Mina tips för att lyckas på lönesamtalet

Jag vill börja med att säga att jag inte ser mig själv som någon allsvetande guru på det här området, men faktum är ändå att jag lyckats väldigt bra på dem lönesamtalen jag haft. Därför tänkte jag dela med mig av tipsen som gjort att jag får mer pengar i fickan varje månad. Dessa tips baseras helt på mina egna erfarenheter. Inlägget skall inte ses som ekonomisk rådgivning.

Att få en lite större löneökning än vad man egentligen hade fått kan låta som en liten grej, men över tid kan många små summor växa sig väldigt stora. För mig är detta jätteviktigt eftersom att jag har som mål att bli ekonomiskt oberoende i framtiden.

Prestera bra

Mitt första tips för att få en bra löneökning är helt enkelt att prestera bra på jobbet. Om du gör bra ifrån dig är det mycket lättare för dig att ge bra argument för varför du borde få en högre lön

I mitt fall har jag inte bara gjort det jag bör göra, t ex har jag fått täcka upp när andra inom min yrkesroll har slutat, ta ansvar för arbetsområden som egentligen inte är mina, deltagit i förbättringsarbeten och kunnat påvisa ett gott resultat. Tyvärr blev det egentligen lite för mycket för mig vilket ledde till att jag haft prorblem med stress under de senaste två åren. I framtiden kommer jag vara mer noggrann med att inte ta på mig mer än vad jag klarar av. Stressen hade förmodligen lett till en sjukskrivning eller uppsägning om jag inte sa ifrån efter ett tag. Jag tycker därför det är väldigt viktigt att poängtera att man inte ska ta på sig mer än vad man kan hantera.

Jämför med lönestatistik för ditt yrke

För att veta om du har en rimlig lön eller inte kan det vara bra att jämföra med andra som jobbar med samma sak. Då kan du kolla på lönestatistik för ditt yrke. Där kan du se saker som lönespann, medianlön och genomsnittslön.

I mitt senaste lönesamtal tittade jag just på lönespannet och använde det för att argumentera varför jag borde få en rejäl ökning. Min lön var egentligen redan rätt bra för min ålder och utbildningsnivå, men för mitt yrke låg jag nästan längst ner i lönespannet. Jag har jobbat med folk som presterat sämre och tjänar mera, så i mina öron lät det helt orimligt att jag skulle ligga där nere bara för att jag är ung.

Jag kollade på vad som påverkar lönen positivt och negativt och listade vilka kriterier jag uppfyllde. Nu var det helt plötsligt väldigt enkelt att argumentera varför jag borde ligga närmre mitten av lönespannet. Jag ligger fortfarande en liten bit under medellönen, men det är inget konstigt då jag bor och jobbar i en liten stad, endast har 2 års eftergymnasial utbildning och fortfarande är under 30.

Förbered dig inför lönesamtalet

Att titta på lönestatistiken för ditt yrke är en typ av förberedelse du kan göra, men ett annat tips är att förbereda dig ytterligare inför ditt lönesamtal. Om du går in helt oförberedd är det lätt att du missar att ta upp något bra argument. Mitt tips är att sätta dig ner och lista alla positiva saker som du åstakommit och som du kan använda till din fördel.

Inför mitt lönesamtal gjorde jag alltså en lista där jag helt enkelt skrev när saker som utmärkte sig lite extra. T ex att jag täckt upp för kollegor i flera månader när något sagt upp sig, att jag hjälper andra avdelningar för att dem inte kommer vidare och visade upp lite siffror över min prestation.

I mitt fall har min chef rätt bra koll på vad jag gör och hur jag presterar, men det kändes ändå bra att ha en lista med saker att referera till under lönesamtalet.

Visa upp vad du har åstakommit

Jag tror att det är svårt att argumentera sig till en högre lön om man inte kan påvisa vad man faktiskt har gjort. Att kunna visa vad du har åstakommit blir ett tydligt sätt att visa chefen att du är värdefull för företaget. Det är svårt för mig att ge tips på hur du ska visa detta. Det kan så klart skilja sig jättemycket mellan olika yrken.

Var ärlig

Ett annat tips som gjorde att jag fick högre lön efter mitt allra första lönesamtal är att jag var ärlig. I mitt initiala lönesamtal sa jag en summa som jag ville ha och när det väl var dags för den slutgiltiga löneförhandlingen la chefen fram en summa som var lite lägre än det jag hade sagt.

Jag hade kunnat tänka mig att det var hopplöst att försöka och bara godtagit summan, men istället sa jag att det inte riktigt var vad jag hade hoppats på. Det värsta som hade kunnat hända är att chefen hade sagt att det inte gick att göra mer och då hade jag fått ta en fundering på om det kanske var dags att byta jobb. Det som hände var istället att chefen sa att han inte tyckte om att jag inte var nöjd, så han tog det hela en vända till och jag lyckades få den lönen jag begärde.

Sammanfattning

Som sagt, jag är ingen löneguru och jag har mycket att lära, men med tipsen ovan har jag lyckats öka min lön i en rätt snabb takt de senaste åren. Hade det inte varit för dessa tips hade jag haft en lägre lön idag. Har du några bra tips inför lönesamtalet? Dela gärna med dig i en kommentar nedan.

Om du vill läsa mer inlägg likt detta har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Då får du en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar