtveckling under månadenUtveckling under året
Europeiska aktier+6,39%-1,52%
Nordamerikanska aktier+4,29%+3,51%
Kryptovalutor-1,08%+77,84%
Indexfonder-0,75%-8,04%
Totala portföljen+0,57%+0,10%

Återigen var mina aktieportföljer bättre än mina indexfonder, vilket är väldigt kul att se. Totalen blev lätt positiv vilket gav mig en positiv utveckling för året såhär långt.

Böcker

Det har tyvärr inte blivit så mycket läsning. När jag inte jobbat har jag haft fullt upp med annat. Lite har det blivit i alla fall och jag fortsätter med boken The Lean Startup. Hittills gillar jag den väldigt mycket.

Bloggning

Under maj skrev jag två blogginlägg om man bortser från månadsrapporten. Det är mindre än vad jag vill skriva men fortfarande bättre än inget.

Månadens inlägg:
Varför jag bloggar – 5 anledningar
Kostnad för att bo i husvagn eller husbil året runt

Övrigt

I övrigt har det varit en rätt normal månad. Det är skönt nu när solen varit framme och jag märker allmänt att jag mår mycket bättre jämfört med under det mörka vinterhalvåret. Jag har lagt märke till det lite extra nu under de senaste två åren och misstänker att jag lider av årstidsbunden depression. Det hade varit intressant att testa att bo utomlands under delar av vinterhalvåret när det är mörkt och grått här. Jag kommer förmodligen skriva ett helt inlägg om det framöver. Nu ska jag fortsätta njuta av ljuset och värmen.

Jag har också funderat vidare på hur jag vill bo i framtiden och det lutar åt att flytta in till stan. Det känns som att det blir mycket jobb med ett hus, speciellt om jag ska bo där själv. Tidigare har jag varit emot bostadsrätter som boendeform men jag försöker väga fördelar och nackdelar men har inte blivit så mycket klokare.

Sammanfattning

Maj har rusat förbi och jag har inte hunnit skriva eller läsa så mycket som jag hade velat, däremot har jag umgåtts mer med vänner och kommit igång med träningen vilket förmodligen är bra för mitt välmående just nu.

Hur var ditt maj? Om du vill få en påminnelse när jag publicerar inlägg kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev. Då får du ett mail när jag släppt något nytt här på bloggen. Om du vill får du gärna lämna en kommentar nedan.

Lämna en kommentar