Minimalism

Jag spårade in på minimalism av en slump. Medans jag bläddrade genom olika serier och filmer på Netflix fann jag en dokumentär som verkade intressant, Minimalism – A doucmentary about the important things. Titeln fångade mitt intresse så jag beslutade mig för att ta en titt på trailern, som i sin tur fick mig att kolla på hela dokumentären. Sedan dess har jag varit fast och idag är jag väldigt glad över att jag såg den där filmen. Den, tillsammans med bloggar, böcker, youtubeklipp och podcasts har lärt mig mycket om minimalism och idag är det en central del av min livsstil. I detta inlägg tänkte jag gå igenom vad minimalism är för mig, varför jag tycker att det är så himla bra och hur man kan komma igång.

Vad är minimalism?

Vad är egentligen minimalism och vad innebär det att leva en minimalistisk livsstil? Det hela är egentligen väldigt enkelt. Minimalism handlar om att göra sig av med saker som inte ger en något värde och att sluta köpa sådana saker utan att refkletera över det. Så vad är då syftet med det hela? Jo, genom att bli mindre materialistisk blir det för många enklare att fokusera på det som faktiskt är viktigt för oss. Det handlar inte om att leva med så lite som möjligt, det handlar om att leva utan det där överflödet som inte ger oss någonting. Minimalism är helt enkelt ett av många verktyg för att bli lite lyckligare.

Detta är vad jag anser att minimalism är och du kommer självklart få olika svar beroende på vem du frågar. Vissa väljer att kalla det för essentialism eller något annat. Om du söker efter definitionen av minimalism i en ordbok kommer du förmodligen hitta minimalism som berör konst, musik eller design. Jag har inte kunnat hitta en officiell definition någonstans.

Det finns inga speciella regler som du måste följa för att få kalla dig minimalist. Det är det som är så fint, du kan anpassa det för att passa din situation. Vissa minimalister äger bara 50 saker som dem får plats med i sin ryggsäck medans dem reser på heltid, andra bor i lägenhet eller villa och har vanliga jobb.

Varför är minimalism bra?

Varför är då minimalism bra och vilka fördelar finns det med att vara minimalist? För det första, hur bra minimalism är beror på hur du är som person och vilka mål du har i livet. Det beror också på hur din nuvarande livsstil är och vilket utgångsläge du har. Med det sagt anser jag att det finns många fördelar med minimalism. För att inte göra detta inlägget alltför långt har jag skrivit ett eget inlägg om olika anledningar till att bli minimalist, men några av fördelarna jag upplevt finns nedan.

  • Jag kunde spara mer pengar – Efter att ha insett att jag köpte mycket onödiga saker som jag egentligen inte behövde och som inte adderade något speciellt värde till mitt liv har jag kunnat börja spara mer pengar. Pengar som jag kan göra roliga saker för eller som på sikt kan göra mig ekonomiskt oberoende.
  • Jag har lättare för att leva i nuet – Förr i tiden kunde jag ständigt gå och drömma om alla saker jag ville ha. Drömmen var att bli framgångsrik och kunna köpa en dyr bil, ett lyxigt hus och massa onödiga prylar. Efter att ha blivit minimalist har jag mycket enklare för att uppskatta det jag har och leva i nuet.
  • Jag känner mig friare och lättare – Det kan låta märkligt, men i takt med att jag gjorde mig av med mycket onödiga grejer så började jag känna mig lite lättare och friare. Jag kan inte riktigt förklara det men jag vet att många andra minimalister har upplevt samma sak. Kanske påverkar vissa av våra saker våran energi negativt?
  • Minimalism hjälpte mig fokusera på vad som är viktigt – Som jag skrev innan brukade jag drömma om en dyr bil och ett lyxigt hus. För mig var minimalism en ögonöppnare och det fick mig att fundera på vad jag faktiskt tycker är viktigt och vad jag vill få ut av livet.
  • Det är enklare att flytta – Färre grejer innebär färre flyttlådor som ska fraktas från ställe till ställe.
  • Det är enklare att städa – Färre grejer innebär också att det inte är lika mycket saker framme som behöver städas undan. Efter att jag började leva mer minimalistiskt går det snabbare att städa och jag behöver inte göra det lika ofta.

Detta var alltså några av fördelarna som jag upplevt med minimalism. Om du känner igen dig eller har haft andra upplevelser får du jättegärna kommentera det nedan.

Hur börjar jag med minimalism?

Att börja med minimalism och en minimalistisk livsstil är simpelt. Det finns egentligen två aktiviteter att ägna dig åt.

