Månadsrapport – September 2020

September månad har passerat och det är dags för ännu en månadsrapport. Denna månadsrapporten blir aningen kortare än vanligt. Jag är inne i en väldigt stressig period på jobbet och är mitt i flytten till lägenhet, så just nu har jag inte riktigt ork till att skriva så mycket som jag skulle vilja. Förhoppningsvis blir det lite mindre stressigt framöver så att jag kan fokusera mer på bloggandet.

Ekonomi

Inkomster och utgifter

KategoriSumma
Lön efter skatt25012kr
Annan1000kr
Lunchförmån2156kr
Total inkomst28 168kr
KategoriSumma
Boende1170kr
Transport1067kr
Telefon468kr
Mat & hygienartiklar2649kr
Kläder0kr
Nöje835kr
Annat1584kr
Buffert/Korttidssparande542kr
Totala utgifter8315kr

Bland inkomsterna ser det ut precis som vanligt. Utgifterna var totalt sett lite lägre under september. Delvis för att jag har jobbat väldigt mycket och inte haft tid att spendera dem, men också eftersom jag varit lite mer sparsam nu innan jag flyttar då jag kommer köpa vilja köpa lite saker till mitt nya boende. Jag tycker nog att min matkostnad är lite väl hög, men det blir lätt så om man tar någon middag ute samt ett par luncher ute. Nu i september har jag varit så trött efter jobbet så det var ett par dagar där jag inte orkade laga matlådor vilket gjorde att jag fick köpa lunch ute mer än vad jag brukar. Annars hade det nog blivit en rätt sparsam månad överlag.

Investeringar

KategoriSumma
Nordamerikanska aktier0kr
Europeiska aktier6000kr
Fonder1000kr
Kryptovaluta0kr
Fundamental analys5000kr
Totala investeringar12000kr
Sparkvot42,60 %

I september valde jag att investera lite mindre pengar än vad jag vanligtvis gör, och detta kommer förmodligen bli det nya normala. Nu när jag flyttar från husvagn till lägenhet kommer mina kostnader öka, vilket då gör att jag inte kan investera lika mycket.

PortföljUtveckling under månadenUtveckling under året
Europeiska aktier+7,99 %+23,75 %
Nordamerikanska aktier-1,71 %+13,71 %
Kryptovalutor-26,07 %+181,67 %
Indexfonder+0,99 %-0,35 %
Fundamental analys-1,27 %+1,52 %
Totala portföljen-0,86 %+16,76 %

Om man tittar på mina olika portföljer finns det en klar vinnare och en klar förlorare. Den uppenbara förloraren är kryptovalutor, som minskade med hela 26 %. Trots det tappet är det samtidigt den klara vinnaren för året. Vinnaren för september blev min europeiska portfölj. Värt att nämna är att mina andra två aktieportföljer presterade sämre än index nu i september. Min nordamerikanska portfölj piskar dock index sett till året än så länge, så det gör mig ingenting. Min portfölj som jag kallar för fundamental analys har jag inte haft särskilt länge så det är lite tidigt att säga något om hur den presterar. Den innehåller färre aktier och bör vara mer volatil mina andra aktieportföljer.

Böcker

Jag läste ut boken Beating the street av Peter Lynch, uppföljaren till One up on wall street. Det kommer ett boktips även på denna så småningom.

Bloggning

Som jag skrev innan har jag varit rätt stressad och upptagen med annat, så bloggen har tyvärr inte prioriterats jättehögt. Jag tror och hoppas att jag kommer kunna blogga mer framöver. Det ser ut att bli lite lugnare på jobbet om ett par veckor och då bör jag även vara helt klar med flytten.

Inlägg för september:
Boktips – One up on wall street
13 Saker alla borde göra enligt mig.

Sammanfattning

September var en hektisk månad. Jag gillar verkligen inte när jobbet gör mig så stressad så att jag mår dåligt. Det är en av anledningarna till att jag vill bli ekonomiskt oberoende. Det gör det möjligt att säga upp sig och söka efter annat jobb, att ta ut en längre obetald ledighet eller att helt enkelt säga upp sig och gå i pension. Vägen dit är dock lång, men tanken på att jag är på väg gör mig i alla fall lite glad.

Om du gillar det här inlägget och vill läsa mer inlägg liknande detta har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Genom att göra det får du en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen. Du får gärna lämna en kommentar nedan om du vill.

Lämna en kommentar