Min investeringsstrategi – hur jag investerar

Jag tror att det är klokt att ha någon form av tanke bakom sina investeringar, alltså en investeringsstrategi. Det kan hjälpa en att fortsätta i samma riktning och vara till stöd när börsen går dåligt. Nu under corona-tider har min investeringsstrategi hjälpt mig och om jag inte hade haft den finns det en risk att jag hade paniksålt och ångrat mig i efterhand.

Jag ser mig inte som någon investeringsexpert och min strategi behöver nödvändigtvis inte vara rätt för dig som läser detta. Du ska alltså inte se det som ekonomisk rådgivning. Detta är helt enkelt ett inlägg som beskriver min investeringsstrategi som jag använder mig av på resan mot att bli ekonomiskt oberoende.

Vill du se hur min portfölj ser ut kan du göra det här.

Tajma marknaden eller DCA

Jag försöker inte tajma marknaden utan är en förespråkare av DCA (dollar cost averaging). Det innebär i princip att jag månadsspararar varje månad oavsett hur börsen går. Jag har valt att göra på detta sätt av olika anledningar. För det första så är det väldigt enkelt och kräver väldigt lite engagemang av mig.

För det andra så tror jag att jag hade blivit mer stressad över att försöka tajma marknaden. Även om jag skulle lyckas sälja innan en stor nedgång så vet jag inte när jag hade velat köpa in mig igen, och risken är att jag hade grubblat så pass mycket över det att det påverkat hur jag mår. För det tredje så visar flera studier att det i genomnsnitt inte lönar sig att försöka tajma marknaden. Med min nuvarande kunskapsnivå har jag inte tillräckligt bra självförtroende för att försöka tajma marknaden.

Jag har en ungefärlig månadsbudget så jag vet på ett ungefär hur mycket pengar jag kan investera varje månad. Att månadsspara på Avanza är det första jag gör när jag fått lönen. Dels tycker jag att det är kul för då ser jag kontot växa, men det är också bra för det säkerställer att jag inte använder pengarna till att köpa onödigt skräp. Om du vill läsa mer om det kan du läsa mina månadsrapporter.

Köp och håll – långsiktiga investeringar

Jag gillar buy-and-hold strategin. Den är simpel, lätt att följa och kan ge väldigt bra resultat samtidigt som den inte kräver särskilt mycket av mig som investerare.

När jag köper något är jag i 99% av alla fall väldigt långsiktig. Om jag inte kan se mig hålla i innehavet i 5, 10 eller kanske 25 år försöker jag undvika att köpa det. Det finns så klart undantag. Det kan handla om att jag ser en enorm uppsida och är villig att ta risken, men då är jag också medveten om att det även kan gå söderut och att jag kanske kommer ångra mig. Undantagen viktar jag också mindre i portföljen.

Enskilda aktier eller fonder

När det kommer till att välja enskilda aktier eller köpa indexfonder har jag inte bestämt mig helt ännu. Förr tyckte jag att indexfonder var det självklara valet, men under förra året (2019) började jag sätta ihop en aktieportfölj och än så länge har slagit min fondportfölj. Det är helt klart en för kort mätperiod, men om jag lyckas slå index i flera år framåt så kommer jag förmodligen övergå mer och mer till att välja enskilda aktier. Om jag väljer att göra det kan jag så klart skriva mer om hur jag tänker när jag väljer ut aktierna jag vill köpa.

I skrivande stund ser min fördelning ungefär ut som följande:
Fonder 45%
Enskilda aktier: 35%
Kryptovaluta: 20%

Det som för mig att vilja röra mig från indexfonder till enskilda aktier är 3 saker. Det första är möjligheten till högre avkastning. Jag investerar ju för att tjäna pengar och om jag kan tjäna mer pengar på mina investeringar vill jag så klart göra det.

Det andra är att indexfonder innehåller företag som jag inte vill vara delägare i. Företag som jag av olika anledningar inte gillar, eller som jag egentligen inte tror på. För det tredje tycker jag att det är mycket roligare med aktier.

Diversifiering

Eftersom att min portfölj till störst del består av globala indexfonder, följt av tillväxtmarknadsfonder känner jag mig tillräckligt diversifierad. Mina aktieportföljer innehåller i skrivande stund tillsammans mer än 70 olika innehav så även där känner jag mig diversifierad.

Det som talar mot min diversifiering är att majoriteten av min portfölj består av aktier. Jag har för tillfället inga räntor eller ädelmetaller. Detta är något som jag förmodligen kommer ändra på i framtiden, men inte just nu. Min portfölj består till 20% av kryptovaluta, men det är svårt att säga om det räknas som diversifiering. Kryptovalutan jag har investerat i är Ethereum. Just nu känner känner jag mig helt okej utan räntor eller ädelmetaller, jag är långsiktig och har en hög risktolerans så det är inga problem om börsen skulle falla mycket på kort sikt.

Mina investeringsregler jag försöker följa

För att hålla mig inom min investeringsstrategi har jag några regler som jag försöker följa. Ibland gör jag undantag men i majoriteten av alla fall följer jag reglerna nedan. Om jag gör ett undantag så viktar jag det lägre.

Investera inte pengar jag behöver inom en 5-års period.

Om jag behöver pengarna inom en 5-års period investerar jag dem inte. Risken med att investera dem är att dem även kan minska i värde till dagen jag behöver dem vilket leder till att jag kan behöva sälja till förlust och missa en eventuell uppgång. Behöver jag pengarna inom en snar framtid hör dem hemma på ett sparkonto. Detta säkerställer att jag kan vara långsiktig med mina investeringar.

Detta kan komma att förändras när jag närmar mig ekonomiskt oberoende och vill kunna leva på avkastning eller utdelningar.

Paniksälj inte

Jag tror inget gott kommer av att paniksälja. Risken finns att jag säljer utan att veta varför och missar en rekyl uppåt. Jag säljer om jag inte längre tror på innehavet eller om jag vill ombalansera, helt enkelt.

Ifrågasätt mina tidigare val

Jag tror att det är nyttigt att ifrågasätta sina tidigare val. I takt med att jag lär mig mer kanske jag inte längre håller med om att alla innehav är bra. Det kan också hänt att ett företag har gjort något som får mig att inte längre tycka om dem.

Om det inte är ett klart ja är det ett nej

Jag försöker att bara investera i sådant som jag verkligen känner kan vara en bra grej. Om en investerings känns tveksam så avstår jag vanligtvis.

Älta inte missade möjligheter

Man kommer alltid att missa möjligheter. Det kan handla om att man sålde för tidigt, eller funderade på att sälja men inte gjorde det inför en stor nedgång och i vissa fall köpte man inte alls. Det är lätt att tänka så och jag har själv gjort det flera gånger. I en diskussion för några år sedan sa jag att AMD verkade vara ett bra köp, men jag köpte aldrig aktien och efter det gick den svinbra. Året efter sa jag samma sak och det var inte förens det tredje året eller nåt som jag faktiskt köpte aktien. Hade jag köpt tidigare hade jag tjänat mer pengar, men det är inget jag kan ändra på nu. Det jag kan göra är att försöka lära av min erfarenhet och använda min kunskap i framtida möjligheter som visar sig.

Sammanfattning

Detta är alltså mina tankar om min investeringsstrategi. Har du en investeringsstrategi? Hur ser den ut? Du får jättegärna lämna en kommentar nedan.

Om du vill få en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen kan du prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Lämna en kommentar