Rensa sånt som inte ger dig något värde – prylbanta

Att rensa ut sådant som inte ger något värde är en central del av minimalism. Det kan också vara svårare än man tror. En bra start är att kategorisera sina saker utefter vad som ger en värde och vad som inte gör det. Sen kan man sälja, skänka eller slänga det som inte ger något värde.

Du kommer förmodligen upptäcka att vissa saker är svåra att göra sig av med även fast dem egentligen inte uppfyller någon funktion eller ger något mervärde i våra liv. Vi förknippar gärna våra saker med minnen eller med personer. Det kan t ex kännas lite taskigt att skänka bort den där gamla tröjan som mormor har stickat, trots att man inte använt den en gång det senaste tre åren. Ett annat sätt att se på det är att det kanske är taskigare att ha kvar den utan att använda den när du istället kan skänka den till någon som har nytta av den. Oavsett så kan det vara ett bra tips att börja med dem mer självklara sakerna. Du kan alltid ta en funderare över den där gamla tröjan senare.

Hur man väljer att rensa, eller prylbanta som vissa kallar det är helt individuellt. Vissa väljer att börja med ett speciellt rum i bostaden medans andra kanske tar en sak i taget från varje rum. En del personer tycker om att göra det hela till en tävling. En vanlig sådan är att man ska göra sig av med en sak på dag ett, två saker på dag två o.s.v. fram till dag 30. Hitta ett sätt som känns bra för dig så blir det förmodligen så bra det kan bli.

Köp inte sånt som inte ger dig något värde

Nästa steg är att sluta köpa sånt som du egentligen tycker är onödigt. Innan jag fann minimalism brukade jag gå in på klädsidor bara för att kolla runt, hittade jag något snyggt så köpte jag det, även om jag egentligen inte behövde det. Efter ett tag var garderoben full av kläder som jag aldrig använde. Jag vill inte ens fundera över hur mycket pengar jag lagt på onödigt skit som istället kunde använts på resor, till sparande eller andra saker som faktiskt berikar mitt liv.

Egentligen handlar denna delen om att bli mer medveten om sina inköp. Tänk efter en gång extra innan du köper något. Behöver du den här saken? Kommer den att på riktigt göra ditt liv bättre? Du kanske redan har en annan sak som uppfyller samma syfte?

Vilka områden kan jag applicera minimalism på?

Så vilka områden kan du applicera minimalism på? Alla! Alla som du vill! Det går att använda sig av minimalism i bostaden, i garderoben, i träningen, i bilen, i sina relationer, i sina hobbies, i sina resor, i datorn eller mobilen och i alla tänkbara områden. Det gäller att hitta dem områden där minimalism kan användas för förbättring.

Ett vanligt område där minimalism hjälper är i garderoben. Hur stor andel av dina plagg använder du egentligen? Innan jag började med minimalism hade jag ungefär tio par jeans och under en vanlig månad använde jag tre av dem. Dem andra sju tog bara plats i garderoben och var en onödig kostnad när jag köpte dem. Att rensa ut garderoben kan ha flera fördelar. Den blir enklare att organisera vilket gör att det blir lättare att hitta det man letar efter. Det kan också göra det enklare att välja klädsel för dagen.

Ett annat område är bostaden. Efter år av onödiga köp kan den lätt bli full av saker. Saker som tar plats. Dessa saker kan göra det jobbigare än vad det behöver vara att städa. Dem gör det också onödigt jobbigt om man skulle flytta till en annan bostad. Om du funderar en liten stund kommer du säkert hitta massa områden där minimalism kan underlätta för dig.

Minimalism inspiration

Här kommer några tips för dig som vill lära dig mer om minimalism.

Minimalism – a documentary about the important things

Dokumentären på Netflix som fick mig intresserad av minimalism. Den heter Minimalism – a documentary about the important things. Huvudpersonerna i dokumentären har även skrivit böcker, har en podcast och en blogg, men enligt mig räcker dokumentären gott och väl. Deras podcast, böcker och blogg kan bli rätt upprepande.

Matt D’Avella

Matt D’Avella regisserade dokumentären jag nämnde ovan. Han har också en youtubekanal och en podcast vid namn The Ground Up Show. På hans youtubekanal hittar ni videos med fokus på just minimalism, ofta med komiska inslag.

Hejdå saker: konsten att bli lyckligare genom minimalism

Jag kan också rekommendera boken Hejdå saker: konsten att bli lyckligare genom minimalism.

Sammanfattning

Detta var alltså min förklaring till vad minimalism är för mig. Om du har någon fråga angående minimalism eller tyckte något var otydligt får du jättegärna lämna en kommentar. Om du vill få en påminnelse när jag släppt ett nytt inlägg får du gärna prenumerera på mitt nyhetsbrev.

Lämna en kommentar