Nu är jag miljonär

Idag kom dagen. Siffran på mitt konto blev sjusiffrigt. Jag är alltså miljonär, vilket känns helt fantastiskt samtidigt som det egentligen inte är någon skillnad från när jag nästan var miljonär. Det är i alla fall en viktig milstolpe på vägen mot att bli ekonomiskt oberoende.

Jag estimerade att jag skulle bli miljonär nån gång inom det närmsta halvåret men det blev faktiskt lite tidigare än vad jag trodde. I skrivande stund är jag mellan 20-30 år gammal. Jag lyckades alltså bli miljonär innan 30.

I det här inlägget tänkte jag ge en kort förklaring angående när man faktiskt är miljonär och förklara hur jag tog mig hit.

Detta inlägg skall inte ses som ekonomiskt rådgivning. Det är helt enkelt bara jag som förklarar hur jag blev miljonär och mina tankar kring det.

När är man miljonär?

Man kan vara miljonär i olika valutor, men eftersom att jag är från Sverige och främst använder den svenska kronan som valuta är det just den jag kommer prata om. Jag är alltså inte dollarmiljonär. En dag kommer jag förmodligen bli det, men det är en bit kvar.

Så när är man då miljonär? Det är egentligen väldigt simpelt. Det är när ens förmögenhet, alltså tillgångar minus skulder uppnår en miljon.

Har jag inga skulder då? Jo, jag har ett CSN-lån som jag fortfarande betalar tillbaka. Jag har också en tillgång i form av min husvagn som jag bodde i under ett år. Jag estimerar att husvagnen är värd ungefär lika mycket som resten av mitt CSN-lån. Därför uppnår min sammanlagda förmögenhet en miljon. Jag har valt att inte räkna med mina pengar som är låsta i pensionskonton då jag inte kommer åt dem förens om väldigt många år.

Så blev jag miljonär

Några av er kanske undrar hur man blir miljonär. Jag kan inte förklara vilken väg som är rätt för dig. Det är ett mål man kan nå genom många olika vägar. I mitt fall valde jag att bli miljonär på aktier och fonder. Det är ingen raketforskning. Nedan kan du se vad jag har gjort för att bli miljonär.

Skära ner på kostnader.

Jag brukade vara rätt slösaktig. Jag köpte mer kläder än vad jag behövde, köpte ny teknik fast det kanske egentligen inte var nödvändigt och spendera pengar utan att egentligen reflektera över det.

När jag kom i kontakt med arbetslivet insåg jag snabbt att jag aldrig kan tänka mig att jobba tills jag är 65 år gammal. Jag kan inte acceptera att det är så våra liv är utformade. Under denna perioden ändrades mina drömmar. Från att vilja ha en sportbil och en lyxvilla till att vilja ha frihet. I och med detta stötte jag på begreppen ekonomisk frihet och ekonomiskt oberoende. Det lärde mig att det finns en väg ut från det berömda hamsterhjulet. Genom att spara och investera kan mina pengar växa och i framtiden kan jag leva av mitt kapital istället för av mitt arbete. Jag var alltså tvungen att skära ner på mina kostnader.

Först och främst slutade jag köpa saker som egentligen inte gav mig nåt mervärde. Innan köpte jag nya kläder som jag i princip aldrig använde. Jag la en hel del pengar på att äta ute. Jag var slösaktig helt enkelt. I dagsläget är jag motsatsen. Jag anser mig vara väldigt sparsam, men inte snål. Jag lägger pengar på det jag tycker är viktigt, men jag reflekterar mer över det.

En sak som hjälpte mig var att inte bara titta på priset, utan istället räkna på hur lång tid jag skulle behöva jobba för att köpa något. Helt plöstligt ville jag inte spendera lika mycket pengar på saker och ting.

I framtiden kommer jag skriva inlägg med tips på hur man kan spara pengar inom olika områden i sitt liv. Jag loggar alla köp jag gör och sammanställer mina kostnader varje månad. Om du vill se hur det kan se ut så skriver jag en månadsrapport om min ekonomi där du kan få inblick i hur jag spenderar mina pengar.

Spara och investera pengarna

När jag väl hade pengar behövde jag få dem att växa. För mig blev svaret att investera i akter och fonder, samt en del i kryptovalutor. Jag började investera i indexfonder men har på senare tid börjat välja enskilda aktier också. När jag väl fått processen på plats var det bara att låta tiden göra sitt jobb. Över tid sparade jag mer pengar och mina investeringar växte.

Det var egentligen inte mer komplicerat än såhär. För mig gick det ganska snabbt att bli miljonär, mestadels för att jag varit väldigt sparsam. Som jag nämnde ovan bodde jag i husvagn under ett år, vilket drog ner mina boendekostnader rätt drastiskt, men jag har också gjort annat för att spara pengar. Jag hade t. ex. kunnat köpa en nyare och finare bil men istället använder jag fortfarande samma bil som jag haft sen jag tog körkort.

Vad händer nu?

Så vad händer nu? Egentligen blir det inget stor skillnad. Att bli miljonär är bara ett steg på vägen mot mitt ultimata mål om att bli ekonomiskt oberoende. Det kan hända att min sparkvot kommer minska något, då jag vill spendera mer pengar på att resa när coronapandemin är över. I övrigt tänker jag fortsätta vara sparsam och investera.

Under 2020 har jag börjat investera mer i enskilda aktier och det har gått rätt bra. Om det fortsätter såhär under 2021 kommer jag förmodligen gå över från indexfonder till individuella aktier, eller i alla fall ha en tyngre viktning mot enskilda aktier. Annars är det bara att fortsätta. Processen fungerar och med tiden bör jag nå ett kapital om flera miljoner kronor.

Det är också värt att nämna att börsen kan svänga nedåt igen och då är det inte säkert att jag är miljonär längre. Det kommer ta ett litet tag innan jag har ett tillräckligt kapital för att ligga över miljonen även vid större nedgångar, men även det kommer ge sig med tiden.

Sammanfattning

Detta var alltså mitt inlägg om hur jag blev miljonär innan 30. Förhoppningsvis kan det insprirera någon annan på sin resa mot en bättre ekonomi.

Om du vill läsa fler inlägg likt detta har jag ett nyhetsbrev som du kan prenumerera på för att få en påminnelse när jag skrivit något nytt här på bloggen.

Lämna en kommentar