Nackdelar med att bo i husvagn

Att bo i husvagn har många fördelar, men det kan också vara bra att ta upp de negativa sidorna med det. I detta inlägg tänkte jag ta upp nackdelarna med att bo i husvagn. Kom ihåg att detta är mina personliga åsikter och att upplevelsen av att bo i husvagn kan skilja sig mycket beroende på vilken vagn man har och vart man bor.

Om du vill läsa om fördelarna med att bo i husvagn kan du göra det här.

Vasken är liten

Det kan låta väldigt trivialt men detta är nog det jag stör mig mest på. En liten vask försvårar diskandet avsevärt mer än vad jag trodde det skulle göra. Då går heller inte att fylla vasken med lika mycket disk för att ta itu med under ett senare tillfälle. Fördelen är att det leder till att jag oftast diskar direkt, vilket i och för sig är en bra sak.

Behöver fylla på vattentankar

I ett hus eller lägenhet är vatten i princip en obegränsad resurs. Så är det inte när man bor i husvagn. Jag har två stycken färskvattentankar, en till toaletten och en till kranen i köket och i badrummet. Toaletten är snålspolande så där är det inga problem, men den andra tanken går åt rätt fort, speciellt om jag har mycket att diska. Att fylla på vattentanken är inget jättejobb i sig, men det är ännu en sak som måste göras med jämna mellanrum och det är extra tråkigt när det behöver göras och det spöregnar utomhus. Ett sätt att komma runt detta är så klart att skaffa en större vattentank, men det löser inte problemet helt.

Behöver tömma toan

Situationen med toaletten är tvärtom, den behöver jag tömma. Det är inget jättejobb och eftersom att jag har undvikt att göra nummer två i husvagnen så har det gått relativt smärtfritt, men det luktar lite otrevligt och tar lite tid eftersom det jag behöver skölja ur tanken samtidigt.

Det blir snabbt smutsigt och stökigt

När man bor i små utrymmen tar det inte särskilt lång tid innan det blir smutsigt eller stökigt och husvagnen är inget undantag. Fördelen med ett litet utrymme är att det går snabbt att städa och rengöra, så det går att göra oftare utan att det behöver bli ett jätteprojekt som när man städar en villa.

Begränsat med förvaringsutrymme

Min husvagn har många smarta förvaringslösningar och det finns egentligen förvaring överallt, men stora saker går ändå inte att förvara i vagnen. För mig är det inget jätteproblem eftersom att jag inte har särskilt mycket prylar och det som inte får plats kan jag förvara hos mina föräldrar.

Vintern kan bli jobbig

I skrivande stund har jag ännu inte bott i husvagnen under en riktigt kall vinter, men jag misstänker att den kan bli lite påfrestande. Mina avloppsrör är utanpåliggande och kan frysa sönder. Visserligen går det att isolera och värma upp dem, men för tillfället hoppas jag på en mild vinter och skulle det bli många minusgrader får jag helt enkelt koppla loss rören eller låta bli att använda vattenkranarna.

Det kommer också bli lite jobb med att borsta av snö från taket, förutsatt att vi får någon snö. Som tur är brukar vi ha milda vintrar där jag bor så förhoppningsvis blir det relativt smärtfritt.

Kondensering

Efter att ha haft några nätter med minusgrader och några runt nollan verkar en annan nackdel vara kondensering som bildas på och runt dörren, förmodligen för att den är dåligt isolerat. Det är trots allt ett tacksamt ställe då det är lätt att torka bort jämfört med om det skulle blivit kondensering i något skåp eller liknande, men helst hade jag sluppit det helt och hållet. Jag har lyckats minska det genom att öka ventilationen men om det blir jättekallt ute vill jag inte släpp in för mycket kall luft.

Köket är litet

Jag tycker om att laga mat. Jag brukar även laga lunchlådor för hela veckan på samma gång, men i husvagnen blir det så himla stökigt och jobbigt med två små spisplattor och ingen ugn. Det går om jag håller mig till simplare rätter men det är inte optimalt och heller inte lika kul. Detta är en klar nackdel för mig. Som tur är jag kan låna mina föräldrars kök om jag vill laga något mer ordentligt.

Det är inte optimalt om man vill bjuda hem folk

Jag brukar inte bjuda hem folk, men det är så klart kul att ha möjligheten om jag får för mig att bjuda hem mina vänner eller om jag vill kunna bjuda hit nån släkting på fika. På sommaren är det inga problem för då kan vi sitta utomhus, men under resten av året fungerar inte det riktigt. I vissa fall kan jag låna mina föräldrars hus om jag vill bjuda hem folk men det hade så klart varit skönt att känna att jag har något eget där jag kan ha besök också.

Saker kommer förmodligen gå sönder

Det är rätt påtagligt att saker inte har samma byggkvalitet som i välbyggda villor. Det är inte så konstigt eftersom att en huvsagn måste vara lätt, och då kan man inte använda sig av lika massiva och tunga material. Det märks att allting är lite plastigare och känns omtåligare än i ett hus och förr eller senare lär något gå sönder.

Det har hänt att min kyl och frys slutade fungera vilket gjorde att maten tinade. Som tur var upptäckte jag det och kunde låna mina föräldrars kyl och frys, så jag behövde inte slänga något. Nu verkar allting fungera igen så förmodligen var det för att kylen och frysen var för fullproppade så kylan inte kunde cirkulera ordentligt, men efter att ha googlat lite verkar det inte helt ovanligt med att saker går sönder i husvagnar.

Sammanfattning

I min situation är nackdelarna med att bo i husvagn relativt få och små. Situationen hade förmodligen sett annorlunda ut om jag bodde med någon eller om jag bodde i ett kallare klimat, men för tillfället tycker jag att fördelarna överväger nackdelarna.

Om du vill läsa om fördelar med att bo i husvagn kan du göra det här.

Om du vill bli påmind när jag skriver ett nytt inlägg kan du registrera dig till mitt nyhetsbrev. Då får du ett mail när jag publicerat något nytt.

Du får jättegärna kommentera vad du har upplevt som jobbigt om du bott i husvagn.

Lämna en kommentar