Mina portföljer

Senast uppdaterat 2021-03-01

En vital del av min strategi för att bli ekonomiskt oberoende är mina investeringar och mina portföljer. I det här inlägget tänkte jag skriva om just mina portföljer och hur jag tänker kring dem.

Jag har 5 olika portföljer. 1 som endast innehåller indexfonder, 1 som innehåller certifikat för kryptovaluta och 3 som innehåller aktier.

Detta inlägg skall inte ses som ekonomisk rådgivning eller som en köp- eller säljrekommendation. Du bör alltid göra en egen analys när du handlar med värdepapper.

Innan jag börjar redogöra för mina aktieportföljer vill jag klargöra att jag inte ser mig som något proffs på området. Jag började välja enskilda aktier lite mer seriöst runt början av 2020. Under samma år läste jag flera böcker om aktier vilket lärde mig ännu mera. Det jag lärde mig då använder jag i min portfölj som jag kallar för fundamental analys.

För min europeiska och nordamerikanska portfölj har jag inte gjort samma research, utan där har jag mer bara köpt bolag som jag helt enkelt tror har en god chans att tjäna mer pengar i framtiden. Det är förmodligen ingen vattentät strategi och anledningen till att det har gått bra är förodligen mer tur än skicklighet.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om min investeringsstrategi. Det hittar du här.

Tanken är att jag ska försöka uppdatera det här inlägget när jag förändrar mina portföljer, men förmodligen kommer det finnas stunder då jag glömmer eller inte hinner göra det i tid. Om du vill ha aktuella uppgifter finns det i mina månadsrapporter.

Portföljvärde

PortföljPortföljvärde
Europeiska aktier226 233 kronor
Nordamerikanska aktier207 745 kronor
Kryptovalutor613 275 kronor
Indexfonder593 196 kronor
Fundamental analys93 220 kronor
Totala portföljen1 733 668 kronor

Indexfonder

Detta är min största portfölj. Precis som många andra har jag blivit intalad att det i princip är omöjligt att välja aktier som slår index över tid och därför är det bäst att helt enkelt investera i indexfonder.

I början av min ekonomiska resa testade jag att investera i enskilda aktier och det gick inget vidare, därför övergick jag till att endast investera i indexfonder. I takt med att jag läste på blev jag dock mer intresserad av att försöka slå index igen, vilket ledde till att jag skapade upp flera portföljer. Dem kan du läsa mer av nedan.

IndexfonderAndel av totala portföljen (ungefärligt)
Länsförsäkringar Global Indexnära29 %
Swedbank Robur Access Asien8 %

Europeiska aktier

Min europeiska portfölj innehåller europeiska aktier, till allra störst del svenska investmentbolag. Varför investmentbolag? Det är ett ämne som förtjänar ett helt eget inlägg, som du kan hitta här.

Europeiska aktier


Andel av totala portföljen (ungefärligt)
Bure Equity0,89 %
Castellum0,43 %
Creades0,88 %
Deutsche Boerse0,57 %
Euronext0,62 %
Investor3,05 %
Kesko1,26 %
Latour1,32 %
Lundbergföretagen1,72 %
Prosus0,83 %
Svolder1,81 %

Nordamerikanska aktier

Min Nordamerikanska portfölj innehåller aktier en liten blandning av olika bolag. Några spelbolag, några börsbolag, några techbolag, några bolag inom sophantering o.s.v.

Som jag skrev ovan har jag inte gjort någon jättedjup research för dessa. Vissa har produkter som jag gillar, andra har jag bara läst väldigt positiva saker om och andra tror jag verkar i en sektor som har framtiden för sig.

Nordamerikanska aktierAndel av totala portföljen (ungefärligt)
Activision Blizzard0,33 %
Advanced Micro Devices1,20 %
American Water Works Company0,48 %
Costco Wholesale0,75 %
Home Depot0,59 %
Intercontinental Exchange0,31 %
Intuit0,67 %
Logitech0,68 %
Mastercard0,40 %
Microsoft2,25 %
MSCI0,94 %
NASDAQ0,71 %
Republic Services0,25 %
S&P Global0,75 %
Take-Two Interactive0,74 %
TMX Group0,43 %
Waste Connections0,22 %
Waste Management0,38 %
Visa0,36 %

Fundamental analys

I min portfölj som jag kallar fundamental analys använder jag det jag lärt mig av olika aktieböcker. Där kollar jag på saker som t ex skulder, tillgångar, insiderägande, PE tal och substansvärde.

I dagsläget innehåller portföljen enbart bolag som föll mycket under coronapandemin men som jag tror kommer återhämta sig på sikt.

Fundamental analysAndel av totala portföljen (ungefärligt)
CTT Systems2,35 %
Finnair0,79 %
Hufvudstaden2,51 %

Kryptovalutor

Jag har även en portfölj för kryptovalutor. För enkelhetens skull äger jag inte riktiga kryptovalutor utan jag har köprt certifikat som följer kursen av kryptovalutan. Det gör att jag kan ha mitt innehav på ett ISK, vilket underlättar en hel del.

KryptovalutorAndel av totala portföljen (ungefärligt)
Ethereum XBT Certifikat30,73 %

Sammanfattning

Har du någon fråga är det bara att fråga på i kommentarsfältet nedan. Om du vill fortsätta att följa min ekonomiska resa har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Jag skriver också månadsrapporter varje månad där du kan se hur det går för mig.

Lämna en kommentar