Minimalism och teknologi

Ibland läser jag på forum om minimalism, och med jämna mellanrum dyker det upp inlägg som handlar om någon som tänker göra sig av med sin smartphone och skaffa en gammal knapptelefon istället för att det enligt dem skulle vara mer minimalistiskt. Personligen tycker jag att detta väldigt ofta låter som en dålig idé då en smartphone är otroligt användbar för många olika saker. I det här inlägget tänkte jag diskutera lite kring just minimalism och teknologi.

Mobiltelefon

Som jag nämnde ovan anser vissa att en gammal knapptelefon skulle vara mer minimalistisk än en modern smartphone. Jag håller inte med. En smartphone kan användas till så mycket mer än att bara ringa och smsa. Du kan t ex använda den för att ta bilder. Dagens mobiler har så pass bra kamera att man inte ens behöver en separat kamera såvida man inte har något speciellt kameraintresse.

Mobiltelefonen innehåller också en kalkylator, funkar som USB-minne, går att maila på, går att använda som anteckningsbok, GPS, ficklampa o.s.v. En smartphone går helt enkelt att använda till så mycket jämfört med en gammal knapptelefon. Om man skulle byta till en knapptelefon skulle man förmodligen behövt skaffa en hel del till prylar för att kompensera för avsaknaden av en smartphone.

Visst, det är lätt att spendera mycket tid framför en smartphone, men då har det mer med beteende att göra. Att det finns så mycket saker man kan göra med en enda grej tycker jag är fanstastisk, och jag anser att det är mer minimalistiskt att ha en sak som kan göra 100 olika grejer, än 100 saker som bara kan göra en sak var.

Läsplatta

Vissa minimalister verka ha något emot teknologi och romantiserar hur det var förr. Man får så klart tycka så och jag säger inte att dem har fel, men i vissa fall möjliggör teknologin faktiskt för mer minimalism.

Ta en läsplatta som ett exempel. För någon som gillar att läsa blir det snabbt många böcker som tar plats i bokhyllan där hemma, men med en läsplatta har man en pryl som kan rymma tusentals böcker och då behöver man inte ens någon bokhylla.

Visserligen kan man gå till biblioteket och låna böcker, men jag tycker om att ha köpa böcker så att jag lätt kan läsa dem igen utan att behöva gå till biblioteket. I mitt fall hade alltså en läsplatta varit mer minimalistiskt än att köpa fysiska böcker. Nu äger jag ingen läsplatta ännu, men jag planerar att köpa en så småningom.

Sammanfattning

Detta var lite kort om hur jag ser på minimalism och teknologi. Vad tycker du? Du får gärna lämna en kommentar nedan och dela med dig av dina tankar.

Glöm inte att prenumerera på mitt nyhetsbrev om du vill få en påminnelse när jag skriver något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar