Månadsrapport – Mars 2020

Återigen är det dags för en ny månadsrapport. Om du vill får du gärna lämna en kommentar om tycker att jag bör ta med något mera i mina månadsrapporter.

Ekonomi

Inkomster och utgifter

I tabellen nedan syns mina inkomster för månaden.

KategoriSumma
Lön efter skatt22681kr
Annan1000kr
Lunchförmån2156kr
Total inkomst25837kr

Denna månaden hade jag lite lägre inkomst då jag var sjuk ett par dagar, men i övrigt är det inga konstigheter.

I tabellen under syns mina utgifter för månaden.

KategoriSumma
Boende1168kr
Transport931kr
Telefon468kr
Mat & hygienartiklar2235kr
Kläder158kr
Nöje486kr
Annat630kr
Buffert/Korttidssparande592kr
Totala utgifter6668kr

På utgiftssidan ser det bättre ut än förra månaden. Matkostnaden var lägre då jag varit lite mer sparsam när jag handlat men också för att jag har försökt använda saker jag redan hade i skafferiet.

Mina transportkostnader var lite lägre då jag arbetade mer hemifrån än vad jag gjort tidigare. Mina lägre kostnader gjorde att jag kunde investera mer än vanligt.

Investeringar

I tabellen nedan kan du se vart jag har investerat pengar denna månaden.

KategoriSumma
Nordamerikanska aktier6000kr
Europeiska aktier9500kr
Fonder4000kr
Kryptovaluta1000kr
Totala investeringar20500kr
Sparkvot79,34%

Börsen har varit fortsatt spännande p.g.a. coronaviruset och alla nedgångar gör att jag vill passa på att köpa på mig så mycket som möjligt. Jag känner mig fortfarande lugn och trygg trots volatiliteten. Jag är precis som tidigare långsiktig i mina investeringar och har fortsatt köpa på mig. Under denna månaden köpte jag även lite mer kryptovaluta då jag tycker att det befinner sig på intressanta nivåer, men det är en riskfylld investering som kan gå hur som helst.

Om du är uppmärksam ser du kanske att inkomster, utgifter och investeringar inte går ihop riktigt. Det är helt enkelt för att jag skriver månadsrapporterna från månad-till-månad och inte lön-till-lön, vilket gör att det blir ett litet ”glapp”, men årstotalen bör fortfarande bli rätt och riktig.

Se tabellen nedan för att se hur mina portföljer presterade denna månaden.

PortföljUtveckling under månadenUtveckling under året
Europeiska aktier-9,61%-14,59%
Nordamerikanska aktier-8,94%-6,91%
Kryptovalutor-43,71%+8,29%
Indexfonder-9,15%-14,39%
Totala portföljen-12,71%-11,83%

Den uppenbara utstickaren är kryptovalutor som nästan halverades i värde. Trots den rejäla nedgången är det den portföljen som presterat bäst under året. Kryptovalutor är en volatil och riskfylld investering. Jag anser att uppsidan är väldigt stor samtidigt som värdet även skulle kunna sticka mot noll. Om nuvarande nivåer håller i sig kommer jag nog försöka köpa lite till. Att kryptovalutan svänger mycket får jag räkna med och det är som sagt väldigt riskfyllt.

Mina aktieportföljer presterade ungefär i linje med indexfonderna och kollar man under året så presterar mina nordamerikanska aktier bättre medans mina europeiska aktier presterar ungefär som index. Det ska bli kul att fortsätta följa och se om jag lyckas slå index eller inte.

Böcker

Det har inte blivit så mycket läsning denna månaden. Jag och min ex-flickvän gjorde slut så jag har ägnat mycket tid framför datorspel för att fly tankarna lite. Förhoppningsvis kommer jag igång med läsning ordentligt under nästa månad.

Bloggning

Av samma anledning som ovan så har jag inte heller bloggat så mycket denna månaden. Jag har börjat skriva ett inlägg om min investeringsstrategi som kommer komma ut nu under april.

Övrigt

Som sagt så gjorde jag och min ex-flickvän slut denna månaden, vilket kommer påverka mina framtidsplaner en hel del. Innan var den preliminära planen att jag skulle försöka flytta till samma stad där hon bor, men nu finns det inte riktigt någon anledning till det så jag blir kvar i husvagnen där jag bor nu ett tag till. Just nu trivs jag rätt bra i husvagnen, men i framtiden skulle jag förmodligen vilja köpa ett hus, så inom en snar framtid kommer jag börja spara ihop pengar till en kontantinsats, vilket kommer göra att jag kan investera desto mindre. Så länge som coronaviruset fortsätter härja kommer jag dock pynta in så mycket jag bara kan i aktier. Det är ingen brådska för mig att flytta så det får bli lite som det blir.

Sammanfattning

Mars har varit en märklig månad och jag har funderat mycket på vad jag vill göra de kommande åren utan att egentligen komma fram till något vettigt. Just nu ska jag fokusera på att ta tag i träningen, bloggandet och att läsa mer samt investera så mycket som möjligt nu när börsen är lägre värderad än tidigare så får jag se vad som händer i framtiden.

Om du vill få en påminnelse när jag publicerar inlägg, t ex min nästa månadsrapport eller en bokrekommendation kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev. Då får du ett mail när jag släppt något nytt här på bloggen. Som vanligt får du gärna lämna en kommentar om du har någon fråga.

Lämna en kommentar